MĀKSLAS MUZEJI UN KULTŪRAS PIEREDZES, KO APMEKLĒT VIRTUĀLI

29.04.2024. 

Raksta autore: Elga Sīle

Mākslas, kultūras un zinātnes objekti, ko iespējams izbaudīt virtuālajā realitātē

Mākslas un kultūras objektu apskate un piedzīvošana virtuālajā vidē vai tiešsaistē vairs nav nekas jauns. Taču gan mākslas, gan tehnoloģiju jomām turpinot attīstīties, tās satiekas aizvien interesantākos veidos. Virtuālās realitātes pieredze mūsdienās ne tikai aizvieto, bet spēj arī papildināt iespēju piedzīvot pasaulē nozīmīgas kultūrvēsturiskas vietas un objektus, ļaujot tos atklāt no jauna un ar tiem mijiedarboties. Lūk, dažas iespējas ceļojumiem, pieredzēm un eksperimentiem virtuālajā vidē!

Virtuālais tiešsaistes mākslas muzejs

Virtuālais tiešsaistes mākslas muzejs jeb “VOMA” (The Virtual Online Museum of Art) ir pirmais muzejs pasaulē, kas radīts tikai virtuālajā vidē. Tas nozīmē, ka bezmaksas muzejs, ko jebkurš var apmeklēt tiešsaistē, fiziski nemaz nepastāv—viss no muzeja ēkas līdz mākslas darbiem ir datorā ģenerēta pieredze.

Pārvietošanās virtuālajā muzejā notiek līdzīgi kā vietu izpēte Google Maps vai kustība datorspēlēs: uzspiežot uz vēlamajā virzienā izkārtotiem baltiem, mirgojošiem aplīšiem. Muzeju var apmeklēt pilnekrāna režīmā, vizuāli pietuvinot pieredzi realitātes sajūtai. Staigājot pa muzeja telpām, iespējams dzirdēt turpat blakus esošās virtuālās jūras šalkoņu un ērti apskatīt vai noklausīties informāciju par mākslas darbiem un kultūras objektiem.

Muzejā var redzēt plašu mākslas darbu spektru, piemēram, no Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MOMA), Čikāgas Mākslas institūta, Luvras, Mākslas muzeja “Ermitāža” Sanktpēterburgā, publiskā arhīva un citiem avotiem. Tajā var apskatīt gan gleznas, gan video, arhitektūras objektus, ielu mākslu jeb grafiti un pat protestu plakātus. Tāpat kā spēlējot datorspēles, arī “VOMA” apmeklēt ērtāk būs ar labu interneta pieslēgumu un gana ātru operētājsistēmu.

Senā Pompejas pilsēta un citi pasaules brīnumi

Senās Romas pilsēta Pompeja bija tirdzniecības centrs un pārtikusi, bet gana ikdienišķa pirmā gadsimta pilsētele. Taču, kad to iznīcināja Vezuva vulkāna izvirdums mūsu ēras 79. gadā, tā kļuva par vēsturisku laika kapsulu, ko tikai pēc teju diviem gadu tūkstošiem atkal atsedza pirmie arheologi. Tagad to iespējams virtuāli izstaigāt arī tiešsaistē. Google mākslas un kultūras tūre Pompejā piedāvā iespēju apskatīt senās pilsētiņas ielas, amfiteātri, tempļus, kā arī muzeju, kurā atrodas pilsētas artefakti.

 

Ņemot vērā tūrisma negatīvo ietekmi uz senvietas ēku saglabāšanu, visticamāk, apmeklēt Pompeju tiešsaistē ir dabai un kultūrai draudzīgāk nekā doties uz turieni klātienē.

Google mākslas un kultūras platforma neizejot no mājas ļauj iepazīt vēl daudz citu lielisku zinātnes objektu, mākslas priekšmetu un vietu, piemēram, Sanpaulu Botānisko dārzu, Vincenta van Goga guļamistabas gleznas tuvplānu vai dinozaura žiraftitāna rekonstrukciju Berlīnes dabas muzejā (Museum für Naturkunde).

Google mākslas un kultūras platforma bez maksas pieejama arī mobilajā lietotnē Google Play un App Store viedīrīcēm. Lietotne piedāvā papildu funkcijas mākslas un kultūras izpētei un interaktīvai piedzīvošanai, piemēram, atrast sev vai mājdzīvniekam tuvāko atveidojumu mākslas darbos, izpausties krāsojamā grāmatā ar slavenu mākslas darbu kontūrām un diriģēt četrbalsīgu burbuļu operu.

Brauc un klausies dažādās pasaules ielās

Platforma “Brauc un klausies” jeb “Drive & Listen” dod iespēju apskatīt pasaules lielākās pilsētas to iedzīvotāju acīm un klausīties vietējo radio. Vietnes pamatizvēlne piedāvā iespēju iejusties autobraucēju lomā, virtuāli braucot cauri kādai no izvēlētajām pilsētām. Pašlaik braukt un klausīties iespējams aptuveni 50 pilsētas, kā piemēram, krāšņo Bandungu Indonēzijā, vēsturisko Skotijas galvaspilsētu Edinburgu, filmu industrijā populāro Losandželosu ASV, moderno Japānas ostas pilsētu Osaku un daudz citu interesantu vietu.

“Brauc un klausies” ļauj izvēlēties kādu no piedāvātajām lokācijām, pārvietošanās veidu (mašīna, velosipēds, iešana ar kājām un citus) un ātrumu. Tāpat var izvēlēties klausīties ielas skaņas un radio tiešajā ēterā. Viss kopā tas rada realitātei pietuvinātu pieredzi, kas ļauj piedzīvot jaunas pasaules vietas gandrīz kā aizbraucot ceļojumā. Šādos virtuālajos ceļojumos arī uzskatāmāk var novērot atšķirības starp dažādu valstu infrastruktūru, sociālekonomisko situāciju, arhitektūras stiliem un citiem interesantiem aspektiem.

Salvadora Dalī pasaules izpēte virtuālajā realitātē

Iespējams, katrs no mums kādreiz aizdomājies, cik gan interesanti pasauli redz, piemēram, sirreālisma stila gleznotāji kā Salvadors Dalī. Mūsdienu tehnoloģijas piedāvā iespēju šajā pasaulē ielūkoties savām acīm. Slavenā mākslinieka gleznu “Arheoloģiskā atmiņa par Milē “Angelus”” (Archaeological Reminiscence of Millet’s “Angelus”) virtuālajā realitāte iespējams piedzīvot ar “Oculus Rift” vai “HTC Vive” aprīkojumu, vai, skatoties 360 grādu YouTube video. Vislabāk mākslas darba vidi izdosies izbaudīt ar jaunāko pārlūkprogrammas Google Chrome versiju, ātru internetu un gana ātru operētājsistēmu.

Ņemot vērā viņa inovatīvo domāšanu un vēlmi eksperimentēt ar jaunākajām tehnoloģijām, arī pats Salvadors Dalī, visticamāk, priecātos par viņa mākslas atdzīvināšanu, ienesot to virtuālās realitātes pasaulē.

Virtuālie apskates objekti Latvijā

Arī Latviju iespējams daļēji apceļot virtuālajā vidē. Mājaslapā “Virtuālā Latvija” var dažādas vietas, muzejus un kultūras objektus apskatīt un izpētīt tiešsaistē gan no panorāmas, gan realitātei pietuvināta 360 grādu leņķa skatupunkta. Mājaslapā atrodamas tādas vietas, kā piemēram:

  • Rīgas TV tornis, kur var pavērot skatu no torņa dažādos augstumos (100-300 m), gada laikos, kā arī izstaigāt torņa telpas, tuneļus, bunkurus, un iepazīties ar interesantiem faktiem par šo vietu;

  • Rīgas Brīvostas muzejs, kurā var apskatīt dažādus interesantus ostas un kuģniecības objektus, piemēram, apsēsties pie galda un uzmest aci kursu žurnālam, tuvāk izpētīt jūrnieku mezglus un pagrozīt “rokās” dažādu kuģu modeļus, kā arī izstaigāt ledlauža “Varma” telpas;

  • Rundāles pils, izbaudot gan pastaigas krāšņi iekārtoto dārzu labirintā, gan 360 grādu leņķī apskatot telpas pašā pilī (ieskaitot krāšņos griestu gleznojumus) un iepazīstoties ar informāciju par katru no apskates vietām ar virtuālā gida palīdzību.

Tie, kam pieejamas tādas virtuālās realitātes tehnoloģijas kā VR brilles, iespējams, paveras plašākas un realitātei sajūtu līmenī tuvākas iespējas ienirt virtuālajā mākslas un kultūras pasaulē. Tiešsaistē pieejamas bezmaksas datorspēles kā Bezgalīgais mākslas muzejs jeb “Infilite Art Museum” ar vairāk kā 800 mākslas darbu kolekciju un “Art Plunge”, kurā iespējams “iekāpt” dažādos mākslas darbos un piedzīvot tos uz savas ādas līdzīgi kā Dalī  “Arheoloģiskajā atmiņā par Milē “Angelus””. Tāpat dažādi muzeji un apskates objekti nereti piedāvā interakcijas iespējas ar kultūras un mākslas objektiem reālajā dzīvē (tas ir, tomēr izejot no mājas).

Lai arī kuru no šīm iespējām izvēlētos piedzīvot, mūsdienu tehnoloģijas pamazām padara mākslu un kultūru pieejamāku cilvēkiem neatkarīgi no to rocības, iespējām ceļot vai zināšanām par mākslas pasauli. Tiem, kam tādas iespējas interesē, rakstā apskatītās idejas var kalpot par sākuma punktu, no kura turpināt pētīt, piedzīvot un iedvesmoties.