PIKC RDMV PEDAGOĢES RADĪTĀ DĀVANA PĀVESTAM FRANCISKAM

09.10.2018.

 

Pāvestam Franciskam vizītes laikā Latvijā tika uzdāvināts īpašs Indriķa Hronikas sējums, kuru darinājusi profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" Ādas dizaina izstrādājumu izglītības programmas vadītāja Ilizane Grīnberga.

Par Latvijas Republikas oficiālo dāvanu pāvestam Franciskam ticis izvēlēts īpašs 1993. gada Indriķa hronikas izdevums, kas izdots laikā pēc neatkarības atjaunošanas un skaidro mūsu tautas vēsturi - latviešu saknes. Šis Indriķa hronikas izdevums kā saturiski, tā arī dizainā iemieso pārmaiņas gan sabiedrības vērtībās, gan arī tehnoloģijās. Indriķa hronika ir unikāls vēstures avots ne tikai Latvijai, bet visai kristīgajai pasaulei, jo atspoguļo laiku, kad tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijā ienāca kristietība, - Livonijas pirmsākumu.

Māksliniece Ilizane Grīnberga grāmatas dizainu veidojusi, ietekmējoties no romānikā un agrajos viduslaikos iedibinātā Kodeksa grāmatsējumu tradīcijas, kas aizstāja pergamenta ruļļus un vaska plāksnītes. Iesiešanai izmantots Latvijas ozolkoks un nekrāsota, dabīgas mieces teļāda. Grāmatas muguriņas raksta vadmotīvs ir koncentrisks aplis, kas romānikā simbolizēja iekšupvērstu skatienu.

 

Skatīt foto galeriju >

 

Attēls: Ilizane Grīnberga

Avots: Ziņu portāls skaties.lv