Meistarklase PIKC "RDMV" keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmā

03.03.2017.

 

Šī gada 2. martā Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas katedras vadītājs profesors Dainis Lesiņš un Ainārs Rimicāns, kurš ir gan docents LMA, gan arī PIKC „Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” pedagogs, Lāčplēša ielas pagalmā dedzināja raku krāsni. Tā kā ikdienā šāda iespēja nav pieejama, tad trīs dažādu raku tehniku demonstrējums izsauca milzu interesi.

 

Kamēr pirmā krāsns deg, mums stāsts par raku, LMA keramikas nodaļu un pedagogiem. Profesors Lesiņš lasa lekciju, Ainārs Rimicāns uzmana, lai nepalaižam garām īsto brīdi trauku ārā ņemšanai. Pirmajā krāsnī trauki neglazēti un angoba+ glazūra. Saule, pavasaris gaisā, skaidas, rudzu klīsteris, uguns un dūmi, un patiess prieks visiem gan par procesu, gan rezultātu!

 

Kamēr kuras glazūras krāsns, skatāmies, kas sanācis pirmajā dedzinājumā. Citam angobas/ glazūras kārta lec no trauka sprakšķēdama, citam jāpieliek lielas pūles, lai redzētu, kāds tad trauks īsti izskatās, un rūpīgi jānokasa glazūras kārta, kurai teorētiski būtu jānāk nost ļoti viegli. Laba mācību stunda, kāpēc visi sagatavošanas darbi jāpilda precīzi.

 

Otras krāsns izņemšana kā jau keramikā – gadās arī kopā salipuši un pie plaukta piekusuši darbi. Ir arī tādi, kā cerējām – spoži, zili-zaļi-sārti zaigojoši. Paldies Aleksandram Kašam (KER, 1.k. pēc vsk.), kurš bija zinošs palīgs visas dienas garumā! Prieks, ka arī citi piedalījās procesā ne tikai kā vērotāji.

 

Pasākuma nobeigums izvērtās par īstiem pagalma svētkiem ar desiņu cepšanu un viesiem no draudzīgajām nodaļām. Pārbaudījām pat, ka “Nabertherm” ir arī lieliska cepeškrāsns (1,5 h 220 grādi, kartupeļi folijā, labs rezultāts garantēts).

 

Fantastiska diena, tāpēc pilnīgi likumsakarīgs ir jautājums: “Profesor, kad Jūs nāksiet atkal? Varbūt tā krāsns var palikt tepat?”

 

Paldies visiem, kas piedalījās un atbalstīja!

 


Teksts un foto: Inese Pētersone

 

 

Skatīt foto galeriju>