IZSTĀDE "LATVIJAS KERAMIKAS DIZAINS 21.GS."

09.09.2019.

 

Piektdien, 13. septembrī plkst. 16.00 PIKC “Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” (turpmāk - PIKC "RDMV") izstāžu zālē atklās dizaina izstādi “Latvijas keramikas dizains 21.gs.”, ko rīko Latvijas Dizaineru savienība (turpmāk - LDS) sadarbībā ar Latvijas Keramikas asociāciju un PIKC "RDMV".

Izstāde ir ievadpasākums LDS rīkotai Gada balvai dizainā un Baltijas dizaina konkursa izstādei “Trauki”, kas risināsies no 19.-21. oktobrim Ķīpsalā, Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē „Design Isle 2019”.

 

Keramika ir viena no nozarēm, kurai Latvijā ir sena vēsture un tradīcijas. Pārsvarā Latvijas keramika tiek asociēta ar keramikas darbnīcu izstrādājumiem, kuri turpina amatniecības tradīcijas Latvijas novados. Mūsdienu ekonomiskajā situācijā lielie keramikas ražošanas uzņēmumi savu darbību Latvijā ir pārtraukuši. Toties darbību ir uzsākušas individuālu dizaineru veidotas darbnīcas, kurās nelielās tirāžās tiek ražoti mūsdienīgi keramikas izstrādājumi, bet tie pazīstami samērā nelielam patērētāju lokam. Izstāde palīdz apzināt un parādīt mūsdienu dizaina keramikas izstrādājumu klāstu Latvijā. LDS balva atspoguļo atsevišķu autoru pēdējā laika veiksmīgākos darbus, bet nevar sniegt nozares kopainu. Abi šie notikumi lieliski papildina viens otru, jo izstāde sniedz nozares kopskatu, uz kura fona ir iespējams novērtēt jauno piedāvājumu inovāciju un kvalitāti, šādi veicinot dizaineru un ražotāju sadarbību. Latvijā ir senas keramikas tradīcijas un, apvienojot tās ar mūsdienīgu dizaina domāšanu, ir iespēja nozari sekmīgi virzīt starptautiskā tirgū.

 

Kā to labāk izdarīt, kā veiksmīgāk attīstīt savu uzņēmu, kas ir labs, bet kā pietrūkst keramikas izglītībā – par to runāsim nozares diskusijā 8. oktobrī turpat izstādē.

Diskusijā piedalīsies ražotāji, individuāli strādājošie keramiķi, dizaina izglītības iestādes.


Izstādē piedalās tādi zināmi jomas pārstāvji kā Vaidava Ceramics, Piebalgas Porcelāna fabrika, Laima Grigone, Aira Lesiņa, Imants Klīdzējs, Diāna Boitmane-Liepiņa, Ingrīda Žagata, Nellija Dzalba, Esmeralda Purvišķe un vesela rinda pavisam nesen studijas beigušie – Laine Beriņa, Sigita Olte, Katrīna Kalniņa, Agnese Sunepa, u.c.., skolas pārstāv PIKC "RDMV" un PIKC "Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola". 

Izstādi rīko:

Latvijas Dizaineru savienība sadarbībā ar Latvijas Keramikas asociāciju, Profesionālās izglītības kompetences centru “Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmu

Atbalstītāji un sadarbības partneri: Valsts Kultūrkapitāla fonds, PIKC "RDMV", LDS.

 

Pilns dalībnieku saraksts:

Piebalgas Porcelāna fabrika

“Ornandum”

Vaidava Ceramics

PIKC “Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola”
PIKC “Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola”

Agnese Bula sadarbībā ar Piebalgas Porcelāna fabriku
Laine Beriņa – zīmols “Laine Berina Ceramics”
Diāna Boitmane-Liepiņa – zīmols “Malka porcelain”
Nellija Dzalba, Daugavpils Māla mākslas centrs
Laima Grigone – zīmols “Laima Ceramics”
Katrine Gruzinska – zīmols “KG keramika”
Ieva Jurka – zīmols “IJ.ceramics”
Katrīna Kalniņa – zīmols “Katrīnas keramika”
Imants Klīdzējs
Aira Lesiņa
Sintija Logina – zīmols “Piece Of Touch”
Ogres starptautiskais keramikas un tekstilmākslas simpozijs
Sigita Olte zīmols “Oltes Ceramics”
Esmeralda Purvišķe- zīmols ESSE
Madara Rozentāle - zīmols “Rozenthal”
Agnese un Oskars Staģi – zīmols “Maali”
Agnese Sunepa – zīmols “Gaija”
Astra Šēnberga
Beāte Šņuka
Evija Vītola-Lūse – zīmols “EVIJA Ceramics”
Ingrīda Žagata – keramikas darbnīca “Cepļi”