Kaligrāfija

11.02.2014.

 

Kaligrāfija ir lielisks koncentrēšanās un rokraksta treniņš, taču vienlaikus tā ir arī ļoti relaksējoša un pat meditatīva nodarbe. Vārds "kaligrāfija" cēlies no sengrieķu valodas vārdiem κάλλος – 'skaistums' un γράφω – 'rakstīt', līdz ar to καλλιγραφία ir māksla rakstīt skaidrā un skaistā rokrakstā.

 

Trešdien, 19. februārī, skolas bibliotēka aicina uz kārtējo lekciju – tikšanos. Savā pieredzē un zināšanās dalīsies Latvijas Kaligrāfu biedrības dalībnieces.

 

Latvijas Kaligrāfu biedrība dibināta 2013. gadā, tā apvieno radošus cilvēkus, kuru galvenā interese ir kaligrāfija un glītrakstīšana. Kaligrāfe un kaligrāfijas skolotāja Līvija Bērziņa saka: „Kad tehnoloģijas „nogalina rokrakstu”, pieaug interese glābt to kas palicis.”

 

Līvija Bērziņa mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (tag. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā), pēc tam absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju Interjera dizaina specialitātē, bet nu jau vairāk kā 35 gadus praktiski darbojas kaligrāfijas nozarē, kā arī vada kursus jaunajiem speciālistiem.

 

Jaunāku kaligrāfijas interesentu paaudzi pārstāvēs Kaiva Narbute, kas to apvieno ar papīrmākslu. Kaivas interešu lokā ir kaligrāfijas daudzveidīgs un interesants pielietojums mūsdienās.

 

Savos kursos viņa piedāvā nedaudz atšķirīgu skatījumu uz kaligrāfiju: „Mēs vēlamies šo seno mākslu pielāgot mūsdienu skatījumam, pavērt plašāk radošo daļu un izcelt to no ierasti stingrajiem rāmjiem."

 

Mūsdienu kaligrāfija ir iespēja izveidot savu unikālu, brīvā formā veidotu rakstības stilu. Tas ir pretēji klasiskajai kaligrāfijai, kur ir strikti noteikumi, ar mērķi, lai visi ''a'' būtu vienādi. Mūsu nodarbību uzsvars tiek likts uz jaunradi, sava ceļa meklējumiem, protams, neaizmirstot arī par kaligrāfijas pamatvērtībām un glītrakstīšanas iemaņām.”

 

"Sorosa Fonds Latvija" organizētajā Jesajas Berlina pastkaršu dizaina konkursā Kaivas darbs  ieguvis 2. vietu.

 

Anta Ūsiņa savulaik strādājusi animācijas studijā „Dauka”, vēlāk studijā „Rija”, līdzdarbojusies dažādu Latvijas un ārvalstu multiplikācijas filmiņu projektos, veidojot un krāsojot to kadru fonus. Šobrīd strādā datordizaina jomā, veidojot dažādus reklāmas darbus pēc pasūtījumiem.

 


Tāpat kā Kaiva Narbute, Anta kaligrāfijas pamatus mācījusies pie Līvijas Bērziņas, bet nu jau vairākus gadus patstāvīgi strādā šajā nozarē, veidojot interesantus un radošus darbiņus.

 

 

"Lai arī mūsdienās ļoti daudz ko paveic tehnoloģijas, joprojām ir cilvēki, kuri vēlas tieši ar roku skaisti rakstītu tekstu. Kaligrāfijas biedrības pastāvēšanas laikā saņemti visdažādākie pasūtījumi – to vidū apsveikumi, galda kartes, ielūgumi. Ir veidots zīmogu un tetovējumu dizains, telpu interjera elementi u.c. Nācies pat rakstīt vēstījumu nākamajai paaudzei, ko iemūrēja ēkas pamatos”, tā Līvija Bērziņa.

 

 

Tikšanās laikā varēsim aplūkot darbu un vingrinājumu paraugus, tiks demonstrēti dažādi kaligrāfijā pielietojamie instrumenti un materiāli, un kā vienmēr būs iespēja uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Tāpēc nelaidīsim garām šo iespēju!