Dizaina izcilības 2016

 

13.12.2016.


Dažādās nozarē ir izveidojušās atšķirīgas tradīcijas tam, kā gadu no gada izcelt patiesi labas idejas. Kino katru gadu tiek pasniegta Oskara balva, zinātnes un kultūras pārstāvji uzticas Nobela prēmijas vērtējumam, savukārt par dizaina inovācijām 12 mēnešos reizi sabiedrību informē divi prestiži apbalvojumi - Red Dot Design Award un iF Design Award. Abas balvas ir dibinātas pirms vairāk nekā 60 gadiem un regulāri vērtē tūkstošiem pieteikumus produktu, komunikācijas un konceptuālajā dizainā. Esam izpētījuši šī gada laureātu sarakstus un iepazīstinām ar vairākiem lieliskiem industriālā dizaina projektiem, kas ir veidojuši priekšstatu par to, kas ir 2016. gada dizains.

 


Microsoft HoloLens
Red Dot: Best of the best 2016


Microsoft dizaina komanda šogad prezentēja vienu no pēdējo gadu gaidītākajiem interaktīvā dizaina priekšlikumiem - argumentētās realitātes iekārtu HoloLens. Argumentētās, jo atšķirībā no virtuālās realitātes ierīcēm HoloLens nepārceļ lietotāju iedomu pasaulē, bet papildina realitāti ar lietderīgām hologrammām. HaloLens ideja radās pirms vairākiem gadiem, ražotājam izmantojot līdzīgu tehnoloģiju Microsoft Xbox spēļu konsolē. Proti, ja kaut kas lieliski darbojas datorspēlē, kādēļ lai to nepielietotu ikdienā? Rezultātā futūristiskās Microsoft brilles reaģē uz lietotāja kustībām, nolasa redzes leņķi un ļauj brīvi darboties ar hologrammām no interneta pārlūka šķirstīšanas līdz trīsdimensionālu vizualizāciju un prezentāciju izveidei mācību vai darba nolūkos.


Attēls: red-dot.de

 

 

Bluesmart Carry-on koferis
Red Dot: Best of the best 2016


Ja ceļasomas ar akumulatoru, kas ļauj uzlādēt mobilo telefonu vai fotokameru, jau kādu laiku patīkami atvieglo ceļotāju ikdienu, tad koferis, kas piedāvā ar viedtālruņa aplikācijas un GPS signāla palīdzību noteikt somas atrašanās vietu jebkurā pasaules malā, fiksēt kofera svaru un nodrošināt papildus drošību ar Bluetooth atslēgu gan ir aizraujošs jaunums. Un tas, atsaucoties uz autoru pausto, ir tikai sākums - Bluesmart dizaineru komanda jau plāno turpinājumu. Tuvākajā laikā koferis ne tikai nodrošinās komfortu ceļojuma laikā, bet kļūs par personīgo ceļojuma asistentu - analizēs īpašnieka personīgos paradumus, piedāvājot maršrutam atbilstošu bagāžas saturu vēl pirms brauciena.

Attēls: red-dot.de

 

 

Philips Lumify
Red Dot: Best of the best 2016
iF Design Award 2016


Pirms pieciem gadiem medicīnas nozarē tika ieviesta ultraskaņas iekārta, kas bija portatīvā datora izmērā. Šogad Philips dizaina komanda prezentēja pasaulē pirmo kabatas formāta ultraskaņas ierīci Philips Lumify. Tā ir radīta, lai atvieglotu ārstu darbību ātrās palīdzības izsaukumu laikā un sniegtu pacientiem iespēju pārliecināties par savu veselības stāvokli patstāvīgi. Pilnvērtīgai iekārtas lietošanai papildus ir nepieciešams tikai viedtālrunis vai planšetdators, kas ir aprīkots ar Lumify aplikāciju. Programmatūra palīdz veikt precīzus mērījumus un arhivē skenēšanas datus, kas ir pieejami gan ārstam, gan pacientam. Ērtai ierīces lietošanai ir izveidota vesela Lumify ekosistēma - aplikāciju papildina mājas lapas iespējas un demokrātisks Lumify mēneša abonements.


 

Attēls: red-dot.de

 

 

Sladda velosipēds
Red Dot: Best of the best 2016


Zviedrijas interjera leģenda IKEA šogad savai kolekcijai ir pievienojusi velosipēdu Sladda. Tieši tāpat kā IKEA mēbeles arī Sladda velosipēds pie lietotāja nonāk izjaukts un iepakots plakanā kārbā. Liekot lietā nedaudz iztēles un tehnisko iemaņu, dažu stundu laikā īpašniekam vajadzētu spēt pārvērst IKEA konstruktoru braucamrīkā, kas piemērots ikvienam, kurš ir sasniedzis 12 gadu vecumu. Starp lietderīgām IKEA riteņa iezīmēm ir alumīnija rāmja vieglums, kas atvieglo riteņa pārnēsāšanu pa kāpnēm, mūsdienīga ķēde, kurai nav nepieciešama eļļošana, un fakts, ka velosipēda korpuss var tikt viegli aprīkots ar papildus aksesuāriem. Proti, lai pieliktu velosipēda groziņu vai bagāžnieku vairs nav nepieciešama meistaru palīdzība. Ražotājs šo procesu salīdzina ar aplikāciju iegādi App Store - velobraucējam ir jānoformulē sava vajadzība, jāiegādājas nepieciešamais aksesuārs un ar dažu klikšķu palīdzību jāpieliek tas pie Sladda konstrukcijas.


 

Attēls: red-dot.de

 

 

Glass Sound LSPX-S1
Red Dot: Best of the best 2016


Jaunā Sony mūzikas iekārta veic divas funkcijas - tā vienlaicīgi ir gan atskaņošana iekārta, gan pārnēsājams gaismeklis. Ierīce ir uzlādējama, var darboties vairākas stundas bez elektrības un, pateicoties tās nelielajam izmēram, ir parocīga transportēšanai. Autori paredz, ka Glass Sound Speaker kļūs par lietderīgu atribūtu tiem īpašniekiem, kuri ir iecienījušu atpūtu pie dabas. Neatkarīgi no tā, vai plānota tiek dārza ballīte vai pārgājiens kalnos, skanīgais gaismeklis būs starp lietām, kas atvieglos redzamību un piepildīs vidi ar patīkamu fona mūziku. Interesanti, ka arī iF Design Award uzvarētāju sarakstā ir līdzīga rakstura projekts - UE ROLL. Tas mūzikas klausītājam sniedz tikpat lielu pārvietošanās brīvību kā Glass Sound Speaker, vienīgi gaismas funkcijas vietā UE ROLL lepojas ar īpašu rezistenci pret mitrumu.


 

Attēls: red-dot.de 

 

 

Serif TV
iF Design Award 2016


Viens no 2015. gada dizaina pārsteigumiem bija franču dizaineru Ervana un Ronana Buraleku debija tehnoloģiju dizainā. Pazīstami kā talantīgi, rotaļīgi un ironiski interjera priekšmetu autori, viņi arī Samsung pasūtījumu realizēja, izvairoties no tehnoloģiju dizaina klišejām. Plakans ekrāns un unikāla izšķirtspēja? Vai tas ir viss, ko ir spējīgs demonstrēt mūsdienīgs TV dizains? Buruleku gadījumā televizors nepārsteidz ar ārišķīgām inovācijām vai futūristiskām aprisēm, tieši pretēji- tas atgādina ierāmētu gleznu vai spoguli, pilnīgi normālu interjera priekšmetu, kas iederas jebkurā interjerā. Izslēgtā veidā televizoram pat ir īpašs «aizkaru režīms», kas vēl vairāk sapludina iekārtu ar apkārtējo vidi, ironiski digitalizējot labi zināmo ieradumu pārklāt TV iekārtas ar tamborētiem izstrādājumiem. Savukārt nosaukums simbolizē dizaineru iedvesmas avotu - Serif burtveidolu, kas atklājas lielā burta I veidā, skatoties uz televizora no sāna.

 

Attēls: guide.com

 

 

Līdzās produkta dizaina darbiem ne mazāk aizraujoši projekti ir apbalvoti arī komunikācijas un konceptuālā dizaina kategorijās (tos aicinām izpētīt apbalvojumu mājas lapās red-dot.org un ifworlddesignguide.com). Īpaši izceļam izstāžu ekspozīcijas «Informācija» un «10 lietu stāsti par cilvēku un varu», kas šogad ir godam pārstāvējušas Latvijas vārdu, iegūstot Red Dot apbalvojumu komunikācijas dizainā. Abu ekspozīciju autori ir dizaina birojs H2E.

 

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus