Atskats uz tikšanos ar gleznotāju Viju Zariņu

08.02.2019.

 

Ceturtdien, 7. februārī, plkst. 16.00 PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" bibliotēkā notika tikšanās ar gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas asociēto profesori Viju Zariņu.

Tikšanās laikā gleznotāja rādīja savu darbu reprodukcijas, stāstīja par iedvesmas avotiem un atklāja dažus no sava radošā procesa noslēpumiem.

Vijas Zariņas gleznās jaušams plašums, gaisma un izsmalcinātas dabas krāsu nianses. Nu jau desmit gadus viņa savā glezniecībā meklē Latvijas ainavas kodu un liekas – to arī ir atradusi. Viņas gleznotās ainavas, kaut tapušas konkrētu vietu iespaidā, tomēr iemieso ko vairāk par acīmredzamo realitāti.
"Gribēju uzgleznot māju un dzimtenes sajūtu. Pat nevaru pateikt, kas tas īsti ir. Krūmi un koki aug arī Lietuvā, rudzu lauki un jūrmalas smiltis plešas arī Igaunijā, bet ir kaut kas tāds, ko atpazīstam tikai šūnu vai gēnu līmenī. Es nestrādāju pēc principa – ko ārā ieraudzīju, to uzgleznoju. Tā darīja impresionisti pirms simt gadiem. Citreiz jāglezno tā, kā nav, lai izskatītos tā kā ir", stāsta māksliniece.
Vijai Zariņai bijušas 25 personālizstādes. Viņas darbi atrodami  gan Latvijā, gan arī ārpus tās, piemēram, Tretjakova galerijā Maskavā, Krievijas Mākslas fondā, Tartu Mākslas muzeja krājumā un daudzās privātās kolekcijās visā pasaulē. 

 

Skatīt fotogaleriju

 

 

Attēls: fragments no Vijas Zariņas gleznas "Migla" (2018)