Nacionālais kinocentrs RDMV filmē dokumentālo filmu "Ievainotais jātnieks"

13.05.2016.

 

Piektdien, 13. maijā Profesionālās izglītības kompetences centrā "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC RDMV) Lāčplēša ielas 55 telpās Nacionālais kinocentrs Valsts simtgades programmas ietvaros filmēja pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Ievainotas jātnieks" par tēlnieku Kārli Zāli un Brīvības pieminekli, kas tiks rādīta 2018. gadā.


"Latvijas simtgadi svinēsim kopā ar 130. jubileju tēlniekam Kārlim Zālem, kurš savu vīziju par Latvijas valsti iemūžinājis divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapos, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts. Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās. Dokumentāla filma ar spēles elementiem sekos tēlnieka dzīves notikumiem laikā, kad dzimst Latvija, un Brīvības pieminekļa celtniecības procesam, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar tā laika ideāliem un izcilām kultūras un mākslas personībām," rakstīts filmas projekta anotācijā.

 

Filmas scenārijā ietilpst arī pāris sižeti par to, kā šodien strādā Latvijas tēlnieki, veidojot Kārļa Zāles saiti ar mūsdienām. Tāpēc šajā saistībā tiks filmēti Latvijas Mākslas akadēmijas profesori Aigars Bikše, Gļebs Panteļejevs un PIKC RDMV pedagogs un mākslinieks Ivars Drulle. Sižetā par Ivara rdošo darbu darbnīcā, svarīga loma būs arī viņa pedagoga darbam, jo Kārlis Zāle arī bija pasniedzējs un mācīja veidošanu. 


Filmēšanā piedalījās Formas dizaina izglītības programmas 3. kursa audzēkņi un pedagogs Ivars Drulle. "Veidošana noritēja pēc smalkākajām trīsdesmito gadu manierēm. Jauniešiem tika iedotas vecā stila drēbes, turklāt viņi tās pēc filmēšanas varēja paturēt sev. Pārējā Lāčplēšiela pa durvju šķirbu skatījās ar aizturētu elpu," par filmēšanas aizkulisēm stāsta Ivars Drulle.

 

Dokumentālās filmas "Ievainotais jātnieks'" režisore un scenārija autore ir Ilona Brūvere, Kārļa Zāles tēlā iejūtas Imants Strads, komentāru lasa Ģirts Jakovļevs.

 

 

Ieskats filmas tapšanā >