Atskats uz tikšanos ar gleznotāju Kasparu Zariņu

28.02.2019.

 

Ceturtdien, 28. februārī, plkst. 16:00 PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC "RDMV") bibliotēkā notika tikšanās ar gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Kasparu Zariņu.

Tikšanās laikā gleznotājs stāstīja par savu darbu radīšanas procesu un iedvesmas avotiem, kas laika gaitā transformējuši viņa glezniecības valodu.

Kaspara Zariņa darbi atrodas daudzu muzeju un fondu krājumos, kā arī privātās kolekcijās. Gleznotājs ir sarīkojis 30 personālizstādes. Līdzās glezniecībai, mākslinieks darbojies arī grāmatu grafikā un animācijā, saņēmis Latvijas Nacionālā kino balvu "Lielais Kristaps" nominācijā "Labākais animācijas mākslinieks" par animācijas filmu "Vai tu ko teici?" (studija "Dauka", 2009. gads). Kopš 2004. gada viņš ir Itālijas republikas ordeņa (Ordine Al Merito della repubblica Italiana) kavalieris.

Savos pēdējo gadu radošajos meklējumos Kaspars Zariņš nonācis pie jauna izteiksmes veida. Jauns te ir pilnīgi viss – gan tas, ka mākslinieks audekla vietā izmanto 1,8 mm biezu saplāksni, gan tas, ka otu vietā lieto leņķa slīpmašīnu, gan akrila izmantošana līdzšinējo eļļas krāsu vietā. Viņa pēdējo gadu darbi ir glezniecības un ciļņa apvienojumi, kuros, nošķirtas no realitātes attēlojuma, atklājas domu un enerģijas plūsmas. Vienu no šiem darbiem ik dienas redzam PIKC "RDMV" 2. stāva vestibilā.

 

Skatīt fotogaleriju

 

Attēls: fragments no Kaspara Zariņa gleznas "Sajaukšanās" (2009)