Alternatīvais mākslas un kultūras ceļvedis

28.02.2018.

 

Šogad laikā, kad ar plašiem kultūras un mākslas pasākumiem muzejos un lielākajos kultūras pasākumu norises centros tiek atzīmēta Latvijas simtgade, tiem, kas nevēlas piedzīvot pasākumu burzmu, bet redzēt mazliet alternatīvāku ieskatu Latvijas mākslas un kultūras norisēs, iespējams apmeklēt Rīgas alternatīvākos mazos mākslas aktivitāšu epicentrus.

Kā vienu no pazīstamākajiem un pieredzējušākajiem jāpiemin Kaņepes Kultūras centrs, kas atrodas Rīgas Klusajā centrā vairāk nekā 100 gadus senā ēkā, Skolas ielā 15. Šobrīd šeit regulāri norisinās dažādi kultūras notikumi – mūzikas pasākumi, kino demonstrēšana, dzejas lasījumi un tamlīdzīgi. Tā ir platforma dažādām diskusijām un domu apmaiņai, bet šad un tad var skatīt arī vizuālās mākslas izstādes. Pirms kāda laika šī ēka bija pamesta, bet nu piesaista daudz jauniešus un radošas personības. Interesanti, ka agrāk te bijusi Jāzepa Mediņa mūzikas skola, bet vēl senāk baltvācu un krievu aristokrāti šajā ēkā rīkojuši saviesīgus pasākumus.

 

Kaņepes Kultūras centra pagalms Skolas ielā 15. Foto: Kaņepes Kultūras centrs

 

Vēl viens kultūras un mākslas aktivitāšu centrs D27  sāk piesaistīt arvien vairāk apmeklētāju Dzirnavu ielā 27. Tā ir Free Riga iniciatīva, izveidojusies par radošu personu komūnu, kas mitinās, strādā un ir atvērta kultūras un mākslas interesentiem. Ēkā norisinās mākslas un kultūras pasākumi, tai skaitā vizuālās mākslas izstādes, mākslas performances, koncerti, diskusijas, meistarklases, dzejas lasījumi utt. Te atrodas arī mākslinieku darbnīcas un rezidences. D27 ēkas 2. stāvā vizuālajai mākslai un performancēm ir izveidota izstāžu telpa Room 9, kurā jaunie mākslinieki var iepazīstināt ar sevi, un jau pazīstamie var izaicināt sevi neierastā vidē un formātā. Šobrīd te ir skatāma neatkarīgu mākslinieku grupas izstāde "Daudz nedomājot". Izstādē pārstāvēti dažādu paaudžu mākslinieki - daļa dalībnieku vēl tikai studē mākslu, bet daļa jau ir profesionāļi, starp tiem arī mākslas pasniedzēji. Izstādē skatāmas gan instalācijas, gan fotogrāfijas un video.

 

 

D27 ēka un pagalms Dzirnavu ielā 27. Foto: D27

 

Kopš pagājušā gada beigām jaunās telpās Tallinas ielā 6, bijušās Šaha skolas telpās, iemājojusi Totaldobže mākslas centra galerija. Jau atkal tā ir Free Riga iniciatīva izveidot Tallinas ielas radošo kvartālu, kur pašlaik tiek piedāvātas telpas mākslinieku darbnīcām un citiem radošiem projektiem. Nupat mākslas telpā notikušas divas izstādes – grupas izstāde ''Melnais caurums" un audiovizuālā izstāde "Pasauļu vērotājs". Toties Totaldobže mākslas centra iestrādes sākas jau 2008. gadā, kad to dibināja mākslinieku grupa, kuru vienoja darbnīcas bijušās VEF rūpnīcas telpās. Tā veidošanu uzsāka tādi mākslinieki, kā Laura Prikule, Eva Vēvere, Anda Lāce un Kaspars Lielgalvis, kurš šobrīd ir Totaldobžes vadītājs un kurators. Mākslas centrs tika veidots kā mākslinieku vadīts laikmetīgās mākslas centrs, kas organizē dažādus kultūras pasākumus – izstādes, koncertus, dzejas pasākumus, radošās darbnīcas, starptautiskas mākslas rezidences utt. Pēdējos gados Totaldobže mākslas centrs turpina darboties bez pastāvīgām telpām, savus projektus un aktivitātes īstenojot dažādās vietās un pilsētās, sadarbojoties ar citām kultūras institūcijām vai atdzīvinot tukšās ēkas. Pazīstamākais no projektiem ir "Melnais caurums" – regulāras, eksperimentālas, starpdisciplināras, laikmetīgās mākslas aktivitātes, kurās piedalās pārstāvji no dažādām mūsdienu mākslas jomām, stiliem, skolām, kultūrām un disciplīnām, kā laikmetīgā deja, dzeja, vizuālā un performanču māksla, mūzika utt.

 

Totaldobže Tallinas ielā 6. Foto: Free Riga

 

Jauno mediju kultūras centra RIXC galerija atrodas Rīgas Klusajā centrā, Lenču ielā 2, kas savas durvis apmeklētājiem vēra pavisam nesen – 2017. gada maijā. Tā dibinātājs ir mākslinieks un kurators Raitis Šmits. Centra darbība turpinās jau no 2000. gada, un tā ir saistīta ar jaunāko un nozīmīgāko tēmu aktualizēšanu digitālajā mākslā, kas ietver inovatīvus eksperimentālus projektus mākslas, zinātnes un tehnoloģiju jomā Latvijā un ārvalstīs. Jauno mediju kultūras centrs RIXC producē mediju mākslas darbus, izstādes, starptautisko RIXC Mākslas un zinātnes festivālu un citus mākslas pasākumus, kā arī izdod mediju teorijas un mediju vēstures publikācijas. RIXC galerijā šobrīd iespējams apskatīt sapņu pasauli virtuālās realitātes izpildījumā. To piedāvā māksliniece Zane Zelmene izstādē "Simulacrum".

 

 

RIXC galerija Lenču ielā 2. Foto: RIXC

 

Laikmetīgās mākslas interesentiem noteikti jāapmeklē galerija 427, kas atrodas Stabu ielā 70, netālu no Avotu ielas. Nelielo galeriju 2014. gadā dibinājuši mākslinieki Ieva Kraule un Kaspars Groševs. Pērnā gada beigās galerijai savas pastāvēšanas nolūkos bija jāpiesaista prāvs atbalstītāju pulks, jo turpmāk tika pārtraukts valsts atbalsts galerijas darbam. Tomēr radošā sabiedrība ar savu finansiālo atbalstu pierādīja, cik šīs galerijas darbs ir nozīmīgs Rīgas kultūras dzīvē, un saziedoja nepieciešamos līdzekļus turpmākajām izstādēm un projektiem. Šobrīd galerijā skatāma Kanādā dzimušā, bet Berlīnē un Stokholmā dzīvojošā un strādājošā mākslinieka Adama Šiu-Janga Šova (1987) izstāde "Devīgie nervi", kas ir viņa pirmā izstāde Latvijā.

 

 

Izstāde "Devīgie nervi" galerija 427 Stabu ielā 70

 

Turpat netālu Ģertrūdes ielā 115 izveidota pavisam jauna vizuālās mākslas galerija – LOW, kas jau pavisam drīz – no 1. marta ar jaunu izstādi atkal būs atvērta apmeklētājiem. Galeriju LOW 2017. gadā dibinājusi māksliniece Maija Kurševa, galerijas programmā fokusējoties uz jaunajiem māksliniekiem, mākslinieku sadarbības projektiem un Popper Publishing aktivitātēm. Izstāžu programmās lielākoties skatāma laikmetīgā un grafiskā māksla, ilustrācija un zīmējumi.

Pavisam alternatīva vieta ir Avotu ielas 29 grāmatnīca Bolderāja, kur iespējams ne tikai lasīt un iegādāties grāmatas, bet arī apmeklēt mūzikas koncertus un mākslinieku performances. Te arī palaikam notiek mākslinieku personālizstādes. Tikai jāseko līdzi jaunākajai informācijai!

 

Raksta un attēla autore: Kristīne Markus