Tikšanās ar modes dizaineri Lieni Zēģeli Quinn

22.05.2015.

 

 

21. maijā skolas bibliotēkā notika kārtējā tikšanās. Šoreiz savā vidū bija prieks sveicināt skolas absolventi, modes dizaineri Lieni Zēģeli Quinn, kura pašreiz dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs.

 

 

Sarunas tēma: Modes dizains Ņujorkā: izglītība, prakse, modes uzņēmumi.

 

 

Liene ir absolvējusi Ņujorkas FIT (Fashion Institute of Technology), kas ir viena no piecām prestižākajām dizaina augstskolām pasaulē. Tajā mācījušās tādas modes pasaules autoritātes kā Kalvins Kleins (Calvin Clain), Ralfs Lorēns (Ralph Lorain) u.c., savukārt pasniedzēju vidū ir arī mūsu bibliotēkā atrodamo dizaina grāmatu autori. Neapšaubāmi ir interesanti dzirdēt stāstījumu par dzīvi un mācībām Ņujorkā – lielākajā modes metropolē pasaulē, kur šī industrija ir ar bagātu vēsturi un attīstītu šodienu. Pasākuma apmeklētājiem bija interesanti un vērtīgi uzzināt par dizaina izglītību ASV, kopīgo un atšķirīgo ar Latviju. Liene Zēģele mūs iepazīstināja ar studiju procesu un diplomdarbu, kā arī dalījās savā pieredzē, ejot praksē Ņujorkas modes uzņēmumos, kas ir nozīmīga studiju sastāvdaļa. Dizainere guvusi pieredzi gan strādājot lielā uzņēmumā pie slavenā, nu jau mūžībā aizgājušā modes pasaules guru Oscar de la Renta, gan arī jaunās dizaineres Marissas Webb vadītā  nelielā – septiņu darbinieku uzņēmumā.

 


Atceroties savu mācību laiku Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, dizainere atzina, ka šeit iemācījusies ļoti daudz, skolā gūtais pamats palīdzējis arī turpmākajās studijās. Mēs varam būt laimīgi, jo kā atzina Liene, ASV šāda līmeņa izglītība bez maksas nebūtu pieejama.

 

 

Neraugoties uz eksāmenu laiku, uz tikšanos ar modes dizaineri bija ieradies kupls apmeklētāju pulks. Satikt mākslinieci bija atnākušas pat viņas  bijušās kursa biedrenes. Apmeklētājiem bija daudz jautājumu, kas izvērtās garā diskusijā.

 

 

Viens no Lienes Zēģeles Quinn ieteikumiem topošajiem dizaineriem ir „domāt plašāk, varbūt arī ārpus modes dizaina ietvariem, nebaidīties arī eksperimentēt un varbūt atrast sevi pavisam citā dizaina „lauciņā””.

 

 

 

 

 

Skatīt foto galeriju.