Origami radošā darbnīca

14.10.2014.

 

Japānas vēstniecība  23. oktobrī plkst. 16.00 aicina apmeklēt Origami radošo darbnīcu Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Darbnīcu vadīs origami mākslinieks Norio Torimoto.

 

Norio Torimoto dzimis Japānā 1948. gadā un ir viens no pazīstamākajiem origami mākslas pārstāvjiem. Kopš 1971. gada mākslinieks ar saviem darbiem piedalās muzeju ekspozīcijās, izstādēs un citos pasākumos, kuros atspoguļota Japānas kultūra.

 

Norio Torimoto daiļrade izpelnījusies lielu atzinību pēc 1991. gada Japānas Origami asociācijas Pasaules izstādes, un viņš ticis iecelts par Japānas Origami asociācijas Origami meistaru 2000. gadā. Mākslinieks iesaistījies origami mākslas aktivitātēs visā pasaulē, ieskaitot tādas valstis kā ASV, Ungārija, Ķīna, Polija, Latvija, Itālija, Vācija un Zviedrija.


N.Torimoto 1987. gadā pēc pasūtījuma origami tehnikā veidojis Pasaules Dabas fonda simbolu - lielo pandu, un pasniedzis to dāvinājumā Viņa Majestātei Zviedrijas karalim Kārlim Gustavam XVI.


Mākslinieks dzīvo un strādā Zviedrijā un viņa origami tehnikā veidoto darbu vidū atrodamas arī tādas figūras kā pasaku varonis uz zoss lidojošais Nilss, tenisists Bjorns Borgs, Boriss Jeļcins, Ūlofs Palme un arī bijušais Zviedrijas premjerministrs Jērans Persons.


Norio Torimoto dziļi saista matemātika, un viņš lasa lekcijas Stokholmas Karaliskajā tehnoloģiju institūtā, vairākās universitātēs Japānā, Dānijā un Apvienotajā Karalistē par tādām tēmām kā “Origami – ģeometrisks risinājums kā vizuāli taustāma uztvere”. Mākslinieks gan pedagogiem, gan bērniem māca progresīvo matemātiku, izmantojot origami. 2009. gadā N.Torimoto veidojis vāku dizainu Eniro telefonu katalogiem Zviedrijā.

 

Pieteikšanās Origami radošajai darbnīcai līdz 21. oktobrim skolas bibliotēkā. Vietu skaits ierobežots! 

 

Avots: Elīze Spridzāne, Kultūras nodaļa, Japānas vēstniecība Latvijā.