Virtuālās mākslas izstādes pasaules muzejos

01.04.2020.

Virtuālās mākslas izstādes pasaules muzejos

Laikā, kad mūsu pārvietošanās brīvība ir diezgan ierobežota, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām iespējams joprojām ceļot un apskatīt pasaules slavenu muzeju mākslas izstādes virtuāli. Google sadarbojies ar vairāk nekā 1200 kultūras iestādēm no visas pasaules, izveidojot Google mākslas projektu (Google Art Project), lai interneta lietotājiem sniegtu iespēju aplūkot nozīmīgus mākslas darbus detalizēti un ar augstu izšķirtspēju tiešsaistē, izmantojot Google Street View tehnoloģiju. Lūk, daži muzeji, kurus iespējams apmeklēt arī no savas mājvietas!

 

Luvra (Louvre, Parīze, Francija)

Luvras muzejs ir apmeklētākais muzejs pasaulē. Muzeja ēka ir vēsturisks piemineklis un viens no Francijas simboliem. Luvras kolekcijā ietilpst aptuveni 35 tūktoši mākslas darbu, sākot no aizvēstures līdz 19. gadsimta beigām. Muzeja platība ir 60,6 tūktoši kvadrātmetu. Luvrā atrodas Leonardo da Vinči ikoniskā glezna "Mona Liza", kā arī citi viņa darbi. Muzeja kolekcijā atrodas arī tādu gleznotāju, kā Rembranta, Pītera Paula Rubensa un Ticiāna darbi. Muzeja tīmekļvietne piedāvā virtuāli apskatīt ēģiptiešu senlietas izstādē Egyptian Antiquities, Mazās galerijas izstādi The Advent of the Artist, kurā var aplūkot Ežēna Delakruā, Rembranta un Tintoreto darbus. Savukārt Youvisit piedāvā apskatīt gan Luvras arhitektūru, gan izstāžu zāles un pils telpas 360 grādu rādiusā. 

 

 

Orsē muzejs (Musée d’Orsay, Parīze, Francija)

Muzeja un tā ēkas vēsture ir diezgan neparasta. Parīzes centrā, Sēnas krastā, pretī Tuileries dārziem, muzejs tika uzstādīts bijušajā Orsē dzelzceļa stacijā, kas tika uzcelta 1900. gada Pasaules izstādei, tādējādi pati ēka uzskatāma par muzeja pirmo mākslas darbu. Šajā Parīzes mākslas muzejā ir izvietoti desmitiem slavenu franču mākslinieku darbi, kas radīti laika posmā no 1848. līdz 1914. gadam. Virtuāli iespējams aplūkot tādu pasaulslavenu impreisonistu un postimpresionistu, kā Kloda Monē, Eduāra Manē, Žorža Serā, Pola Gogēna, Edgara Degā, Vinsenta van Goga, Pjēra Ogista Renuāra un Pola Sezana darbus. 

 

 

Vatikāna muzeji (Musei Vaticani, Vatikāns)

Vatikāna muzeji ir 1506. gadā dibināts mākslas muzeju komplekss. Vatikāna muzejos ir skatāma plaša nozīmīgu vizuālās mākslas un tēlniecības kolekcija, ko daudzu gadsimtu garumā veidojuši Romas pāvesti. Muzeja kolekcijā ietilpst daudzi no vispazīstamākajiem antīkās tēlniecības un renesanses laika darbiem. Kolekcijā kopumā ir aptuveni 70 tūkstošu darbu, no kuriem 20 tūkstoši ir pieejami publiskai apskatei. Virtuālajā ekskursijā iespējams izstaigāt daudzas Vatikāna izstāžu zāles, tai skaitā redzēt arī slaveno Siksta kapellu un Mikelandželo gleznotos griestus bez tūristu pūļiem, kā arī apskatīt izcilās Rafaēla stancas.
 

 

Ufici galerija (Galleria degli Uffizi, Florence, Itālija)

1560. gadā pēc Kozimo I de Mediči pasūtījuma sāka celt pili, ko projektēja itāļu arhitekts Džordžo Vazāri. Tās bija paredzētas kā darba telpas Florences maģistrātiem, no kā arī cēlies nosaukums. Celtniecību turpināja Alfonso Paridži un Bernardo Buontalenti, un ēka tika beigta 1581. gadā. Ufici galerija ir viens no vecākajiem un slavenākajiem mākslas muzejiem pasaulē, kurā skatāma ne tikai izcilāko itāļu renesanses mākslinieku gleznu kolekcija, bet arī holandiešu, spāņu un vācu meistaru darbi. Muzejā aplūkojami Džoto, Leonardo da Vinči, Rafaello, Ticiana, Mikelandželo darbi, kā arī Sandro Botičelli slavenā “Venēras dzimšana” un “Pavasaris”. 

 

 

Dalī teātris-muzejs (Dalí Theatre-Museum, Figeresa, Spānija)

Dalī teātris-muzejs atrodas Figeresas pilsētā Katalonijā, Spānijā, un ir veltīts Salvadora Dalī mākslas darbiem. 1960. gadā Salvadors Dalī uzsāka darbu pie Dalī teātra-muzeja izveides, veltot tam lielāko daļu sava laika līdz pat mūža nogalei. Pēc mākslinieka nāves viņu apglabāja teātra-muzeja kriptā, kas atrados piecus kvartālus no vietas, kur viņš piedzima. Muzejā ir daudz istabu un eksponātu, kas iezīmē katru Dalī dzīves un karjeras posmu. Dali teātrī-muzejā vienuviet atrodas pasaulē lielākā Dalī nozīmīgāko darbu kolekcija. Muzeja tīmekļvietne piedāvā virtuālas ekskursijas pa teritoriju un dažu eksponātu apskati. 

 

 

Britu muzejs (British Museum, Londona, Lielbritānija)

Britu muzejs  ar Lielbritānijas parlamenta lēmumu ir dibināts 1753. gadā. Tas ir vispusīgs nacionālais muzejs ar īpaši ievērojamām kolekcijām arheoloģijā un etnogrāfijā. Muzeja kolekcijā ir vairāk nekā 8 miljoni priekšmetu, un daudzus ir iespējams skatīt, izmantojot Google Street View. Vēl kāds interesnats projekts ir History connected, kur virtuāli iespējams skatīt Āfrikas, Amerikas, Āzijas, Eiropas un Okeānijas artefaktus laika nogrieznī, vienlaikus spējot salīdzināt tos katrā laika posmā pasaulē, sākot no 2 milj. gadu pirms mūsu ēras Paleolīta laikmeta līdz pat mūsdienām 2000. gadam, iepazīstoties ar artefaktiem no Āfrikas. 

 

Rijksmuseum (Amsderdama, Nīderlande)

Šis muzejs ir mājvieta daudziem Nīderlandes zelta laikmeta glezniecības meistardarbiem un plašai Eiropas mākslas kolekcijai. Apmeklētājiem apskatei pieejami vien 8000 mākslas un vēstures priekšmeti no 1 miljona priekšmetu lielās muzeja kolekcijas, kas aptver laika posmu no 1200. līdz 2000. gadam. Muzejā ir arī neliela Āzijas kolekcija, kas ir apskatāma Āzijas paviljonā. Google Street View piedāvā tūri, kas ļauj pārvietoties pa daudzajām muzeja izstāžu zālēm. Muzeja izstāžu zālēs skatāmi, piemēram, Rembranta, Fransa Halsa un Johannesa Vermēra šedevri. Savukārt šo meistaru darbus izcilas kvalitātes fotogrāfijās var skatīt paša muzeja tīmekļvietnē

 

Van Goga muzejs (Van Gogh Museum, Amsterdama, Nīderlande)

1973. gadā atvērtais Van Goga muzejs veltīts Vincenta van Goga un viņa laikabiedru darbiem Amsterdamā. Tā ēku projektēja godalgotais nīderlandiešu arhitekts Gerits Rītvelds un pasaulslavenais japāņu arhitekts Kišo Kurokava. Muzejā ir lielākā Van Goga gleznu un zīmējumu kolekcija pasaulē. Kolekcijā ir vairāk nekā 200 gleznu, 500 zīmējumu un vairāk nekā 750 privātās vēstules. Google Street View piedāvā izstaigāt visu muzeju, kā arī skatīt kolekcijas darbus izcilā kvalitātē. 

 

 

Pergamona muzejs (Pergamonmuseum, Berlīne, Vācija)

Šis muzejs atrodas unikālā kultūras vietā - Berlīnes Muzeju salā, un kopš 1999. gada ir iekļauts UNESCO mantojumu sarakstā. Pergamons ir viens no lielākajiem muzejiem Vācijā, tāpēc tam ir daudz, ko piedāvāt. Šajā vēsturiskajā muzejā ir daudz seno priekšmetu, piemēram, slavenie Ištaras vārti no Babilonijas un, protams, Pergamona altāris. Muzeja kolekcija ir sadalīta antīkajā kolekcijā, Tuvo Austrumu muzejā un islāma mākslas muzejā. Muzeja visas telpas iespējams iztaigāt virtuāli, kā arī iespējams ieskatīties muzeja artefaktu kolekcijā. 

 

 

Solomona R.Gugenheima muzejs (Solomon R. Guggenheim museum, Ņujorka, ASV)

Muzeju sākotnēji 1939. gadā ar Museum of Non-Objective Painting nosaukumu dibināja Solomona R. Gugenheima fonds. Taču 1952. gadā pēc Solomona Gugenheima nāves tas tika pārdēvēts pašreizējā nosaukumā. Kopš 1959. gada muzejs atrodas leģendārajā, Frenka Loida Raita projektētajā ēkā.

Muzejā atrodami impresionisma, postimpresionisma, modernās un laimetīgās mākslas darbi. Pārstāvēto mākslinieku vidū sastopami tādi vārdi, kā Francs Marks, Pīts Mondrians, Pablo Pikaso un Džefs Kūns. Izmantojot Google Street View funkciju, tagad virtuāli iespējams doties pa Gugenheimas slavenajām spirālveida kāpnēm, aplūkojot mākslas darbus, un skatīt ikonisko Gugenheima muzeja ēkas arhitektūru. 

 

 

Nacionālā Mākslas galerija (National Gallery of Art, Vašingtona, ASV)

Nacionālā Mākslas galerija ar Amerikas Savienoto Valstu kongresa kopīgu lēmumu dibināta 1937. gadā Amerikas tautai, un ikviens interesents Vašingtonā to var apmeklēt bez maksas. Galerijas gleznu, zīmējumu, izdruku, fotogrāfiju, skulptūru, medaļu un dekoratīvās mākslas kolekcijā redzamajos darbos iespējams izsekot līdzi Rietumu mākslas attīstībai no viduslaikiem līdz mūsdienām, ieskaitot vienīgo Leonardo da Vinči gleznu Amerikā un lielāko kustīgo skulpūru - mobilu, ko radījis Aleksandrs Kalders. Šobrīd muzejs piedāvā apskatīt divas izstādes tiešsaistē Google. Vienā izstādē skicēs un gleznojumos skatāma apģērbu un aksesuāru mode Amerikā no 1740. gada līdz 1895. gadam, no koloniālisma līdz revolūcijas laikmetam. Savukārt otrā izstādē skatāmi holandiešu baroka mākslinieka Johanesa Vermēra darbi. Muzejs bez maksas savā tīmekļvietnē piedāvā noklausīties virkni audio un video ierakstu par dažādām izstādēm, kā arī dažādas lekcijas par mūziku, kino un mākslu. 

 

 

Metropoles mākslas muzejs (Metropolitan Museum of Art, Ņujorka, ASV)

Metropoles mākslas muzeju 1870. gadā dibināja vairākas personas, kuru vidū bija uzņēmēji, finansisti, domātāji un mākslinieki. Savas durvis publikai tas vēra 1872. gadā. Muzeja galvenā ēka pēc platības ir viena no pasaulē lielākajām mākslas galerijām, bet kopējā tā platība ir vairāk nekā 190 tūkstoši kvadrātmetru. Metropoles mākslas muzeja kolekcija sastāv no apmēram diviem miljoniem darbu. Tas ir otrs apmeklētākais mākslas muzejs pasaulē pēc Luvras muzeja Francijā un visapmeklētākais ASV. Muzeja tīmekļvietnē skatāma tiešsaistes kolekcija un pieejamas virtuālas ekskursijas, kurās skatāmi daži no kolekcijas iespaidīgākajiem mākslas darbiem, ieskaitot Vinsenta van Goga, Džeksona Poloka un Džoto di Bondone darbus. Turklāt muzejs sadarbojas arī ar Google, lai nodrošinātu pieeju apskatīt vēl vairāk mākslas darbu (kas nav iekļauti tiešsaistes kolekcijā). Te var virtuāli izstaigāt muzeja ēku un ekspozīcijas, un arī apskatīt virtuālas izstādes, sākot no Pītera Brēgeļa glezniecības, beidzot ar Kristiana Diora modes tērpiem.

 

 

Žana Pola Getija muzejs (The J. Paul Getty Museum, Losandželosa, ASV)

Žans Pols Getijs (1892-1976) bija bagāts ASV naftas magnāts un aizrautīgs mākslas un antikvariāta kolekcionārs. Šī kolekcija kļuva par pamatu Losandželosā atvērtajam Ž.Pola Getija muzejam. Muzejs, ko parasti dēvē vienkārši par Getty, atrodas divās pilsētiņās: Getty Center un Getty Villa. Muzeja kolekcijā galvenokārt atrodas Eiropas gleznas, zīmējumi, skulptūras, ilustrēti manuskripti un dekoratīvā māksla, kā arī fotogrāfijas no tās pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Otrs muzejs - Getty Villa - atrodas Malibu apkaimē, un tajā ir skatāmi Senās Grieķijas, Romas un Etrūrijas mākslas darbi. 

 

Apskatu sagatavoja: Kristīne Markus