Izstāde "Oriģinālsējumi"

15.01.2016.

 

No š.g. 11. -22. janvārim, Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC RDMV) izstāžu zālē skatāma starptautiska grāmatsējumu izstāde ORIĢINĀLSĒJUMI.

 

Izstādes ORIĢINĀLSĒJUMI rīkotājs ir Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācija, kas dibināta 2004. gadā, kā ādas amata profesionāļus apvienojoša organizācija. Asociācijas darbības mērķis ir apvienot ādas mākslas un grāmatsējumu jomā strādājošos māksliniekus un veicināt to radošo darbību, iepazīstināt un ieinteresēt sabiedrību ar grāmatsējumu un ādas dizainu, organizējot regulāras izstādes, kā arī pievienoties starptautiskai grāmatsējumu un ādas dizaina izstāžu kustībai.

 

Izstāde sastāv no trim kolekcijām:

 

Rainis - kopoti raksti ZILI STIKLI, ZAĻI LEDI, kura 2015. gada septembrī tika izstādīta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, tad VILNIUS CRAFT 15, un turpmāk glabāsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas tautas grāmatu plauktā.

 

No igauņu rīkotās starptautiskas izstādes SCRIPTAMANENTA V, igauņu jauno autoru dzeja 4x(4+4)x4.  Izdevumā ir četru + četru autoru četri dzejoļi, no kuriem katrs tulkots četrās valodās. PIKC RDMV izstādīta daļa kolekcijas – igauņu un latviešu dizaineru darbi. Šī izstāde bijusi eksponēta Tallinā, Pērnavā, Narvā, Viļņā un Helsinkos.

 

Kā arī Puškina dzeja – IESIETAIS VĀRDS, bilingvāls igauņu iniciēts projekts, kas bijis izstādīts Sanktpēterburgā, Baltic book art biannale 2014, Tallinā, Narvā, kā arī Jelgavas Ģederta Eliasa vēstures un mākslas muzejā. Apskatāmi igauņu, latviešu un lietuviešu autoru darbi.

 

Šādu starptautisku grāmatsējumu prakse ir šāda – iniciatorvalsts drukā savai zemei aktuālu literāru darbu savas zemes un svešvalodā – bilingvālu izdevumu. Tas tiek izsūtīts ieinteresētiem autoriem neapgrieztās, nesasietās drukas loksnēs. Katrs dizainers interpretē gan sējuma veidu, gan vizuālo tēlu. Tad darbi tiek nosūtīti atpakaļ izstādes iniciatoram, starptautiskas žūrijas vērtēti, bildēti katalogam un izstādīti publikai.

 

Teksts: Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas vadītāja Ilizane Grīnberga

 

 

 

Izstādes norises laiks: 11. janvāris - 22. janvāris


Izstāde atvērta: darba dienās no plkst. 9:00 - 17:00


Norises vieta: PIKC RDMV izstāžu zāle, K. Valdemāra iela 139, Rīga

 

 

Skatīt foto galeriju.