ERASMUS+ PROJEKTA MOBILITĀTE SOMIJĀ

28.02.2020

 

No šī gada 12.janvāra līdz 13. februārim Somijas pilsētā Ikaalinen norisinājās Erasmus+ programmas projekta "Profesionālo prasmju un zināšanu pilnveidošana dizainā un mākslā" mobilitāte. 

 

Mobilitātes dalībnieki PIKC RDMV izglītojamie - Estere Turla (Stikla izstrādājumu dizains, 3.kurss), Anna Paula Liepiņa (Formas dizains, 3.kurss), Agate Kļukina (Interjera dizains, 3.kurss), Elizabete Bērziņa (Stikla izstrādājumu dizains, 3.kurss), Nikola Sanita Maļina (Koka izstrādājumu dizains, 2.kurss), Paula Anete Urža (Stikla izstrādājumu dizains, 3.kurss), pedagogi - Jānis Zvirgzds– Zvirgzdiņš, Inita Ēmane, Guļnara Hasanšina, un projektu vadītājs – Rihards Dīcis.

Uzņemošā partnerorganizācija Somijā bija SASKY Koulutuskuntayhtymä jeb SASKY izglītības un apmācības konsorcija skola, kas atrodas Somijas pilsētā Ikaalinen. Ikaalienen dizaina un amatniecības skolā var apgūt tādas specialitātes kā interjera, koka izstrādājumu dizainu, 3D drukāšanu, mēbeļu restaurēšanu, modes un tekstila dizainu, grafisko dizainu, stikla izstrādājumu dizainu, rotas lietu dizainu, dekoratora un izstāžu kuratora profesijas. Arī mūsu Erasmus + projekta dalībniekiem bija iespēja apskatīt lielāko daļu no nodaļām, iepazīt skolas tehnisko aprīkojumu un audzēkņu darbus, kā arī redzēt nedaudz no mācību procesa.

SASKY Koulutuskuntayhtymä ir ievērojami lielāka par PIKC RDMV. Mācības šajā skolā ir ne tikai saistītas ar mākslu, bet priekšroka tiek dota praktiskajam darbam. Piemēram - ieroču kizgatavošana, ēku restaurācija, instrumentu izgatavošana, dekorāciju un maketu veidošana teātra izrādēm, utt. Vienīgā nodaļa, kas netika aplūkota bija Ieroču restaurācijas un izgatavošanas nodaļa, stingro drošības apsvērumu dēļ. Interesanti, ka lielākā daļa izglītojamo jau ir absolvējuši kādu vidusskolu, un mācās Ikaalinen skolā, lai iegūtu papildus profesionālo izglītību.

 

Foto: G.Hasanšina

Skolas tehniskais nodrošinājums lielākoties ir ļoti augstā līmenī. Iekārtas, 30-40 gadus vecas, bija lieliski uzturētas un labi koptas. Mācību procesā tiek pielietotas gan modernās, gan klasiskās tehnoloģijas un metodes, vienai otru papildinot, dodot iespēju izgatavot kvalitatīvus, amatnieciski augstvērtīgus darbus. Darbs skolā notika gan kopējās darbnīcās, kas katrai nodaļai ir sava, gan individuālajās darba vietās. Liela uzmanība skolā tiek pievērsta izglītojamo iespējai atpūsties, paēst vai pagatavot kādu dzērienu. Katra nodaļa bija aprīkota ar šādu stūrīti vai pat tika atvēlēta atsevišķa telpa.

 

Attēlā redzama kopējā atpūtas telpa / Foto: G.Hasanšina

 

Pedagogiem, kuri Somijas skolā viesojās nedēļu, kopā ar izglītojamajiem bija iespēja ielūkoties un izmēģināt stikla pūšanas pamatus un stikla kausēšanu ar degli. Tā kā Ikaalinen skolas stikla izstrādājumu nodaļa ir tradīcijām bagāta un ļoti plaša ar trīs apakšnodaļām – pērļošanas, kausēšanas un pūšanas nodaļa, kā arī vitrāžas nodaļs, tad izglītojamie no PIKC RDMV, kuri pavadīja mēnesi praksē, paspēja darboties katrā no nodaļām un iegūt jaunas zināšanas.

Mobilitātes dalībniekiem kopā ar restaurācijas nodaļas pasniedzējiem un audzēkņiem bija iespēja doties ekskursijā uz Pori, kur tika apmeklēts pilsētas rātslaukums, kur meklējami ļoti labi restaurācijas piemēri. Pori atrodas arī restaurācijas centrs, kur projekta dalībnieki tika iepazīstināti ar tradicionāliem materiāliem un metodēm, kas Somijā plaši tiek pielietotas restaurācijas procesā.

Izglītojamie skolā pavadīja 4 nedēļas, apgūstos jaunas prasmes un pilnveidojot jau esošās zināšanas. Ciešā sadarbībā ar Ikaalinen skolas profesionāļiem, izglītojamie ieguva gan iedvesmu diplomdarbu izveidei, gan pieredzi darbā ar dažādām stikla un koka izstrādājumu apstrādes metodēm, gan arī tika veidoti lielformāta maketi teātra izrādei. Tika uzlabotas angļu valodas zināšanas, apgūtas jaunas tehniskas pieejas, kā arī tika iepazīts Somijas un Skandināvu dizains, kultūra un tradīcijas.

 

Foto: I.Ēmane

 

Stikla nodaļā tika veikti tādi uzdevumi kā stikla pūšana, liešana, kausēšana lielajā krāsnī ar stieņiem, gravēšana, pērļu kausēšana no stikla stienīšiem un pēc tam savēršana uz striķa krellēm, pūsto un lieto darbu apstrāde ar virpas slīpmašīnu un vertikālo slīpmašīnu un vēl daudzi citi uzdevumi. Tika izgatavoti tādi darbi kā šķīvji ar optisko ilūzijas rakstu, spoguļi pēc vitrāžas principa, augu motīvu gravējumi stikla plāksnītēs, auskari, kuloni, glāzītes un vāzes.

Izglītojamie atzīst, ka ir svarīgi piedalīties šādās mobilitātēs un papildināt savu zināšanu loku. Erasmus + ir lielisks veids kā mācīties, prom no mājām, koncentrējoties tikai uz cilvēkiem un notikumiem sev blakus, kur nekas netraucē. Erasmus + pieredze paplašina redzesloku, veicina komunikāciju un jaunu kontaktu iegūšanu. Tā ir iespēja pilnveidoties.

 

Fotogalerija

Teksts: Zane Struberga