Džemmas Skulmes personālizstāde "Krāsas garša"

 

14.11.2016.

 


Izstāde "Krāsas garša" ir unikāla iespēja iepazīties ar visjaunākajiem Džemmas Skulmes darbiem, kas gleznoti šogad un pārsteidz ar radošo uzdevumu vērienu.


Mākslas stacijā Dubulti Džemmas Skulmes personālizstāde „Krāsas garša” būs apskatāma līdz 2. janvārim. 

 

Izstādē apskatāmās sešpadsmit gleznas ir krāsas vieliskuma un abstrakta simbolisma izgaršošana. Māksliniece atzīst, ka darbi tapuši, izbaudot "to labo, meditatīvo sajūtu, kas rodas, satiekoties ar krāsu". Vienlaikus gleznas radušās kritiskā dialogā ar pašas Skulmes līdzšinējo veikumu un ar moderno glezniecību plašākā skatījumā - "tā ir pretestība pret tiem smukajiem, labajiem paņēmieniem", komentē māksliniece. Izstādi "Krāsas garša" var dēvēt par Džemmas Skulmes "atbrīvošanās ceļa" (E. Kļaviņš) turpinājumu.

 

Izstādes otro stāvu veido 2015. gadā gleznotās neodadaistiskās princeses, bērni un karalienes, kā arī agrāk tapušas kolāžas, kuras Džemma Skulme sauc dažādi - par "Kariatīdēm", "Putnubiedēkļiem" un "Vēstures piezīmēm", bet kuras vieno koncepcija - izmantot to, kas ir mājās. Kolāžas ir vēl nenovērtēts kopums Džemmas Skulmes daiļradē, kas tapušas paralēli "tīrajai" glezniecībai no 1982. gada līdz 2012. gadam un būvē tiltus starp Latviju un pasauli, starp visos laikos izkaisīto latvisko identitāti un kļūst arī par autores simbolisku tiltu no padomju laikiem uz neatkarību.

 

Izstādes norises vietā tiek piedāvātas bezmaksas ekskursijas skolēniem izstādes kuratores Ingas Šteimanes vadībā. Ekskursijas laikā skolēniem ir iespēja apskatīt darbus, noskaidrot atbildes uz sev interesējošajiem jautājumiem, kā arī dzirdēt kuratores stāstījumu par izstādi, Džemmu Skulmi un veidot sarunu par mākslas norisēm un to nozīmi mūsdienās.
 

 

2017. gada 13. janvārī fonds Mākslai vajag telpu aicinās uz MVT Vasaras mājas izstāžu sērijas #Blumbergs.Bezgalība kopizstādi Mākslas stacijā Dubulti. Izstādē būs eksponēti Miķeļa Fišera, Anša Starka, Ginta Gabrāna, Voldemāra Johansons, Sabīnes Verneres un Andreja Strokina darbi.

 

 

Avots: Mākslai vajag telpu
Attēls: Mākslai vajag telpu