Grāmatas "BURTI.ZĪMES.VIDE" atvēršana

14.12.2015.

 

 

17.decembrī plkst. 18:00 Rīgā, Lāčplēša ielā 55 notiks Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" datorgrafikas pedagoga Gata Vanaga grāmatas "BURTI. ZĪMES. VIDE" atvēršana.

 

Gatis Vanags par grāmatu: "Grāmatā atainota daļa no fiksētā Latvijas vides tipografikas vēsturiskā mantojuma. Daudzi no atrastajiem fontiem eksistē tikai vienā eksemplārā – mākslinieka vai vienkārša amatnieka sniegumā. Fontu veidošanā izmantotas dažādas tehnoloģijas – gan krāsošana, gan izzāģēšana no koka, veidošana javā un pat metināšana. Nezināmi autori ir izveidojuši tikai viņiem raksturīgus burtu veidus. Bieži vien šie paraugi pārsteidz ar oriģinalitāti un veiksmīgu teksta interpretāciju.


Projekta mērķis ir dokumentēt un apkopot burtu grafikas mantojumu vidē – no vienas puses, paredzot, ka nākotnē no šādas fiksācijas būs iespējams jau profesionāli konkretizēts dizaina risinājums, kas atbildīs konkrēta laikposma noskaņojumam noteiktā reģionā, un, no otras puses, apzinoties, ka šīm vides burtu grafikām ir ierobežots mūža garums. Izkārtnes tiek aizkrāsotas, nodrūp vai tiek demontētas. Salīdzinājumā ar grāmatu grafiku, kam arī nākotnē varēs piekļūt bibliotēku krātuvēs, vides tipografika netiek saglabāta un aizsargāta. Cerams, šī grāmata dos ierosmi ikkatram vērīgāk ieskatīties apkārtējā vidē un varbūt atrast tajā sev būtiskas tipografikas pērles."

 

Autors aicina visus, kurus interesē grafiskais dizains, tipografika un vēsture, pievienoties grāmatas atvēršanas svinībās.