Zanes Daudziņas lekcija "Veiksmīgas uzstāšanās ABC"

27.02.2017.

 

Šī gada 9. martā plkst. 16.00 PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" bibliotēka aicina uz lekciju "Veiksmīgas uzstāšanās ABC".

 

Lektore - Latvijas Kultūras Akadēmijas docente Zane Daudziņa ieguvusi pirmo izglītību Filologa specialitātē, pēc tam bakalaura grādu dramatiskā aktiera specialitātē un humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslās. Papildizglītību ieguvusi kursos „Balss izmantošana uz skatuves” (Amsterdamā), „Balss kā ķermeņa motors” (Nīderlandē), ”Darbība un vārdi” (Odina teātrī, Dānijā), kā arī mūžizglītības projektā „ Art Accelerator Team” (Kopenhāgenas mākslinieku apvienībā Artlab, Dānijā). Patlaban – LKA Doktorantūras 3. kursa studente.

 

Lekcijas apraksts:

 

Runātāja pateikto vārdu nozīmi neveido tikai izteikto vārdu leksiskās nozīmes. Runātājs pārraida daudzas un dažādas zīmes un signālus, kas kā vesels informācijas kopums caur neskaitāmiem kanāliem vienlaicīgi nonāk pie klausītāja.


Katrs cilvēks ir unikāls. Lai vai kāda būtu publiskās runas tēma, runātājs, lai kā arī censtos, nespēj norobežoties no savas individualitātes. Tādēļ neatkarīgi no tā, vai mēs to vēlamies vai nē, skatītājus runātāja individualitāte pievelk, savaldzina vai gluži pretēji – atgrūž.


Vērojot uzstāšanos, skatītājs neuztver vārdus tieši; tikai kā informatīvu tekstu. Runātāja izskats un balss kvalitāte norāda uz veselu zīmju virkni plašā, nenoslēgtā zīmju sistēmā.
Daudzas zīmes - tādas kā vecumu, dzimumu, personību – runātājs īsā laikā izmainīt nespēj, taču daudz vairāk ir to faktoru, kurus runātājs var kontrolēt. Savu noskaņojumu, koncentrēšanos, enerģiju, artikulāciju, tempu, ritmu, skaļumu, utt. runātājs nosaka pats. Tieši tas, cik veiksmīgi runātājs izcels galveno, iepauzēs, iedarbosies uz klausītāju zemapziņu, noteiks viņa runas efektivitāti un rezonansi skatītāju vidū.

 

Lekcijas norises vieta: izstāžu zāle.

 

 

Foto: Tatjana Vlasova

Attēls: Ruta Linīte