PIKC "RDMV" absolventes Keitas Augstkalnes intervija žurnālā "Dezeen"

18.10.2018.

 

Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC "RDMV") absolvente Keita Augstkalne ir izstrādājusi iekštelpu apūdeņošanas sistēmu, lai atdzīvinātu augus, kuri atstāti novārtā to īpašnieku aizņemtības dēļ.

Sistēma, kas tika izstādīta "London Design Fair 2018", atgādina slimnīcas intravenozo (IV) statīvu, kurš parasti tiek izmantots, lai ievadītu šķidrumus cilvēka ķermenī. Keita Augstkalne, kas studējusi PIKC "RDMV", ir radījusi sistēmu, kura novērš neaplietu augu novīšanu.

 

 

"Mūsdienu cilvēka dzīve ir aizņemta un telpaugi nereti tiek atstāti novārtā. Tā kā es ilgus laika posmus bieži pavadu ārpus mājām un mana ģimene atkal un atkal aizmirst lūgumus apliet manus augus, mana prombūtne izraisa augu bojāeju," stāsta Augstkalne. "Cilvēki aizvien vairāk pārrunā dabas saglabāšanas nozīmi globāli, bet mēs aizmirstam par dabu, kura atrodas mūsu degungalā - savus telpaugus."

Produkts sastāv no spilgti oranža nerūsojošā tērauda statīva, 3 divlitru ūdens rezervuāriem un caurules, kas piegādā ūdeni augsnei. Caurulei ir iebūvēts plūsmas regulators, kas nodrošina, ka augs tiek uzglabāts veselīgā stāvoklī 10 dienu garumā. Ūdens plūsmas temps atkarībā no katra auga vajadzībām ir regulējams ar metāla pielāgotāju, kas ir piestiprināts pie caurules.

 

 

Augstkalne sadarbojās ar Rīgā bāzētu lāzergriešanas uzņēmumu, kas izveidoja visas stenda detaļas. Vēlāk viņa samontēja struktūru, izmantojot elektrisko loka metinātāju, noslīpēja un pārklāja to ar karsētu pulverkrāsu, lai iegūtu statīva spilgti oranžo nokrāsu. No PVC (polivinilhlorīda) ražotais ūdens rezervuārs ir piekārts pie stenda un caurule ir piesprausta caur nelielu uzgali maisiņa apakšā. 

 

 

Raksta autore: Gunseli Yalcinkaya

Avots un attēli: Arhitektūras un dizaina žurnāls "Dezeen"