Dizaina muzeju ceļvedis

 

20.12.2016.

 

Apgūt to, kas interesē, var dažādos veidos un ne tikai skolas solā. Arī muzeji, kas mūsdienās līdzās pētnieciskajam un arhivēšanas darbam lielu vērību pievērš sabiedrības informēšanai un izglītošanai, ir lielisks rīks, kas palīdz izzināt. Šoreiz pētām dizainam veltītus muzejus, uz pasaules kartes atzīmējot labākos, kurus ir vērts apmeklēt.

 

 

Dizaina muzejs Londonā
www.designmuseum.org


Ideja par to, ka dizains ir nošķirams no mākslas, inženierzinātnēm un amatniecības, veidojās pakāpeniski, tādēļ arī dizaina muzeji - vietas, kas apkopo, pēta un arhivē interesantākos dizaina notikumus - ir salīdzinoši jauna muzeju disciplīna. Pirmais muzejs, kas 1989. gadā tika pilnībā veltīts dizaina izzināšanai, ir Dizaina muzejs Londonā. Divās pastāvēšanas desmitgadēs muzejs ir paguvis paveikt daudz - pastāvīgajā ekspozīcijā ir vairāk nekā 1000 dizaina priekšmetu, regulāri tiek organizētas aizraujošas tematiskas izstādes un reizi gadā pasniegts prestižs dizaina muzeja apbalvojums. Savukārt šis gads muzejam ir īpašs ar to, ka novembra beigās tas pārcēlās uz tikko renovētu ēku. Jaunā muzeja ēka ir 1962. gadā būvēts modernisma arhitektūras piemineklis, kas ir meistarīgi atjaunots un pielāgots muzeja funkcijām. Renovēta ir gan fasāde, gan iekštelpas, kas ir ieguvušas jaunu izskatu un plānojumu. Dizaina muzeja ēkas autori ir holandiešu arhitektu birojs OMA, savukārt interjers ir britu dizainera Džona Pausena studijas darbs. Muzeja centrālo daļu veido ātrijs, kas ir krustceles visām muzeja zonām - pastāvīgās un divām mainīgās ekspozīcijas zālēm, bibliotēkai un citam telpām, kas turpmāk funkcionēs, lai iedvesmotu un izglītotu dizaina interesentus.

 


Attēls: www.dezeen.com

 


Attēls: www.archdaily.com

 

 


VITRA dizains muzejs jeb «bazilika» dizainam
www.design-museum.de


2016. gads dizaina kalendārā ir bijis bagāts ne tikai ar atjaunotā Londonas muzeja atklāšanu, bet arī ar aizraujošiem notikumiem uz Vācijas un Šveices robežas. Tur šovasar tika atvērta jauna Vitra dizaina muzeja ēka. Vitra ir šveiciešu ražotājs, kura darbība jau vairākas desmitgades saistās ne tikai ar dizaina mēbeļu izgatavošanu, bet arī ar rūpnīcas teritorijā esošu dizaina pilsētiņu. Šī dizaina pilsētiņa ir apmeklētājiem brīvi pieejama, lepojas ar izcilu arhitektūru un ar vienu no pasaulē lielākajām mēbeļu kolekcijām. Pirmais dizaina muzejs te tika atklāts 1989. gadā tolaik vēl mazpazīstamā arhitekta Frenka Gerija projektētā ēkā. Gerija muzejs darbojas arī šodien, regulāri organizējot tematiskas dizaina izstādes, taču muzejam piederošā priekšmetu kolekcija vietas trūkuma dēļ ir ilgu laiku atradusies uzglabāšanas telpās pazemē. Risinot šo jautājumu, šovasar tika atklāta šveiciešu arhitektu biroja Herzog & de Meuron zīmēta ēka Schaudepot. Jaunās un ļoti lakoniskās dizaina priekšmetu glabātuves jeb «bazilikas», kā to vairākkārtīgi atklāšanas runās dēvēja autori, ekspozīciju veido 400 dizaina priekšmeti. Tie ir izvietoti hronoloģiskā secībā un iepazīstina apmeklētāju ar dizaina vēsturi no 1800. gada līdz mūsdienām. Interesanta ir arī muzeja kafejnīcas uzbūve - tai līdzās aiz stikla sienas atrodas muzeja darbinieku biroji, kas ir pieejami ekskursantu apskatei, ļaujot izprast ne tikai muzejā apskatāmo, bet iepazīties arī ar aizkulisēs notiekošo.

 

Attēls: www.dezeen.com

 


Attēls: www.designweek.co.uk

 


Holon dizaina muzejs
www.dmh.org.il


Viens no jaunākajiem starptautiski pazīstamiem dizaina muzejiem ir Holon dizaina muzejs, kas dizaina pētnieku saimei pievienojās 2010. gadā. Muzejs atrodas Telavivā. Tas ir Izraēlas pirmais dizaina muzejs un savu nosaukumu ir iemantojis par godu pilsētas rajonam Holon, kurā tas ir uzbūvēts. Ēkas arhitektūra ir tā, kas piesaista vislielāko uzmanību. Autors ir arhitekts Rons Arads, kurš, lai arī kopš septiņdesmitajiem gadiem dzīvo un strādā Londonā, ir dzimis, audzis un studējis dizainu Telavivā. Muzeja ārējo veidolu veido 5 masīvas, sarkanas līknes. Savukārt krāsas toņi simbolizē Izraēlas tuksnešu kolorītu. Laikmetīgās arhitektūras galvenais mērķis ir piesaistīt cilvēku uzmanību muzeja saturam - dizainam, izstāstot nacionālā dizaina stāstu pasaules kontekstā. Muzeja kolekciju veido četras secīgas daļas: vēsturisks dizains, mūsdienu dizains, pasūtījuma darbi un akadēmiskie projekti.

 


Attēls: www.archdaily.com

 

 


Attēls: www.archdaily.com

 


MoMA
www.moma.org

 

Ņujorkas Modernās mākslas muzejs ir vienīgais mūsu sarakstā, kas ir pasaulē atzīts mākslas nevis dizaina muzejs, bet, pateicoties tā dizaina un arhitektūras departamenta darbībai, tas nevar būt nepieminēts. Departaments ir dibināts 1932. gadā, tādējādi kļūstot par pirmo dizaina un arhitektūras izpētes grupu dizaina vēsturē. Kolekciju veido 28 000 eksponātu, variējot no dizaina priekšmetiem līdz skicēm un arhitektūras modeļiem. Dizaina nodaļas vecākā kuratore ir itāļu izcelsmes dizaina pētniece Paola Antonelli, kura jau vairākus gadus aizrautīgi informē sabiedrību par dizaina domāšanu un uz cilvēka centrētu dizaina nozīmību, aicinot apmeklētājus apjaust, ka dizains mūsdienās nav tikai krēsli, apavi un gaismas ķermeņi. MoMA dizaina kolekcijā viņa ir ieviesusi atsevišķu datorspēļu sekciju un ir autore laikmetīgām un provokatīvām dizaina izstādēm, kā „Dizains un vardarbība”, „Dizains un elastīga domāšana”, „Drošība: dizains uzņemas risku” u.c. Daļa no šīm izstādēm ir skatāmas arī elektroniskā formātā, sekojot muzeja mājas lapas norādēm.

 

 

Attēls: www.moma.org

 

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus