Mākslas un dizaina norišu ceļvedis – vasara 2018

25.05.2018.

 

Tuvojoties atvaļinājuma sezonai un skolēnu brīvlaikam, tuvojas arī Latvijas valsts simtgades svinību kulminācija ar daudziem starptautiskiem notikumiem mākslas un dizaina pasaulē ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā. Pirms sava vasaras ceļojuma galamērķa ieplānošanas ieteicams noskaidrot ar Latvijas dalību saistītos pasākumus arī Eiropā. Lūk, ieskats nozīmīgākajos pasākumos un izstādēs, ko noteikti ir vērts apmeklēt šovasar!

Šovasar Latvijā gaidāma plaša kultūras pasākumu programma, bet daudzi mākslas notikumi norisinās jau kopš pavasara, turpinoties arī vasarā. Rīgas fotogrāfijas biennāle jau kopš aprīļa sākuma piedāvā plašu izstāžu, performanču, simpozija, diskusiju un meistarklašu programmu ne tikai Rīgā, bet arī ārpus tās. Šogad biennāle pievēršas pašizpratnes jautājumiem – kas mēs esam un kas izvēlamies būt laikā, kad sociālā, politiskā un kultūras dinamika piedāvā arvien jaunas pārtapšanas iespējas. Rīgā galerijā "RIXC" vēl līdz 9. jūnijam iespējams skatīt Nīderlandes mākslinieka Rohīra Ārenta instalāciju "Sirds ziedi", kas apkopo cilvēku sirdspukstu datus un vizualizē tos ziedu veidolā ar pildspalvas plotera palīdzību. No 16. līdz 30. jūnijam Rīgas Centrālajā bibliotēkā būs skatāma beļģu mākslinieka Īva Ullena izstāde "Apliecinājums", kura darbos ir daudz atsauču uz glezniecību, īpaši mākslinieka Marka Rotko daiļradi. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā līdz 24. jūnijam skatāma Latvijas valsts simtgadei veltīta izstāde "Saules pusē. Ulda Brieža laika liecības", bet Cēsu Izstāžu namā no 14. jūnija līdz 8. jūlijam skatāma poļu mākslinieku izstāde "Identitātes problēmas", kas ļaus ielūkoties mūsdienu poļu fotogrāfijā. Savukārt, ja nav paspēts apskatīt izstādi "Šodien esmu nāriņa. Rīt būšu vienradzis", kur piedalās ne tikai mūsu pašu mākslinieki, kā Kristians Brekte, Reinis Hofmanis, Ivars Grāvlejs, Margrieta Griestiņa, bet arī mākslinieki no Spānijas, ASV, Ukrainas un starptautiska mēroga popzvaigznes, kā Mike Diva, Grimes, Harmonijs Korīns sadarbībā ar Die Antwoord, tad jādodas uz Tartu, kur izstāde skatāma līdz 22. jūnijam Tartu mākslas mājā.

 

Rīgas fotogrāfijas biennāle. Izstāde "Identitātes problēmas". Publicitātes foto.

 

Mākslas muzejā Rīgas Birža jau šobrīd un līdz pat 5. augustam skatāma Latvijas valsts simtgades izstāde "Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība", kas veltīta jūgenstila mantojumam Latvijā. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs vēlas iezīmēt Rīgas īpašo vietu Eiropas kultūrā 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā – laikā, kad veidojās Latvijas tautas valstiskā apziņa. Izstāde veidota kā stāsts par jūgendstila spilgtākajām izpausmēm Eiropā, vizualizējot tās caur glezniecību, grafiku, tēlniecību un dekoratīvo mākslu. Ekspozīcijā Latvijas jūgendstila īpatnības tiek parādītas salīdzinājumā ar izcilāko jūgendstila metropoļu – Parīzes, Londonas, Briseles un citu rosīgāko Eiropas pilsētu, sniegumu.

Pavisam jauns un vērienīgs Eiropas mēroga projekts ir pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle, kas ar plašu izstāžu, performanču, darbnīcu, lekciju, diskusiju un koncertu programmu norisināsies no 2. jūnija līdz 28. oktobrim. Biennāle, kurai dots nosaukums "Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt", norisināsies vairākās vietās Rīgā un arī Jūrmalā - Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā, topošajā mākslas centrā "Zuzeum", Andrejsalā, Kristapa Morberga dzīvoklī, bijušās tekstilrūpnīcas Boļševička teritorijā, Kaņepes Kultūras centrā, Rīgas centrāltirgū un laikmetīgās mākslas izstāžu zālē "Mākslas stacija Dubulti". Biennālē piedalīsies 104 mākslinieki, no kuriem liela daļa ir dzimuši vai arī dzīvo un strādā Latvijā, Igaunijā vai Lietuvā, bet pārējie ir no visas pasaules – Korejas, Argentīnas, Venecuēlas, Kolumbijas un Dienvidāfrikas, Krievijas, Beļģijas, Nīderlandes, Spānijas, Portugāles, Šveices, Grieķijas un Bulgārijas u.c.

 

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāles galvenā norises vieta – Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā. Publicitātes foto.

 

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāles viena no norises vietām – bijušā tekstilrūpnīca Boļševička. Publicitātes foto.

 

Jūnijā ar vērienīgām izstādēm Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" sevi pieteiks 6. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle "Tradicionālais un laikmetīgais". Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 6. jūnija līdz 30. septembrim būs skatāma Latvijas valsts simtgades izstāde "Gobelēnu krāsas. Mūsdienu gobelēni no "Mobilier national" kolekcijas Francijā". Izstāde ļaus ieskatīties Francijas "Mobilier national" tekstiliju kolekcijā, kur Gobelēnu manufaktūra, kopš tās dibināšanas 17. gadsimtā, joprojām kultivē izcilas amatniecības tradīcijas un uztur pastāvīgu saikni ar moderno mākslu. Savukārt no 7. jūnija līdz 16. septembrim izstāžu zālē "Arsenāls" būs skatāma galvenā triennāles ekspozīcija "Identitāte/Identity", kas atspoguļos inovatīvās laikmeta parādības un tendences tekstilmākslas un šķiedras mākslas nozarē Eiropā un pasaulē. Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma izstādē pārstāvēti 84 mākslinieki no 26 valstīm – Baltijas un Ziemeļvalstīm, Polijas, Francijas, Vācijas, Austrijas, Apvienotās Karalistes, Izraēlas, ASV, Krievijas, Japānas, Taivānas u.c. Triennāles viesmākslinieki ir divi pasaulē slaveni meistari: franču-amerikāņu māksliniece Šīla Hiksa, kuras plašā retrospekcija bija skatāma šī gada pavasarī Žorža Pompidū centrā Parīzē, un konceptuāli domājošais amerikāņu mākslinieks Džons Ēriks Rīss, kura tehniski smalki izaustie gobelēni Rīgā tiek eksponēti pirmo reizi. Tāpat triennāles ietvaros būs reta iespēja redzēt ievērojamās poļu mākslinieces, klasiķes Magdalēnas Abakanovičas divus lielformāta darbus. Viņas daiļradei bijusi īpaša loma šķiedras mākslas attīstībā Eiropā un pasaulē.

 

Anna Reja. Bovarī kundze. 2017. Zīds, lakas krāsa, mašīnas un rokas šuvums. Publicitātes foto izstādei "Identitāte / Identity".

 

Mediju dažādību šīs vasaras mākslas norišu programmā no 2. līdz 6. jūlijam papildinās 2. Latvijas Starptautiskā keramikas biennāle. Tas ir nozīmīgākais notikums laikmetīgās keramikas jomā Baltijas reģionā, kas ar plašu izstāžu programmu norisināsies Latvijā un ārpus tās. Biennāles ietvaros no 6. jūlija līdz 9. septembrim Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisināsies Starptautiskā keramikas konkursa izstāde "Martinsona balva", kurā tiks eksponēti 100 žūrijas izvēlēti mākslas darbi, kas atlasīti no 395 pieteikumiem no 58 valstīm. Biennāles programmas ietvaros notiks starptautisks keramikas simpozijs, kā arī dažādas izstādes Latvijā, piemēram, Latvijas laikmetīgās keramikas izstāde Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, Lietuvas laikmetīgās keramikas izstāde Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Pētera Martinsona keramikas darbu izstāde Siguldas galerijā "Tornis", Valdas Podkalnes laikmetīgās keramikas izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā, bet Panevēžā, Lietuvā, tiks demonstrēta 20. gs. otrās puses Latvijas profesionālās keramikas izstāde.

Ja vasarā jādodas uz tuvākiem vai tālākiem galamērķiem, ceļojot ar lidmašīnu, dizaina cienītāju kultūras iztikas minimums būtu apmeklēt vismaz Latvijas reprezentatīvo stendu tepat Starptautiskajā lidostā "Rīga", "C" izlidošanas sektorā, kur izvietots "Magnetic Latvia" informācijas centrs. Līdzās biznesa tikšanās un konferenču telpām informācijas centra galvenajā telpā izvietota plaša Latvijas dizaina priekšmetu ekspozīcija, kas apmeklētājus iepazīstina ar Latvijas izcilāko dizaineru darbiem. Izstādē pārstāvēti tādi zīmoli, kā "Brum Brum", "Dip Dap", "Rīgas krēslu fabrika", "MINT Furniture", "an&angel", "Vaidava Ceramics", Elīna Dobele, "Verba", "mammalampa" u.c. Stends darbosies līdz pat 2020. gada oktobrim.

 

Latvijas reprezentatīvais stends Starptautiskajā lidostā "Rīga". Publicitātes foto.

 

Tepat kaimiņos Viļņā, Lietuvā, šogad no 7. līdz 10. jūnijam norisināsies jau 9. Starptautiskā mūsdienu mākslas mese Art Vilnius, kurā ik gadu piedalās mākslas galerijas arī no Latvijas. Tā ir lielākā mākslas izstāde un mākslas tirgus Austrumeiropā, kurā katru gadu piedalās aptuveni 60 galerijas no visas Eiropas, pulcinot ap 20 tūkstošiem apmeklētāju. Šogad Art Vilnius piedalās galerijas no Rīgas - Māksla XO, Agijas Sūnas galerija un galerija Tifāna.

 

Starptautiskā mūsdienu mākslas mese Art Vilnius. Publicitātes foto.

 

Ceļojot uz tālāk uz Eiropas Rietumiem, vērts ielūkoties vienā no prestižākajiem Spānijas abstraktās mākslas muzejiem Antonio Pérez Fonda mūsdienu mākslas muzejā Kuenkā, kur ir atklāta un līdz 3. jūlijam skatāma latviešu gleznotāja Ivara Heinrihsona personālizstāde "Māksla no Latvijas. Ivars Heinrihsons"

 

Ivara Heinrihsona personālizstāde "Māksla no Latvijas. Ivars Heinrihsons". Publicitātes foto.

 

Savukārt, ja vasaras ceļojuma galamērķis ir Parīze, Francijā, tad noteikti jāapmeklē slavenais Orsē muzejs, kurā līdz 15. jūlijam skatāma vērienīga visu trīs Baltijas valstu simtgades kopizstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs"

Apjomīgajā ekspozīcijā, kuru veido trīs sadaļas: "Mīti un leģendas", "Dvēsele", "Daba", eksponēti 167 darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Igaunijas Mākslas muzeja, Lietuvas Nacionālā mākslas muzeja un M. K. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja kolekcijām.

 

Latvijas paviljona "100 gadi kopā un atsevišķi" publicitātes foto. Autors: Reinis Hofmanis.

 

16. Starptautiskā Venēcijas arhitektūras biennāle. Latvijas paviljona "100 gadi kopā un atsevišķi" publicitātes foto.

 

Latvijas kultūras dzīves viens no nozīmīgākajiem notikumiem šogad norisinās Venēcijā, Itālijā, kur līdz 25. novembrim norisinās pasaules vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde – 16. Starptautiskā Venēcijas arhitektūras biennāle. Šogad Latvijas paviljonu ar koncepciju "100 gadi kopā un atsevišķi" (Together and Apart. 100 Years of Living) veido kuratoru komanda — arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa. Ekspozīcija attēlo, kā daudzdzīvokļu namu arhitektūras projekti un procesi ir iemiesojuši dažādas idejas par sadzīvi un nācijas veidošanu. Latvijas ekspozīcija apskata daudzdzīvokļu namu kā arhitektūras kategoriju, kas vienlaicīgi piedāvā dzīvi kopā un atsevišķi — kaut arī dzīvoklis sniedz iespēju norobežoties no ārpasaules, tas vienmēr ir arī daļa no kopīgas struktūras. Ekspozīcijā izvietoti Ivara Drulles, Mārtiņa Dušeļa, Matīsa Groskaufmaņa, Reiņa Hofmaņa, Darjas Meļņikovas, Evelīnas Ozolas, Ditas Pānes, Andas Skrējānes un Charlotte Spichalsky darbi.

 

Londonas dizaina biennāle. Instalācijas "Matter to Matter" vizualizācija. Publicitātes foto.

 

Lielo vasaras notikumu plejādi noslēdz Latvijas dalība Londonas dizaina biennālē septembra sākumā. Biennālē, kas norisināsies no 4. līdz 23. septembrim, tiks pārstāvēti visi seši pasaules kontinenti, tādējādi iezīmējot biennāles vērienīgumu. Jau šobrīd ir izziņotas 24 galvenās dalībvalstis, tostarp pirmo reizi arī Latvija. Šogad biennāles izvirzītā tēma ir "Emotional States" (Emocionālie stāvokļi). Dalībvalstis ir aicinātas radoši un provokatīvi interpretēt tēmu, akcentējot savas valsts dizaina vēsturisko mantojumu un unikālo identitāti, kā arī spilgti atklājot dizaina potenciālu mūsdienu sabiedrībā, kas ir būtisks ne tikai visdažādākajos ikdienas sadzīves aspektos, bet arī kā pozitīvu emociju un pārdzīvojumu rosinātājs. Latvijas ekspozīcijas "Matter to Matter" autors ir jaunais dizainers Artūrs Analts un starpdisciplinārā dizaina uzņēmums "Variant Studio". 

 

Raksta autore: Kristīne Markus