Žūrijas speciālbalva PIKC RDMV komandai festivālā FABFEST'18

09.10.2018.

 

2018. gada 2.-8. jūlijā profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC "RDMV") Formas dizaina un Koka izstrādājumu dizaina nodaļu audzēkņi un pedagogi piedalījās festivāla "FABFEST'18" būvēšanas nedēļā, iegūstot 15. vietu 28 komandu konkurencē un žūrijas speciālbalvu "Festival Spirit". RDMV komandā bija pedagogi Jānis Zvirgzds-Zvirgzdiņš un Jānis Mercs, kā arī 3. kursa audzēkņi: Avelīna Krastiņa, Elza Cēsniece, Ildze Jurkovska, Andžela Gigele, Brenda Brakovska, Sendijs Melkurts un Martins Ulmis.

FABFEST ir ikgadējs, starptautisks dizaina un arhitektonisku konstrukciju festivāls, kas norisinās Vestminsteras Universitātes projektu telpā "AMBIKA P3" Londonā. Tas ir pasākums nedēļas garumā, kurā piedalās uzaicinātas  komandas no Lielbritānijas  citām pasaules valstīm un to organizē Vestminsteras Universitātes arhitektūras fakultāte (www.fabfest.london).

2017. gada nogalē PIKC "RDMV" saņēma uzaicinājumu izveidot savu komandu un piedalīties "FABFEST'18". Lai izstrādātu paviljona ideju atbilstoši šī gada tēmai "Digital city", tika uzaicināti piedalīties paši labākie no nodaļu audzēkņiem. Darba procesā tika izgatavoti  vairāki maketi, digitālie modeļi un modeļi mērogā. Sākotnēji bija iecerēta piecu audzēkņu komanda, taču visi projektā iesaistītie izrādija interesi un iniciatīvu darba procesā, tādēļ tika pieņemts lēmums komandu palielināt no pieciem līdz septiņiem audzēkņiem.

Paviljona radīšanas mērķis bija izveidot objektu, kas simbolizētu saikni starp reāliem cilvēkiem mūsdienu digitālajā pasaulē. Izstrādājot paviljona dizainu tika apzināti un izpētīti Latvijai raksturīgie simboli, rezultātā par pamatu formai un struktūrai tika izmantots koks un tā lapotnes vainags. Augošs koks ar kuplu vainagu kā saite starp pagātni un nākotni, reizē kā līdzība saiknei starp cilvēkiem mūsdienu digitālajā pilsētā, kurā katrs cilvēks veido savu kopējā tīkla vai zarojuma fragmentu. Apmeklētāji varēja ieiet paviljonā un nofotografēties ar saviem telefoniem un planšetēm, iegūtajā attēlā ieraugot, ka viņus savieno populāra latviešu zīme - auseklis. PIKC "RDMV" paviljons bija vienīgais, kuru izgatavojot neveidojās atgriezumi, vai materiāla pārpalikumi.

 

PIKC "RDMV" komandas dalībnieki FABFEST'18 festivālā

 

"FABFEST'18" piedalījās 28 komandas no 13 valstīm, tajā skaitā no universitātēm, kuru vārdi atrodami starp pasaules labākajām (ETH Zurich, CUHK, Aristotle University of Thessaloniki, University of Nottingham, University of Westminster, University of Liverpool). Komandu uzdevums bija uzbūvēt savu izprojektēto paviljonu mērogā 1:1, būvniecībai izmantojot 4 mm biezu gofrēto kartonu. Atbilstoši iepriekš sagatavotajiem un nosūtītajiem failiem universitātes darbnīcās bija izgatavotas paviljonu detaļas, kuras katra komanda saņēma pasākuma pirmajā dienā. Būvēšanai bija paredzētas piecas ar pusi dienas, pēc kurām notika vērtēšana, apbalvošana, koncerts, ekskursijas un citi festivāla pasākumi.

Darba gaitā tika nodibinātas labas attiecības ar festivāla organizētājiem, universitātes pedagogiem un citu komandu dalībniekiem. Festivāla kopvērtējumā nominācijā "Paviljona arhitektūra" PIKC "RDMV" komanda ierindojās 15. vietā (jāņem vērā, ka mūsu komanda bija vienīgā vidusskolas komanda), 3. vietā nominācijā "Immerse and engaging" ko piešķīra viens no sponsoriem - uzņēmums HAWTHORN, par paviljona spēju iesaistīt skatītāju. Mūsu komanda ieguva arī žūrijas speciālbalvu "Festival spirit"  - novērtējumu par aktīvu iesaistīšanos festivāla norisēs un sadarbošanos ar citām komandām. Pēc komandas iniciatīvas audzēkņi uzbūvēja arī Irānas komandas paviljona modeli (Irānas komandai nebija iespējas ierasties klātienē), savukārt pedagogi piedalijās arī bērnu paviljona celtniecībā. Festivāla organizēto ekskursiju ietvaros PIKC "RDMV" audzēkņiem un pedagogiem bija iespēja iepazīties ar Vestminsteras universitātes darbnīcām, tehnoloģisko aprīkojumu un gada skates darbiem, RIBA (Royal Institute of British Architects) ēku un tur esošo izstādi, kā arī piedalīties ekskursijā pa Royal College of Physicians ēku, kas ir ievērojama brutālisma arhitehtūras celtne (arhitekts - Denys Lasdun). Ārpus festivāla norises tika apmeklēti vairāki muzeji (Tate Modern, Tate Britain, Museum of London, British Museum) mākslas un arhitektūras objekti (Barbican center, Serpentine Pavilion, London Mastaba).

Aptaujājot pašus audzēkņus, izskanēja viedoklis, ka būtiskākā pieredze viņiem bija savstarpējā sadarbība, objektīvs vērtējums līdzvērtīgi augstskolu komandām, iegūts plašāks skatījums uz risināmo uzdevumu interpretāciju un interese par digitālo tehnoloģiju pielietošanu. Tā bija vienreizēja iespēja iepazīties ar modernākajām tehnoloģijām un iekārtām, kuras izmanto arhitektūras un dizaina maketu, kā arī prototipu izgatavošanā. Nozīmīga pieredze bija arī praksē pielietot digitālo modeļu izstrādi un to realizēšanu, izmantojot Vestminsteras universitātes tehnisko bāzi. Salīdzinot savu un citu komandu veikumu, varam apzināties savā skolā iegūto zināšanu un prasmju līmeni starptautiskā kontekstā. Vidusskolas komandai strādājot un tikt vērtētai līdzvērtīgi universitāšu komandām radās pārliecība par savu varēšanu un spēju darboties starptautiskā līmenī. Iegūtā pieredze apliecina audzēkņu un pedagogu pārliecinošo konkurētspēju ārpus Latvijas robežām. 

Dalība festivālā notika ar VKKF un biedrības "SERDE" atbalstu.

 

Skatīt fotogaleriju >

 

Attēls: Jānis Zvirgzds-Zvirgzdiņš