Par PIKC "RDMV" lasāms lielākajā Eiropas keramikas žurnālā New Ceramics

05.03.2018.

 

Lielākajā Eiropas keramikas žurnālā gan angļu, gan vācu versijā ir lasāmi divi pilni atvērumi, kas veltīti PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC "RDMV") keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmai. New Ceramics/Neue Keramik ir profesionālais keramikas izdevums Eiropā, kas iznāk reizi divos mēnešos.

 

    

 

  

 

New Ceramics žurnālā par PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" lasāms sekojošais:

Skolas ēka savā gandrīz 200 gadu vēsturē pārdzīvojusi vairākus krievu carus, divus Pasaules karus, neatkarības iegūšanu uz zaudēšanu, padomju laikus, ugunsgrēku un neatkarības atgūšanu. "Katrīnas skola" (vārds dots par godu Krievijas imperatorei Katrīnai II, Rīga tai laikā bija Krievijas sastāvdaļa) pašreizējā vietā celta 1820. gadā un darbu sāka ar pieticīgu iedzīvi – 14 grāmatu plauktiem, 19 skolēnu plauktiem ar soliem, 2 melnām tāfelēm, 3 skolotāju katedrām, 2 svētbildēm un Katrīnas II portretu. Kopš tā laika namā vienmēr bijusi skola - gan zēniem, gan meitenēm, gan kursi skolotājiem, gan dažādu rokdarbu un mākslas amatniecības kursi, kas 1933. gadā tika pārveidoti par Rīgas Valsts mākslas amatniecības skolu. 1934. gadā atvēra keramikas nodaļu. Interesanti, ka jau tai laikā semestru noslēgumā skola rīkoja izstādes – skates, kur par samaksu – 20 santīmi pieaugušajiem un 5 santīmi skolēniem – interesenti varēja apskatīt ap 2000 mācību darbu. Līdz 1937. gadam skola piedalījās vairākās starptautiskās izstādēs. Briselē iegūti divi Grand Prix un goda diploms. Vēsture atkārtojas – 2005. gadā Sentetjēnas jauno dizaineru biennālē skolas ekspozīcija tika novērtēta kā labākā. Padomju laiku skola kā nacionālās kultūras glabātāja un attīstītāja, īsta oāze tā laika izglītības sistēmā, pārdzīvoja, pateicoties direktoram Imantam Žūriņam. Viņa devīze - "Tikai vislabākais ir labs diezgan!" - minimālisma estētika, etnogrāfija, funkcionālisms, Latvijas daba un skandināvu dizaina tradīcijas. Somijas un Skandināvijas virzienā gan tolaik varēja tikai raudzīties, bez cerībām tur kādreiz nokļūt. Tomēr viss mainās – šodien mūsu absolventi mācās, dzīvo, strādā profesijā un pat pasniedz keramiku arī tālu no Latvijas. Neskatoties uz to, tradīcijas tiek koptas un glabātas, arī ēka ir atjaunota.

Arhitekts Pēteris Blūms: "Skola ir bijusi mūsu mākslu alkstošo bērnu inkubators. Taisnība, ne jau māja pati tos bērnus skolojusi, skolas nebūtu bez skolotājiem, bērniem. Bet tik un tā skolas māja ir visam pamatā. Žēl, ka arhitektiem nav tādas skolas. Būtu te arhitektiem skola, tā izaudzinātu vecās Rīgas sapratējus. Būtu te politiķiem skola, varbūt mēs drīzāk ieraudzītu, kā atdzimst Rīgas apkaimes."

Keramikas izglītības programmai jau vairāk kā 80 gadu. Ar laikmetīgām un retrospektīvām izstādēm, plašu absolventu salidojumu nosvinēta jubileja. Ar nodaļu saistīti vairums Latvijas atzītāko keramiķu, tieši šeit Pēteris Martinsons, kura darbus pazīst daudzviet pasaulē, kura vārdā nosaukta starptautiska balva keramiķiem, ko organizē Marka Rotko Mākslas centrs Daugavpilī, no arhitekta kļuva par keramiķi. Absolventiem skola nozīmē daudz, tādēļ viņi jūtas piederīgi, atgriežas. Vai tas būtu 1. septembris, kas tradicionāli ir pirmā skolas diena Latvijā, vai kā lektori un radošo darbnīcu vadītāji, vai sagādājot mums kādu patīkamu pārsteigumu. Un mēs ar viņiem lepojamies – Valdu Podkalni, Elīnu Titāni, Ingunu Skuju, Lauru Sarkani, Ievu Krauli un daudziem citiem.

Nodrošinot izglītības pēctecību, Latvijā pastāv no citām valstīm atšķirīga mākslas izglītības sistēma. Uz nepilniem 2 miljoniem iedzīvotāju ir 93 profesionālās ievirzes izglītības mākslas skolas, kurās pēcpusdienās mācās bērni no 7-15 gadu vecumam. Viņi zīmē, glezno, veido, maketē, iepazīst darbu ar koku, tekstila, keramikas u.c. materiāliem. Dizainu un mākslu ir iespējams apgūt 14 vidējās profesionālās un 11 augstākās izglītības iestādēs. Keramiku - tikai trīs vidējo profesionālo un vienā augstskolas studiju programmā. Keramikas nodaļa rīko radošās darbnīcas bērniem gan "RDMV", gan braucot uz mākslas skolām dažādos Latvijas novados.

"RDMV" keramikas nodaļa ir kā iespēju apzināšanās māksliniekiem, kuri idejas īstenošanai laikmetīgajā mākslā kā materiālu izvēlējušies keramiku, un jauniešiem, kuri mācās dizainu. To izmanto gan nodaļas un skolas absolventi, gan mākslinieki, kuri Latvijā atrodas dažādās rezidenču programmās. Izveidojusies veiksmīga sadarbība ar kim? Laikmetīgās mākslas centru. Ieguvums visiem. Mākslinieki strādā skolas darbnīcās, apgūst keramikas pamatus, skolnieki redz keramikas iespējas ne tikai dizaina jomā.

Prakses ražotnē. Mums tas nozīmē doties uz laukiem, nelielu keramikas fabriku 90 km no Rīgas, Vaidavā, kas ražo māla traukus un gūst aizvien lielāku atzinību gan Latvijā, gan arī valstīs, uz kuram Vaidavas trauku kolekcijas tiek eksportētas. Pēc Jelgavas keramikas rūpnīcas slēgšanas šī ir palikusi gandrīz vai vienīgā keramikas ražotne Latvijā. Tāpēc dodamies arī pie tautas mākslas meistariem vai profesionāliem keramiķiem mikrouzņēmumos, kur bieži pats īpašnieks ir arī vienīgais darbinieks. Ļoti interesanti, jo mācās un iegūst abas puses. Praktikantiem pilnīga sveša ir restaurācijas joma, ko ir iespēja iepazīt praksēs muzejos. Reizēm puzles likšana no tūkstošiem lausku mēdz būt visai aizraujoša, sevišķi, ja to pamana un novērtē valsts mēroga mediji.

Keramikas nodaļā kā pedagogi vienmēr strādājuši dizaineri un mākslinieki, kas saistīti ar ražošanu. Šobrīd sadarbības modelis ir cits. Mūsu partneris ir Vaidava Ceramics. Uzņēmumu interesējošas un mācību programmai atbilstošas tēmas kā uzdevumi iekļauti mācību procesā. Ražotnes meistari, menedžeri, vadītāji darbojas kā vieslektori un konsultanti. Mācības interesantākas padara arī iesaistīšanās dažādās aktivitātēs. Šī projekta pamatā – sadarbība starp "RDMV" keramikas nodaļu un Vaidava Ceramics, kā rezultātā tapis Latvijas Gada balvā dizainā godalgotais Elīzas Sakniņas kvalifikācijas darbs – trauki zivīm "Jūra", kas papildina ražošanā esošo trauku grupu "Zeme". Praksē ražotnē 3. kurss kopā ar meistariem izveidoja traukus jau lielā skaitā, tos testēja Kurzemes piekrastes viesu namos un zvejnieku sētās. Darbu vērtēja arī vadošie Latvijas šefpavāri.

Četros gados gūts priekšstats par visiem keramikas materiāliem un daudzām tehnikām. Tomēr diplomdarbs ir īstā reize, izaicinājums, kad savu ideju gribas īstenot vislabāk.

Interese par keramiku aug. Skola jau trešo gadu piedāvā profesionālo programmu keramikā tiem, kuri pabeiguši vidusskolu vai pat pirms tam ieguvuši bakalaura grādu citā specialitātē. Esmu keramikas nodaļā jau kopš 1971. gada. Neliela piecu gadu pauze studijām Mākslas akadēmijā. Atnācu šeit 15 gadu vecumā, tāpat kā šovasar nāks jaunie. Prieks, ka viņi nāk katru gadu un skolas laiku atceras kā vienu no skaistākajiem un piepildītākajiem savas dzīves posmiem.

Inese Pētersone,
"RDMV" keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmas vadītāja

Skatīt foto galeriju>