Muzejā - oriģinālu grāmatsējumu un fotogrāfiju izstāde

15.01.2014.

 

Kultūr-meteoroloģiskās aplēses jau laikus liecināja, ka līdz ar ziemas parādīšanos13.datumā Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā tiks atklāta arī pirmā Zilā Zirga gada izstāde. Tā tas arī notika, un pirmdienas rītā fotogrāfs un metāldizaineris Māris Grīnbergs un ādas apstrādes māksliniece, Latvijas grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas vadītāja Ilizane Grīnberga Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā sāka iekārtot vērienīgu izstādi. Dažādību konkrētajā izstādē raksturo dizaineru darbi, kas apvienoti kopumā trīs dažādās kolekcijās - “Latvieša cimdi”, “Poga” (Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācija) un “Fotogrāfija” (Māris Grīnbergs).

 

Neoficiālu izstādes atklāšanu ar savu ierašanos nodrošināja nedaudz apsalis Gulbenes mākslas skolas audzēkņu un skolotāju bariņš, kuri uzreiz pievērsās izstādīto darbu iepazīšanai skatīšanās, klausīšanās un mobilās-fotografēšanas formā.

 

Kamēr mākslinieks Māris Grīnbergs ar savu kameru fiksēja mirkļus, Ilizane Grīnberga ar nojaušamu pedagoģiskās ievirzes garu (māksliniece ir pasniedzēja Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV)) izkliedēja nelielo sākuma haosu, izpazīstinot ar grāmatsējumu dizaina plašajām iespējām. Oriģinālsējumu kolekciju “Latvieša cimdi” veidojuši 19 profesionāli mākslinieki ar atšķirīgiem rokrakstiem kā veltījumu XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.  „Latvieša cimdi” ekspozīcijā ieļauti Marutas Grasmanes grāmatas "Latvieša cimdi" sējumi  ar oriģināli veidotiem ādas vākiem, kā arī Gulbenes Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” dalībnieču adītie vilnas rakstainie dūraiņi. Savukārt oriģinālsējumu kolekciju “Poga” vieno apgāda “Neputns” izdotie dzejnieka Knuta Skujenieka dzejoļa tulkojumi 34 valodās, ko veidojuši 20 profesionāli mākslinieki un 10 RDMV ādas dizaina izglītības programmas 2.kursa audzēkņi.

 

Māra Grīnberga fotogrāfijās vērojamas tīrā veidā pasniegtas individuālas interpretācijas par ikdienišķākām lietām, par ko vairums sabiedrības ne vienmēr aizdomājas. Piemēram, ko un kādā mērā par personas identitāti stāsta personu apliecinošo dokumentu fotogrāfijas, vai klusās dabas „iekšas” fiksēšana ar rentgena fotogrāfijas palīdzību.

 

„Mēs katrs ejam uz lielveikalu, kur iegādājamies spīdīgos un modificētos tomātus, kas laika gaitā sapūst,” tā mākslinieks paskaidro alegoriju ar ēdiena plēvē ietītas sievietes seju, kas pārvēršas Grīnberga trīs fotogrāfiju sērijā. Papildus iepriekš minētājam, izstādīti arī vairāki dokumentālās fotogrāfijas darbi, kas rezultējas ar apliecinājumu, ka mākslinieks Māris Grīnbergs ir profesionāli daudzšķautņains, kas izpaužas gan idejās, gan izpildījumā.

 

Neilgajai izstādes pre-atklāšanai sekoja Gulbenes mākslas skolas direktores Sandras Dikmanes un Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja izstāžu dekoratores Valentīnas Brūniņas uzrunas. Savukārt tūlīt pēc bērnu balsojuma , māksliniekiem pasniedzot ziedus, runāja arī izstādes pārstāvji (jo izstādei ir vairāki darbu autori) – Ilizane un Māris Grīnbergi. Pēc izstādes atklāšanas abi mākslinieki devās uz Gulbenes mākslas skolu, kur divu stundu garumā Māris Grīnbergs interesentiem stāstīja par kompozīciju fotogrāfijā.

 

Necenšoties paredzēt dabu, mēs varam ieplānot notikumus. 18.februārī pulksten 17:00 par brīvu ikviens ir aicināts apmeklēt Māra Grīnberga lekcijas turpinājumu par kompozīciju fotogrāfijā.  Savukārt Ilizane Grīnberga tajā pašā dienā radošajās darbnīcās mākslas skolas bērniem rādīs grāmatsiešanas tehnikas.

 

Mākslinieku vizītes un iepriekš minētā izstāde notiek „Radošās apvienības „Piektā Māja”” projektu ietvaros, ko atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Izstāde un mākslinieku vizītes tapušas sadarbībā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju un Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļu.

 

Izstāde Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā apskatāma līdz 3. februārim, no plkst. 10:00 līdz 17:00 no otrdienas līdz piektdienai un no plkst. 10:00 līdz 14:00 - sestdienās.

 

 

Avots: Dzirkstele.diena