Izstāde "Japāņu lelles"

26.04.2019.

 

No šī gada 29. aprīļa līdz 29. maijam profesionālās izglītības kompetenču centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" izstāžu zālē ir skatāma Japānas fonda ceļojošā izstāde "Japāņu lelles".

Japānā laika gaitā izveidojusies bagāta un daudzveidīga leļļu kultūra. Katrai lellei ir sava nozīme un pielietojums, kas cieši saistīts ar ikdienas dzīvi. Senas japāņu tradīcijas, piemēram, Hina svētki jeb Meiteņu svētki palīdzēja leļļu daudzveidībai attīstīties. Lellēm tika veltīta īpaša uzmanība un tās uzskatīja ne tikai par bērnu rotaļlietām, bet arī par mākslas darbiem, ko izstādīt apskatei un apbrīnot. Arī populāras No un Kabuki teātra lugu tēmas tika iemūžinātas leļļu tēlos, radot dažādus leļļu stilus. Arī mūsdienās amatnieki tradicionālām, labi pārbaudītām metodēm veido japāņu lelles, kuras to īpašnieki rūpīgi glabā un augstu novērtē. Leļļu mākslā ienāk arī jauni mākslinieki, radot unikālus dekoratīvās mākslas darbus. Japāņu lellēm raksturīga nopietna, mierīga sejas izteiksme. Niansēta sejas izteiksme tiek panākta, rūpīgi modelējot austeru gliemežvāku pulvera pārklājumu uz lelles sejas. Vēl viena būtiska iezīme ir skaistās krāsas, kas parāda greznos senlaiku tērpus un rotājumus. Šajā izstādē apkopotas augstas kvalitātes dažādu veidu lelles. Ceram, ka leļļu skaistums jūs priecēs un jūs noglabāsiet šīs atmiņas savā sirdī.

Japānas Fonds iesaistīts kultūras apmaiņas pasākumos vairāk kā 130 pasaules valstīs, galveno uzmanību veltot programmām trijās jomās  mākslas un kultūras apmaiņa, japāņu valodas izglītība ārzemēs, Japānas studijas un intelektuālā apmaiņa. Cerot veicināt japāņu mākslas izpratni caur vizuālo mākslu, Japānas Fonds sadarbojas ar ārvalstu muzejiem un veido daudzveidīgas izstādes no tradicionālās līdz mūsdienu mākslai. Japānas Fonds arī veido gleznu, keramikas, amatniecības izstrādājumu, grafikas un fotogrāfijas ceļojošās izstādes, kas ceļo pa dažādām pasaules valstīm.

"Japāņu lelles" iepazīstina ar Japānai raksturīgām lellēm. Japānā lelles kopš seniem laikiem ir daļa no ikdienas dzīves. Tajās atspoguļojas japāņu paradumi, cilvēku centieni, reģionālas atšķirības, un laika gaitā ir attīstījušies dažādi leļļu veidi. Lelles arī lieliski demonstrē dažādus japāņu lietišķās mākslas ražojumus, piemēram, audumus. Ceram, ka lelles šajā izstādē palīdzēs skatītājam novērtēt japāņu kultūras daudzveidīgās šķautnes.

A HINA NINGYO (Meiteņu svētku lelles)
Japānā 3. martā ģimenes, kurās aug meitas, svin Hina Svētkus jeb Meiteņu svētkus. Skaistie svētki ir aptuveni 1000 gadus sena tradīcija. Šajā dienā ģimenes grezno māju ar Hina lellīšu komplektu, tādā veidā lūdzot laimīgu dzīvi savām meitām.

B GOGATSU NINGYO (Zēnu svētku lelles)
Meitenes savus svētkus svin 3. martā, bet līdzīgi Zēnu svētki jeb Tango no Sekku tiek atzīmēti 5. maijā. Ģimenes, kurās aug zēni, grezno māju ar miniatūriem bruņojuma komplektiem un grezni tērptu karotāju figūriņām, lūdzot, lai zēni izaug stipri un veseli.

C NOH NINGYO (No teātra lelles)
No teātra pirmsākumi meklējami Muromači periodā (1400-1600). Tā ir viena no nozīmīgām Japānas tradicionālo mākslu formām. No teātra aktieri deju priekšnesumu laikā tērpjas maskās un iespaidīgos kostīmos.

D BUNRAKU NINGYO / KABUKI NINGYO (Lelles, kuras attēlo populārus Bunraku un Kabuki teātra sižetus)
Gan No, gan Bunraku un Kabuki teātris ir nozīmīgas japāņu tradicionālās mākslas formas. Lelles attēlo skatus no labi pazīstamām Bunraku un Kabuki teātra lugām.

F KYO NINGYO (Kioto lelles)
Kioto, tradīciju pilsētā, izgatavotās lelles. Kostīmi rotāti ar īpaši sarežģītiem izšuvumiem.
Lelles attēlo japāņu sieviešu modi un populāros stilus, īpaši izceļot frizūras un lieliskos tērpus.

I HAKATA NINGYO (Hakatas lelles)
Hakatas lelles izgatavotas Kjūšjū salas Hakatas rajonā. Tās izgatavotas no māla un pazīstamas ar savu skaisto krāsojumu.

J GOSHO NINGYO (Imperatora pils lelles)
Lelles ar lielu galvu un gaišu ādas krāsu izgatavotas tā, lai būtu līdzīgas piemīlīgiem bērniem.

K ICHIMATSU NINGYO (Ičimacu lelles)
Lelles, kas reālistsiski atveido japāņu bērnus. Lelles attēlo japāņu bērnus dažādās nodarbēs.
Japānā leļļu izgatavošana ir ļoti augsti vērtēta amatniecības nozare. Leļļu izstādes ir kā sacensības, kurās amatnieki parāda savas labākās prasmes.

N KOKESHI NINGYO (Tradicionālās kokeši lelles)
Kokeši lelles, kuras pazīstamas ar vienkāršo formu un košajām krāsām, izvirpotas no koka. Tās iedala divos galvenajos veidos 
 tradicionālās kokeši lelles un mākslinieciskās kokeši lelles. Tradicionālās kokeši lelles ir Japānas ziemeļu rajoniem raksturīga tautas mākslas forma. Tās radušās Edo perioda beigās. Tradicionālās kokeši lelles iedala pēc darbnīcas, kur tās izgatavotas, piemēram, Naruko lelles, Cučiju lelles un citas. Katrai leļļu grupai ir savs raksturīgs izskats un apgleznojumi. Leļļu izgatavošanas tehnika līdz pat mūsdienām tiek nodota no meistara māceklim. Mākslinieciskajās kokeši lellēs izpaužas katra mākslinieka roku darbs un neierobežota fantāzija. Pēc Otrā pasaules kara šīs lelles tiek izgatavotas oriģinālā tehnikā, izmantojot gravēšanu un karsēšanu. Tās tiek atzītas par unikāliem mākslas darbiem.

 

Fotogalerija

 

Izstādes norises laiks: 29. aprīlis – 29. maijs

Izstādes norises vieta: PIKC "RDMV" izstāžu zāle, K. Valdemāra iela 139, Rīga

Izstāde atvērta: darba dienās no plkst. 9:30 līdz plkst. 17:00

Laipni aicināti visi interesenti!

 

Attēls: PIKC "RDMV"