Radošo partnerību programmas projekts "Dizaina deja"

10.03.2015.

 

Projekta nosaukums:  Radošo partnerību programmas projekts "Dizaina deja" 

Projekta īstenošanas periods: 04.01.2015. - 06.03.2015.

Projekta īstenotājs: Rīgas Horeogrāfijas vidusskola (RHV)

Projekta partneri:

> Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola (RDMV), 
RDMV Tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmas Formas tekstila apakšprogramma un tās vadītāja Gunta Apsīte, skolotājas Inese Mailīte un Lolita Sapata, Reklāmas dizaina izglītības programma un tās vadītāja Ruta Linīte

 

> "Lizī Natural" SIA (adīšanas pakalpojumi), vadītāja Dina Irkle

 

> Cēsu sociālais dienests, direktore Iveta Sietiņsone

 

> SIA A&AUDZE (šūšanas pakalpojumi), vadītāja Lolita Sapata



Projekta apraksts:

 

Rīgas Horeogrāfijas vidusskola sadarbībā ar Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolu 2014./2015. mācību gadā realizēja Kultūras ministrijas radošās partnerības projektu "Dizaina deja". Projekta mērķis bija radīt Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņiem jaunu baletskolas apģērbu līniju. Tā praktiski nepieciešama RHV audzēkņiem, lai saglabātu siltu ķermeņa muskulatūru pirms, starp un pēc baleta nodarbībām. Audzēkņiem nepieciešamas siltas adītas getras, siltas bikses un jakas, kā arī šūtie izstrādājumi (T-krekli, kamzoļi u.c.) lietošanai ikdienā skolas telpās. Viss, kas silda un ļauj uzturēt ķermeņa muskulatūru siltu un ir pielāgots dejotāja kustību specifikai. Tās mērķis ir samazināt ķermeņa traumatisma samazināšanos audzēkņu vidū. Tāpat jaunās apģērbu kolekcijas funkcija ir padarīt krāšņāku, siltāku un gaišāku topošo dejotāju ikdienu. Īpaši tā nepieciešams RHV vārda atpazīstamībai, piedaloties dažādos starptautiskos baleta konkursos, semināros un viesizrādēs.

 

Projekta ietvaros RDMV Reklāmas dizaina izglītības programmas izglītojamie izstrādāja jaunu logo un RDMV Tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmas izglītojamie radīja īpašu apģērbu kolekciju Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas izglītojamajiem dejošanas nodarbībām.

 

Lai dejotājs tiktu līdz skatuves rampai un uzvilktu visskaistāko mākslinieka darināto kostīmu, nepieciešams noiet garu un grūtu ceļu, kas saistīts ar baleta zāli, darbu un sviedriem. Taču vissvarīgākais ir ceļš no ģērbtuves līdz baleta zālei un atpakaļ, kas tiek noiets neskaitāmas reizes. Tā ir dejotāja ikdiena, motivācija, spēks un enerģija. Tas ir laiks, kad top mākslinieks. Un vide, kurā viņš atrodas, vai nu palīdz, vai sagrauj.

 

2014. gada septembra pirmajā nedēļā notika pirmā audzēkņu tikšanās Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā. Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas audzēkņi tika iepazīstināti ar dejotāja ikdienu un specifiku, kā rezultātā dzima jaunas un interesantas domas un aizmetņi jaunajai apģērbu kolekcijai. Jau nākamajā tikšanās reizē RDMV audzēkņiem tika dots pirmais uzdevums sadalīties darba grupās un izveidot pirmās skices jaunajai apģērbu kolekcijai, kas paredzēta jaunā baleta mākslinieka ikdienai, neaizmirstot, ka tai jābūt ne tikai skaistai, bet arī ļoti praktiskai un tās galvenā funkcija ir saglabāt ķermeņa siltumu pirms un pēc baleta nodarbībām.

 

Projekta īstenošana paver plašāk abu skolu jauniešu redzesloku. Tā bija iespēja ieskatīties citā, sev nezināmā, mākslas nozarē un paplašināt savu izpratni par līdzās pastāvošām struktūrām. RDMV audzēkņu lielākais ieguvums bija strādāt ar pasūtījuma darbu, kad audzēkņiem bija savas idejas jāiegrožo un jādarbojas stingri pēc struktūras un RHV audzēkņu nepieciešamības. Apģērbam bija jāpiešķir galveno kārt funkcionāla un praktiska loma, mazāk koncentrējoties uz laikmetīgām modes aprisēm. Savukārt RHV audzēkņu lielākais ieguvums bija iespēja ieraudzīt un saprast, ka apģērbs var būt arī citādāks, interesantāks, košāks un mūsdienīgāks. Abu skolu audzēkņu komunikācijas veids veiksmīgi izpaudās kopējā radošas idejas attīstīšanā, realizēšanā un jaunā produkta veidošanā.


Sadarbībā ar Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas Tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmas Formas tekstila apakšprogrammu un Reklāmas dizaina programmu ir tapusi jauna Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņu apģērbu kolekcija, kas paredzēta audzēkņiem iesildīšanās procesā. Vienotā apģērbu līnija ar zīmolu radīs nebijušu skolas apģērba formu. Projektā iesaistījās arī Cēsu uzņēmuma adītāji un šuvēji no "Lizī Natural" un tā vadītāja Dina Irkle SIA, Cēsu sociālais dienests, SIA A&AUDZE un tā vadītāja Lolita Sapatamateriālus apģērbu izgatavošanai piegādāja Klippan – Saule SIA.

 

Projekta noslēgumā izveidoto apģērbu kolekcija tika izdejota īpaši veidotā dejas kompozīcijā – tērpu skatē "Dizaina deja" Rīgas Horeogrāfijas atvērto durvju dienā 2015. gada 6. martā. Tajā tika prezentēta jaunā skolas apģērbu forma un demonstrēts izveidots videomateriāls par kolekcijas tapšanas procesu.

 

 

Prezentācija /PDF/

 

Video > 

 

Skatīt foto galeriju >