Kopenhāgenas dizaina ceļvedis

01.03.2017.

 

Kopš dāņu modernisma pionieri pagājušā gadsimta vidū iepazīstināja pasauli ar dizainu, kas revolucionāri vienoja racionālo ar cilvēciski skaisto, Dānijas galvaspilsēta ir kļuvusi par iekārojamu dizaina ceļotāju galamērķi. Arne Jacobsen, Verner Panton, Børge Mogensen un Finn Juhl ir tikai daži vārdi, kas saistās ar Kopenhāgenas dizainu - funkcionālu, demokrātisku un izsmalcināti vienkāršu projektēšanas metodi, kam veltām arī mūsu dizaina ceļvedi. 


DIZAINS

 

Designmuseum Danmark. Lielākais dizaina un lietišķās mākslas muzejs Skandināvijā, kas apkopo gan Dānijas, gan internacionālu dizaineru darbus. Ēka ir celta 18. gadsimta vidū un sākotnēji funkcionēja kā karaļa Frederika slimnīca. 1920. gadā nams piedzīvoja renovāciju, ko vadīja nopelniem bagāts dāņu arhitektu tandēms - Ivar Bentsen un Kaare Klint. Patstāvīgajā ekspozīcijā ir skatāms vērienīgs dāņu dizaina arhīvs, kur centrālajā lomā ir krēsls. Šim dizaina priekšmetam te ir veltīta vesela ekspozīcija: «The Danish Chair. An international affair.»

 


Designmuseum Danmark

 

SAS Radisson Royal Hotel. Sešdesmitajos gados šī ēka kļuva par pasaulē pirmo dizaina viesnīcu, kuras ietvaros arhitekts Arne Jacobsen uzprojektēja pilnīgi visu no debesskrāpja arhitektūras līdz dakšiņām restorānā. Apjomīgajam kompleksam par godu ir tapuši vairāki leģendāri Arne Jacobsen mēbeļu projekti: Egg chair, Swan chair un Drop chair. Pirmie mēbeļu eksemplāri organiski papildināja sešdesmito gadu sapni par modernu un skaistu dzīvi. Lai arī deviņdesmitajos gados viesnīca piedzīvoja apjomīgu restaurāciju, viens viesnīcas numuriņš Nr. 606 ir palicis neskarts un turpina demonstrēt Arne Jacobsen pedantisko dizaina vīziju arī 21. gadsimtā. Numuriņš ir pieejams rezervēšanai un arī interesentu apskatei.

 

 

SAS Radisson Royal Hotel


Nams, kurā dzīvoja Finn Juhl. Finn Juhl ir talantīgs skandināvu zelta perioda autors - arhitekts un dizaina autodidakts -, kura vārds līdzās slavenajiem laika biedriem ir nepelnīti kluss. Viņa četrdesmitajos gados projektēts nams atrodas Kopenhāgenas ziemeļu nomalē līdzās pilsētas robežai. Tie ir divi vienstāva apjomi, kas iespaidīga dārza centrā veido burtu L. Ārēji askētiskā ēka ir piepildīta ar krāšņu dāņu kultūras mantojumu. Šeit redzamās lietas ir provokatīvs «Danish Modern» dizaina ēras saturs, kas saplūst harmoniskā veselumā ar līdzās eksponēto dāņu avangarda glezniecību.

 

Finn Juhl nams
 

MĀKSLA

 

Louisiana modernās mākslas muzejs atrodas pusstundas attālumā no pilsētas centra ziemeļu piekrastes virzienā un ir ērti sasniedzams ar vilcienu. Louisiana centrs ierindojas labāko pasaules mākslas muzeju sarakstā un arī piecdesmito gadu modernisma arhitektūra, kurā tas ir izvietots, jau pati par sevi pretendē uz modernās mākslas statusu. Ēkas autori - Jørgen Bo un Wilhlem Wohlert.


Muzeja kolekcijā: Francis Bacon, Calder, Dubuffet, Max Ernst, Sam Francis, Giacometti, Kiefer, Henry Moore, Picasso, Rauschenberg, Warhol un citi slaveni vārdi, kas kopskaitā tiek demonstrēti vairāk kā 3 000 patstāvīgās ekspozīcijas darbos. Arhitektūrai organiski iekļaujas ne mazākas ievērības cienīgs muzeja dārzs. Te ir izvietoti Alexander Calder, Henry Moore un Richard Serra darbi. Ja muzeja apskatē dodaties ar auto, tad degvielas uzpilde Arne Jacobsen projektētajā stacijā Bellevue rajonā ir obligāta.

 

Louisiana

 

Nikolaj Kunsthal (Nikolaj Contemporary Art Centre) ir alternatīvs mākslas piedāvājums - ekscentriska modernās mākslas galerija, kas ir izvietota reiz funkcionējošas St. Nicholas baznīcas ēkā - trešajā senākajā sakrālajā būvē Dānijā. Papildus mākslai centra apmeklētājiem ir pieejama baznīcas torņa apskate un lielisks skats uz pilsētu.

 

 

Nikolaj Kunsthal

 

 

ARHITEKTŪRA


Black Diamond. Modernās arhitektūras paraugs «Hammer Lassen Architects» biroja izpildījumā - spoži melns marmora un stikla kubs, kas ir izvietots pilsētas centrā un funkcionē kā laikmetīgs Karaliskās bibliotēkas paplašinājums. Papildus klasiskajām lasītavām septiņu stāvu būvapjomā atrodas koncertzāle, plašas izstāžu platības un kafejnīca. Ēka ir pabeigta 1999. gadā.

 

Black Diamond, The Royal Library
 

 

Opera House. Ekscentrisks būvapjoms izcilas skaņas baudīšanai «Henning Larsen» arhitektu biroja izpildījumā. Lai arī operas apmeklējums ir salīdzinoši dārgs prieks, par simbolisku samaksu ir pieejamas stāvvietas. Pilsētnieki aktīvi izmanto šo piedāvājumu, pēc pirmā cēliena aizņemot brīvās sēdvietas, un to iesakām darīt arī jums. 

 

Opera House

 

 

Grundtvig baznīca. Šis ekspresionistu arhitektūras piemineklis ir veidots no sešiem miljoniem dzeltenu ķieģeļu. Nams ir būvēts 1921. gadā arhitekta Peder Vilhelm Jensen Klint vadībā dāņu filozofa N.F.S. Grundtvig piemiņai. Interjeru formē elpu aizraujošas vertikāles, kas aizved apmeklētāju sirreālā telpas pārdzīvojumā.

 

Grundtvig baznīca

 

 

Botāniskais dārzs. Dārzs atrodas pašā pilsētas centrā un kopš 1874. gadā ir brīvi pieejams apmeklētāju apskatei. 13 000 augu sugas ir izkārtotas 27 siltumnīcās, no kurām arhitektoniski izteiksmīgākā ir vecā Palmu māja. Tas ir 16 m augts būvapjoms, kas pa spirālveida kāpnēm ļauj apmeklētājam nokļūt līdz pat pašai siltumnīcas virsotnei. 

 

 

Botāniskais dārzs

 

 

KAFIJA, ĒDIENS, DIZAINS

 

 

Restaurant Radio. Līdzīgi kā daudzos citos Kopenhāgenas restorānos, interjera dizains te ir tikpat būtisks kā ēdiens. Projekta autori ir Holmbäck Nordentof dizaina studija, kas sevis paveikto komentē kā: «Koncentrēti ziemeļniecisku sajūtu».

 

 

Restaurant Radio

 


Väkst, Copenhagen. Restorāns ir izvietots siltumnīcas tipa telpā un atrodas Kopenhāgenas Latīņu kvartālā. Tulkojot no dāņu valodas, «Väkst» nozīmē «augt», un tas ir restorāna moto. Svaigs, viegls, veģetārs un demokrātisks ēdiens, kas vienlaicīgi ir daļa no Hotel SP34 kompleksa.

 

 

 Väkst, Copenhagen

 

 

Väkst, Copenhagen

 

 

Llama Restaurant & Bar. Bārs - restorāns, kas atnācējus aicina ceļojumā uz Dienvidameriku. Interjera autori ir BIG un Kilo Desig dizaina studija, kas restorāna telpām pielāgoja neizmantotas pagrabtelpas. Galveno lomu šeit spēlē košie grafikas motīvi, kas flīžu formātā tiek demonstrēti uz sienām, kāpnēm un grīdas.

 

 

Llama Restaurant & Bar

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus