Riga Zine Fest

24.05.2016.

 

No š.g. 27. - 29. maijam norisināsies galvenie Rīgas Zīnu festivāla pasākumi. Latvijā Rīgas Zīnu festivāls notiek pirmo reizi, kaut daudzviet pasaulē šādi festivāli jau ieguvuši popularitāti. Zīnu festivālos uzmanība pievērsta zīnu publikācijām un aktualitātēm, sākot no amatieru veidotajiem līdz pat profesionāliem un ar autortiesībām nodrošinātiem un grāmatnīcās nopērkamiem zīniem. Pateicoties Popper Publishing komandai zīnu festivāls ir atnācis līdz Latvijai. 


Rīgas Zīna festivāla pavadošie pasākumi notika jau 12. maijā, atklājot Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras studentu darbu izstādi "Akvārijs" Kalnciema kvartāla galerijā un somu komiksu izstādi Tempora mutantur galerijā "Noass".

 

Šonedēļ tiks atklātas izstādes, kurās būs aplūkojami, gan neatkarīgo izdevēju publicētie, gan arī Latvijas mākslinieku zīni, kas tapuši īpaši šim festivālam. Paralēli izstādēm Ģertrūdes ielas teātrī notiks arī lekcijas, kas saistītas ar zīnu vēsturi Latvijā un ārpus tās.

 

Savukāt piektdien, 27. maijā plkst. 18:00 Ģertrūdes ielas teātrī tiks atklāta Rīgas Zīnu festivāla izstāde. Tajā būs aplūkojami Latvijas mākslinieku īpaši festivālam veidotie zīni, 80. un 90. gadu Latvijas pagrīdes mūzikas zīni no Jāņa Daugavieša kolekcijas, ārvalstu izdevniecību In:Surgo, Fine Rats, Extrapool, Napa Books, Editions FP&CF, Central Vapeur, kā arī iepriekš izsludinātā zīnu konkursa dalībnieku darbi, kurus līdz 30. aprīlim ikvienam bija iespēja iesniegt savu zīnu festivāla rīkotajā konkursā. Tā kā zīnu saturs var būt jebkāds, arī konkursa dalībniekiem bija iespēja sevi realizēt, gan dažādos formātos, gan dažādās tematiskajās izpausmēs. Izstādes atklāšanā tiks paziņoti arī iesūtīto zīnu konkursa uzvarētāji.

 

Izstādē piedalīsies arī Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" pedagoģes un mākslinieces Lienas Bondares zīns "Another playground", kura pamatā divu gadu garumā dažādās Latvijas pilsētās bildēti padomju bērnu laukumi un Hansa Jirgena Presa grāmatā "No rotaļām līdz zināšanām" publicētās ilustrācijas. Zīns radīts bērnības atmiņu provocēšanai.

 


Rīgas Zīnu festivāla programma >

 

 

Avots: Riga Zine Fest