Galamērķis: DJA vides dizaina un arhitektūras objekti Latvijā

06.02.2021.

 

Pērnajā rudenī par spīti covidlaikam Francijā norisinājās ainavu arhitektūras festivāls Annecy Paysages, kurā piedalījās latviešu projektēšanas birojs “Didzis Jaunzems Arhitektūra” arhitekta un scenogrāfa Didža Jaunzema vadībā. Festivālā tika eksponēts “Pinumu paviljons”, kas medijos guva plašu rezonansi. Panākumu sākums meklējams 2018. gadā, kad vasaras izskaņā Ziemeļlatgalē kā tālredzīgs lauku un pilsētvides tūrisma stratēģijas instruments tika atklāti pieci jauni vides objekti. Trīs no tiem – “Uguns” dabas parkā “Numernes valnis”, “Gaiss” Balvu pilsētas parkā un “Ūdens” Viļakas ezera tuvumā – radīja birojs “Didzis Jaunzems Arhitektūra” jeb DJA.

DJA ir 2012. gadā dibināts projektēšanas birojs, kura galvenie darbības virzieni ir arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina projektu izstrāde. To dibinājis arhitekts Didzis Jaunzems – viens no pieprasītākajiem jaunās paaudzes arhitektiem Latvijā. Studējis un guvis praktisku pieredzi arhitektūras projektēšanā un pilsētplānošanā Latvijā, Norvēģijā un Itālijā, piedalījies arhitektūras vasaras skolās Nīderlandē un Somijā, plenēros Indijā, Ķīnā un Šveicē, kā arī arhitektūras konkursos Eiropā. Didzis Jaunzems ir strādājis kā arhitekts vadošajā pasaules arhitektu birojā OMA (Office for Metropolitain Architecture) pie projektiem Francijā, Krievijā un Tuvajos Austrumos. Didzis Jaunzems divkārt ieguvis “Latvijas Arhitektūras Gada balvu” – par “Dabas koncertzāle” paviljonu 2015. gadā un Likteņdārza skatu terasi 2012. gadā, savukārt 2019. gadā viņš saņēma galveno “Latvijas Ainavu arhitektūras balvu” par realizēto gājēju ceļu un cirkulāras uzbūves skatu terasi Valmieras “Atpūtas parkā” un tika apbalvots ar Latvijas Būvindustrijas lielo balvu nominācijā “Gada jaunais arhitekts”.

Šoreiz dizaina ceļvedī aplūkosim DJA radītos vides objektus, kurus var aplūkot tepat Latvijā. Bet vispirms sāksim ar ažūro “Pinumu paviljonu”, kas guvis ievērību pasaules medijos un ticis nominēts ArchDaily 2021 Building of the Year Awards balvai, bet kura ceļš sācies pirms vairākiem gadiem, pateicoties vides objektam Latvijā.

_


Pinumu paviljons / Wicker Pavilion
2020
Ansī, Francija

 

 

Arhitektūra: Didzis Jaunzems, Ksenia Sapega
Uzbūve: IXI
Pinumi: Pinumu Pasaule
Fotogrāfijas: Ēriks Božis

 

Ceļš uz Ansī festivālu aizsākās 2019. gadā, kad festivāla organizatori uzaicināja Didzi Jaunzemu un viņa komandu piedalīties festivālā ar 2018. gadā dabas parkā “Numernes valnis” izveidotā vides objekta “Uguns” kopiju, pēc tam kad tas guva rezonansi ne tikai Latvijā, bet to pamanīja arī ārvalstu mediji. 2020. gadā arhitekts Didzis Jaunzems ar komandu nu jau tika uzaicināti radīt laikmetīgu vides objektu īpaši Ansī festivālam.

“Pinumu paviljons” veidots ainavu arhitektūras festivāla Annecy Paysages ietvaros Ansī pilsētas Eiropas dārzos (Jardins de l'Europe), kas pērn notika jau trešo reizi. Tas veidots kā laikmetīga dizaina un tradicionālās amatniecības apvienojums. Atpūtai un meditācijai paredzētais ažūrās konstrukcijas paviljons veido noēnotu telpu, kas pasargā no saules stariem un tās paēnā parka apmeklētāji var patverties kā zem koka lapotnes. Paviljons veidots, izmantojot grid shell structure jeb koka režģa čaulas tehniku, un pārklāts ar 262 tradicionāliem pītiem klūgu groziem konusa formā, kurus veidojuši latviešu amatnieki. Koka konstrukcijai izmantoti priedes koka dēļi, kas reizē ar pinumiem ar laiku iegūs dabisku pelēku nokrāsu, tādējādi saplūstot ar apkārtējo ainavu. Šī gada sākumā projekts nominēts un iekļuva finālistu vidū ArchDaily 2021 Building of the Year Awards kategorijā Cultural Architecture.

 

 

 

_

Uguns
2018
Dabas parks “Numernes valnis”, Kārsava

 

 

Vides instalācija: Didzis Jaunzems
Būvnieki: IXI
Fotogrāfs: Ēriks Božis

 

Vides objekts “Uguns” tapis Rugāju, Balvu, Viļakas, Baltinavas un Kārsavas pašvaldību sadarbības rezultātā, projekta “Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī!” ietvaros 2018. gadā. Vides objektu ideja aicināja cilvēkus pievērst uzmanību apkārt esošajai dabai un ieklausīties tajā, veicinot izpratni, ka cilvēks nav vienīgais dabas iemītnieks un apkārtējā vide ir saudzējama. Vides objekts “Uguns” veidots kā paviljons, meditācijas un sarunu vieta. Tā forma veido atsauci uz uguns liesmu. Ažūrais koka brusu krāvums būvēts, sarotējot katru nākamo elementu 2,5 grādu leņķī pret iepriekšējo, kopā veidojot 9 simboliskas ugunskura liesmas. Sēdvietu izkārtojums paviljona iekšpusē aizgūts no ugunskura vietas principa, kur sēdēšana pa apli vieno cilvēkus.

Lai iemūžinātu savu veikumu, DJA organizēja radošu fotosesiju kopā ar fotogrāfu Ēriku Boži, kā rezultātā tapa fotogrāfijas īpašā nakts apgaismojumā, miglas radīšanai izmantojot dūmu mašīnu. “Uguns” guva starptautisko mediju uzmanību un iekļuva arī Francijas arhitektūras žurnālos, kur Didža Jaunzema un viņa komandas veikumu pamanīja ainavu arhitektūras festivāla Annecy Paysages organizatori. Viņi vēlējās šī objekta kopiju nākamajā festivālā 2019. gadā, kur arī tas tika realizēts..

 

 

_

Gaiss
2018
Balvi

 

Vides instalācija: Didzis Jaunzems, Juta Davidovska
Būvkonstrukcijas: Ģirts Bērziņš
Būvnieki: IXI
Fotogrāfs: Ēriks Božis

 

Otrs, projekta “Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī!” ietvaros tapušais vides objekts “Gaiss” atrodas Balvu pilsētas muižas parkā, Balvu ezera krastā. Tas veidots kā simbolisks koks, kas reaģē uz gaisa kustību un rada vēja mūziku. Koka lapotne veidota no 324 dažāda garuma caurulītēm, kas iekārtas koka vainagā. Ar gaisa kustības palīdzību tiek radītas dažāda augstuma skaņas, kuru tonalitāte atkarīga no caurulīšu garuma un kas kopā veido vienotu gaisa simfoniju. Skaņas rada 48 metāla diski jeb zvani, kas tiek iesvārstīti ar gaisa ķērāju palīdzību atkarībā no vēja ātruma. Gaisa ķērāji ir veidoti ģerboņa formā un iekārti ieslīpus labākai gaisa uztveršanai. Uz tiem iegravēti dažādu Ziemeļlatgales pilsētu ģerboņi. “Gaiss” esot lielākais vēja zvanu ansamblis pasaulē - daudzviet sastopami vēja zvani ar garākām vai diametrā resnākām stabulēm, bet nekur vienkopus neesot sastopams tik daudz vēja stabuļu.

 

 

_

Gājēju ceļš un skatu terase
2019
Atpūtas parks, Valmiera

 

 

Arhitektūra: DJA - Didzis Jaunzems, Juta Davidovska
Būvkonstrukcijas: Veldrums un Partneri – Ģirts Bērziņš
Elektrība: BERIL – Inga Tereškina, Sandris Metlovs
Fotogrāfijas: Ēriks Božis

 

2019. gadā “Atpūtas parkā” Valmierā izveidots gājēju ceļš un skatu terase, lai nodrošinātu cilvēkiem ērtu piekļuvi pie Gaujas. Izbūvētais grants seguma gājēju ceļš atzarojas no esošā asfaltētā parka ceļa un turpinās koka segumā, organiski pārtopot skatu terasē pie upes. Terases priekšā, tuvāk Gaujai, veidots soliņš, kas, piekļaujoties reljefa maiņai, izaug no taciņas dēļu klāja. Savukārt terases aizmugurē veidota sēžamā vieta, kas no soliņa pakāpeniski pārtop zvilnī. Terase veidota piepacelta no zemes, jo daļai no labiekārtotās teritorijas pastāv applūstamības iespēja. Apļveida forma daļēji veidota, sekojot automašīnu apgriešanās rādiusam, kas nepieciešams, lai pie upes varētu piebraukt arī ugunsdzēsēju transportlīdzekļi. Terase veidota priedes koka konstrukcijās, vietām izmantotas nesošās dzelzsbetona plātnes, kas izvietotas virs esošajiem ūdensvadiem. Terase apdarināta ar lapegles dēļiem, kam veidoti speciāli pretslīdes frēzējumi.

Gājēju ceļš un skatu terase Valmierā saņēma Leonardo 2019 apbalvojumu VIII Minskas starptautiskajā jauno arhitektu biennālē, kategorijās “Ainavu arhitektūra”, “Urbānais dizains”, “Māksla un skulptūra arhitektūrā”. Tāpat šis projekts saņēma “Latvijas Ainavu arhitektūras balvu 2019”. Togad balva tika rīkota pirmo reizi un tā apkopoja pēdējos 10 gados radīto ainavu arhitektūru. Balvai tika pieteikti 77 darbi, un Valmieras skatu terase bija pats jaunākais no pieteiktajiem darbiem.

 

 

_

Skatu terase un paviljons
2012
Piemiņas parks “Likteņdārzs”, Koknese

 

 

Autori: Didzis Jaunzems un Laura Laudere sadarbībā ar arhitektu biroju Jaunromāns un Ābele

Foto: Māris Lapiņš

 

Galvenā projekta arhitektoniskā ideja ir ēkas apjoms, kas sekojot cilvēku kustībai novietnē, no taciņas un soliņa pakāpeniski pārtop ēkā, tā atklājot ēkas novietojumu pašā Daugavas krastā. Skatu terase pieskaņota Kokneses salas reljefam un krasta aprisēm. Ēka daļēji ierakta, tā lai, apmeklētājiem nākot pa taku, neaizsegtu skatu uz Daugavas panorāmu, un nodrošinātu vieglu piekļuvi no zemākā skatu terases līmeņa. Ēkai un skatu terasei ir dažādi atklātības līmeņi, kas dod iespēju to izmantot gan dažādos laika apstākļos, gan katram apmeklētājam izvēlēties sev tīkamāko atklātības vai noslēgtības līmeni, piemēram, ja līst vai ir stiprs vējš, skatu iespējams baudīt no paviljona daļas, kur no dabas pasargā gan jumts, gan lielais stiklojums, taču ja dabas stihijas nav šķērslis, tad iespējams izmantot pavisam atklātos soliņus. Likteņdārza skatu terase un paviljons ieguvusi “Latvijas Arhitektūras Gada balvu 2012”.

 

-

Čiekurs
2020
Jūrmala

 

 

Arhitektūra: Didzis Jaunzems, Ksenia Sapega, Helēna Bindemane
Būvkonstrukcijas: Veldrums un Partneri
Būvnieki: MetalProjekts
Fotogrāfijas: Ēriks Božis

 

Vides objekts “Čiekurs” izvietots Jaundubultu skvērā, Jūrmalā. Tas veidots kā skulptūra-paviljons, kas reaģē uz apkārt esošo vidi un cilvēkiem. “Čiekurs” atspoguļo to ieskaujošos kokus, debesis, sauli no ārpuses un cilvēkus, kas tajā ienākuši no iekšpuses. Tā vizuālais tēls mainās līdzi diennakts stundām un gadalaikiem. Tas laistās zelta krāsās saulrietā un saplūst ar apkārtni, kad debesis ir apmākušās. Paviljons darbojas ne tikai kā meditācijas vieta, kur iespējams paraudzīties uz sevi un apkārtni caur kaleidoskopa prizmu, bet arī kā praktisks patvērums lietus vai karstas saules laikā. Šogad Didzis Jaunzems par šo vides objektu saņēma Jūrmalas Gada balvu kultūrā 2020.

 

-

Sals
2021
Rīga

 

 

Arhitektūra: Didzis Jaunzems
Producenti: Story Hub – Elizabete Palasiosa, Marta Kontiņa
Būvnieki: IXI
Gaismas: Full Stage
Skaņa: Pēteris Pāss
Fotogrāfijas: Artis Veigurs

 

Gaismas objekts “Sals” izvietots Pļavnieku Bērzu birzī, Rīgā. Tas veidots kā skulpturāls apjoms ar integrētu skaņas un gaismas instalāciju. “Sals” ir statisks dienā un atdzīvojas diennakts tumšajā laikā, ar gaismu, skaņas un materiālu faktūras saspēli raisot asociācijas ar ledu, salu, sniega kristāliem un mūžīgo sasalumu. 

 

Apskatu sagatavoja: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus

Avots: http://www.dja.lv/