Berga bazāra skatlogi – Rīgas acis

13.03.2014. 

 

Vienpadsmit radošā kvartāla Berga bazārs (BB) skatlogos īstenojušies Rīgas Dizaina mākslas vidusskolas topošo interjera dizaineru autordarbi ar vienojošu koncepciju – Rīgas raksturīgākie simboli. Ideja par atjaunotu skatlogu mākslu Rīgas pilsētvidē un atjaunotu skatlogu dizaineru amatu ir BB dāvana Rīgai Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā.

 

“Skatlogs ir kā uzsaukums, kā maza Stop! zīme skrienošajiem garām! Tam jāspēj piesaistīt uzmanību kaut uz brīdi: Ei, paskaties, te! Tas var būt kārdinošs vai smieklīgs, vai elegants... taču galvenais, tam ir jābūt ar to nepiespiesto vieglumu, ar kādu ātrzīmētājs rada skici! Saspēli, kura notiek starp priekšmetiem loga rāmī, jāvar nolasīt viegli un ātri”, tā par skatlogu mākslu un kultūru māksliniece scenogrāfe Anna Heinrihsone.

 

Izcilā pilsētbūvnieka Kristapa Berga 19. gs beigās radītajā Eiropas arhitektūrā unikālajā pasāžas ansamblī Berga Bazārs tirdzniecībai jau vēsturiski bija īpaša vieta. Pirmā stāva arkādēs 130 tirdzniecības vietām ar vaļējām galerijām skatlogiem bija īpaša loma.

 

 

Avots: Diena