Jana Gēla izstāde "Mainot domāšanas veidu" PIKC "RDMV"

15.06.2017.

 

Šī gada 20. jūnijā plkst. 17:30 PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" telpās - Lāčplēša ielā 55 atklās izcilā dāņu pilsētplānotāja Jana Gēla (Jan Gehl) izstādi "Mainot domāšanas veidus", kas veidota, godinot cienījamo meistaru 80 gadu jubilejā. Uz izstādes atklāšanu ieradīsies arī pats Gēls.

 

"Ja Jans Gēls neeksistētu, mums viņu vajadzētu izdomāt, lai glābtu savas pilsētas," teikusi Dženeta Sadika Kāna (Jeanette Sadik Khan), bijusī Ņujorkas Transporta departamenta pilnvarotā pārstāve.


Šī ir vienreizēja iespēja pēc 16 gadiem Rīgā atkal satikt cienījamo meistaru un dzirdēt viņa pārdomas par toreizējo un šodienas Rīgu. Vai un cik daudz ir kas mainījies no tā, ko arhitekts ar savu komandu izstrādāja savā pētījumā un ieteikumos Rīgas pilsētvidei toreiz – 2001. gadā?


Plkst. 17.30 PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola", Lāčplēša ielā 55 notiks Jana Gēla ciemošanās kulminācija - izstādes "Mainot domāšanas veidus" oficiālā atklāšana ar Dānijas Karalistes vēstnieka Hansa Braska (Hans Brask) piedalīšanos un paša autora ievadvārdiem. Aicināts ikviens interesents. Izstāde Rīgā būs apskatāma trīs nedēļas – līdz 11. jūlijam.


"Vispirms dzīve, tad telpas, tad ēkas – sākot otrādi, tas nekad nestrādās," - tā pats meistars, piebilstot, ka "man vienmēr vairāk interesējis mainīt domāšanas veidu – pēc tam kāds cits var mainīt pilsētas."


Izstādes "Mainot domāšanas veidus" (kuratore – arhitekte Līva Kreislere) pamatā ir Jana Gēla sākotnējais darbs kā cilvēku uzvedības teorētiķim, pētniekam un rakstniekam pilsētvides kontekstā. Gēla pieeja ir izteikti humānistiska un pilsētvidi atbalstoša, vienmēr uzsverot, ka pilsētām jābūt veidotām cilvēkiem, nevis tikai loģistikas nolūkiem, arhitektūras bravūrai vai aklai, vienkāršotai ekonomikai. Laba arhitektūra nav tikai forma, bet gan mijiedarbība starp formu un dzīvi.


"Laba pilsēta ir kā laba ballīte – cilvēki uzkavējas ilgāk, nekā patiesībā nepieciešams, jo labi pavada laiku," Jans Gēls.

 

Izstādes norises laiks: 21.06. – 11.07.2017.
Izstādes norises vieta: PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola", Lāčplēša iela 55
Izstāde atvērta: darba dienā no plkst. 9:00 – 17:00

 

Aicināts ikviens interesants!
 

Avots: Latvijas Sabiedriskie Mediji

Attēls: publicitātes attēls