Apgrozībā tiek laista Ivara Drulles dizaina un plastiskā veidojuma sudraba monēta

09.05.2017.

 

Latvijas Banka trešdien – 3. maijā izlaida 5 eiro sudraba kolekcijas monētu "Latgales kongress". Šī monēta ir Latvijas Bankas pateicības apliecinājums Latgalei par ieguldījumu Latvijas vienotības un valstiskuma idejas attīstībā.


Monētas dizaina un plastiskā veidojuma autors ir tēlnieks un PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" formas dizaina izglītības programmas vadītājs Ivars Drulle.


Mākslinieku iedvesmojusi viena no retajām kongresa dalībnieku fotogrāfijām. Monētas aversā atveidotas cilvēku figūras, kuras simbolizē Latgales kongresa norises galvenos virzītājus – katoļu garīdzniekus, strēlniekus, tautskolotājus un sabiedriskos darbiniekus. No vēsturiskās fotogrāfijas pārņemtajā uz sarkanbaltsarkanā transparenta redzamajā uzrakstā, kas atspoguļo vēl nenostabilizējušos latgaliešu rakstības formu, pausta kongresa pamatideja. Monētas reversā attēlots krucifikss, ap kuru maija dziedājumiem sapulcējušās sievietes ar bērniem. Maija dziedājumi kā Latgalei raksturīga tautas tradīcija iekļauti Latvijas kultūras kanonā.

 

Apsveicam!


Avots: Monētas