Rezidences balvu 2017 iegūst māksliniece Ieva Kraule

02.03.2017.

 

Laikmetīgās mākslas centra "kim?" organizēto "kim? Rezidences balvu 2017" ieguvusi Ieva Kraule, kura šī gada pavasarī pavadīs trīs mēnešus Londonā, "Gasworks" izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmā Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Balvas ieguvēja paziņošanas ceremonija, piedaloties "Gasworks" kuratoram Robertam Lekijam, norisinājās Rīgā 2017. gada 1. martā "kim?" telpās.

 

Balvas ieguvēja ir PIKC „Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmas absolvente.


"kim? Rezidences balvas 2017" starptautiskā žūrija šī gada fināla atlasei bija nominējusi māksliniekus Ievu Krauli, Maiju Kurševu, Krišu Salmani un Evitu Vasiļjevu. Savas vizītes laikā Rīgā Roberts Lekijs tikās ar nominantiem un apmeklēja viņu darbnīcas.


"kim? Rezidences balvas 2017" žūrijas pārstāvis un "Gasworks" kurators Roberts Lekijs, komentējot savu izvēli un balvas ieguvēju, stāsta: "Neilgajā laikā, ko pavadīju Rīgā, esmu ticies ar ļoti dažādiem māksliniekiem un patiesi izbaudījis mūsu sarunas. Uzzināju, ko viņi dara un kāpēc un kā viņi redz vietējo mākslas ainu. Studiju vizītēm atvēlētajā laikā īpašu iespaidu uz mani atstāja video, ko Krišs Salmanis radījis sadarbībā ar Japānas lauku leļļu teātra aktieriem, Evitas Vasiļjevas brutālisma stila iedvesmotās skulptūras, kas atklāj dziļu emocionālo piesaisti formai, un polemiskā saruna ar Maiju Kurševu par viņas interesi par zīnu kultūru, kas cenšas atbalstīt jau esošās kopienas, nevis uzrunāt jaunu auditoriju. Tomēr beigu beigās man palika iespaids, ka tieši Ievas Kraules lateksa mehānismi un ātrrakstīšana par tādām tēmām kā novecošana un nēģi vispārliecinošāk un reizē visneparastāk apvieno formu un loģiku. Ar interesi vērošu, kā viņa to attīstīs "Gasworks" rezidencē.”


Ikgadējā "kim? Rezidences balva" ļauj daudzsološam Latvijas māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā vienā no "kim?" partnerorganizācijām. Pirmās "kim? Rezidences balvas" ieguvēja Darja Meļņikova 2015. gada vasarā pavadīja divus mēnešus KW Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē, otrās “kim? Rezidences balvas” ieguvēja Ieva Epnere 2016. gada rudenī pavadīja divus mēnešu ISCP Starptautisko darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā, savukārt 2018. gada uzvarētājs dosies uz "Artport" rezidenču programmu Telavivā.

 

Šī gada rezidence "Gasworks" Londonā reprezentē Latvijas kultūru, uzsākot Latvijas valsts simtgades starptautisko programmu Lielbritānijā. Latvijas valsts simtgade ir nozīmīga iespēja plaši vēstīt par Latvijas devumu pasaulē, celt Latvijas valsts un uzņēmēju starptautisko konkurētspēju. Starptautiskā programma ārpus Latvijas būs visaptveroša, iekļaujot kultūras, ekonomisko un politisko dimensiju.

 

Avots: Satori.lv

Foto: Andrejs Strokins