Latvijas interesantākais dizains izstādē "Design Isle 2016"

29.09.2016.

 

Ērtas somas riteņbraucējiem, jauniešu unisex apavi, ko iedvesmojis cēlā ziemeļu gulbja tēls, un kājas protēzes kosmētiskais vairogs – tie ir tikai daži no topošo un jau labi zināmo Latvijas dizaineru darbiem, kuri būs apskatāmi Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē “Design Isle 2016” Ķīpsalā no 30. septembra līdz 2. oktobrim, LA.lv pastāstīja komunikāciju speciāliste Inese Libere.

 

Uz uzvarētāja titulu konkursā “LDS balva dizainā 2016” šogad pretendē ievērojams skaits darbu – vairāk nekā 120 pieteikumi četrās kategorijās: interjera, vides, lietu un saziņas dizainā. Par labākā titulu cīnās arī Latvijas dizaina skolu un augstskolu audzēkņi, kuru sniegums patīkami pārsteigs modernā dizaina cienītājus.

 

“Radošie uzņēmēji – dizaineri, ražotāji un dizaina pakalpojumu sniedzēji ar savām jaunākajām dizaina idejām atkal ir sanākuši kopā, lai, kā katru gadu, sacenstos konkursā “LDS balva dizainā”. Konkurss un izstāde “Design Isle” ir gada notikums nozarē. Dizaineriem tā ir iespēja apmainīties ar gada laikā uzkrāto pieredzi un veidot sadarbību ar citu nozaru profesionāļiem, bet apmeklētāji izstādē vienkopus var iepazīties ar Latvijas dizaina precēm,” – uzsver Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks.

 

Ar dažiem konkursa darbiem piedāvājam iepazīties jau tagad.

 

    

 

     

 

    

 

Topošā dizainere Elza Bērziņa, kura startē skolu konkursā, iedvesmojoties no Latvijas dabā sastopamā ziemeļu gulbja, ir radījusi jauniešu unisex apavus “Whooper”. Putna pludlīnijas un spilgtais, laukumos dalītais knābis kalpo par iedvesmas avotu apavu dizainam, kā arī tiešā veidā atspoguļojas logotipā un nosaukumā (whooper – no angļu val. ziemeļu gulbis). Apavi ir veidoti no nubuka ādas, bet zole – no segmentēta gumijas materiāla, kas nodrošina elastību.

 

Dizaineri Dāvis Bočoks un Fricis Pirtnieks konkursam piedāvā savu oriģinālo kopdarbu – kājas protēzes kosmētisko vairogu. Vairogs pilda aizsardzības funkciju protēzei, to nosedzot un radot stilizētu kājas izskatu. Tas ir mūsdienīgs risinājums, lai personalizētu protēzes izskatu atbilstoši valkātāja dzīvesstilam un gaumei. Dizaineri vēlas parādīt – kājas neesamība nedrīkst būt iemesls, lai slēptos no pasaules.

 

Tiem, kuri ikdienā bieži pārvietojas ar velosipēdu un pārvadā līdzi datoru, noderīgu aksesuāru ir radījusi jaunā dizainere Sallija Štāle. Viņa skolu dizaina konkursam ir pieteikusi somas riteņbraucējiem. Kolekcija sastāv no ērtas mugursomas, polsterētas un mitrumnecaurlaidīgas datora mapes, kā arī pie velosipēda stūres piestiprināmas somiņas sīkiem ikdienā nepieciešamiem priekšmetiem.

 

Interjera dizaina kategorijā ir pieteikts dizaineres Andas Andžānes kopdarbs ar Ilzi Desaini – salona “Royal Bathrooms” džentlmeņa istabas interjera koncepts. Salona ekspozīciju galvenokārt sastāda augstvērtīga angļu santehnika un mēbeles. Džentlmeņa istabas interjerā drosmīgi apvienotas klasiskās angļu vērtības ar 90. gadu rūpnieciskā dizaina sasniegumiem. Šī telpa asociējas ar augstvērtīgu uzvalku. Un leģendārais motocikls bobber ir neatņemama interjera sastāvdaļa!

 

Starp konkursa darbiem kas īpaši smalks atradīsies arī daiļā dzimuma pārstāvēm – dizainere Rasma Pušpure ir radījusi savstarpēji maināmu un kombinējamu auskaru kolekciju “to* Please”. Strādājot pie kolekcijas, autore īpašu uzmanību ir pievērsusi sieviešu paradumiem kolekcionēt un vēlmei līdzdarboties sev nepieciešamo lietu radīšanā.

 

Turpinot attīstīt papīrlietu zīmola “Purpurs” piedāvājumu, dizainere Ginta Šmite konkursam ir pieteikusi vienu no jaunākajiem darbiem – dienasgrāmatu “FluxBook”. Tas ir plānotājs bez derīguma termiņa, kas lietotājam neliek iekļauties vai steigties līdz ar atvēlēto līniju un lappušu skaitu. Jaunais koncepts ir iespēja mainīt priekšstatus par plānu strukturēšanu, lai brīvi un radoši veidotu savu dienas gaitu un ideju pierakstus.

 

Ar “Biznesa augstskolas “Turība”” ēku kompleksa fasādes krāsojumu “Ziemeļblāzma” konkursa vides kategorijā startē dizainere Aija Raiba. “Ziemeļblāzmu” raksturo vairāki būtiski elementi: unikalitāte, enerģija, gaisma, krāsa un veiksme, kas lieliski atbilst arī augstskolas vīzijai, mērķiem un idejām. Veidojot jauno fasādes izskatu, ēku kompleksam ir izvēlēts vienots tumšpelēks pamattonis, bet četras gala sienas sedz stilizēts ziemeļblāzmas zīmējums. Kopumā ir nokrāsoti 9000 kvadrātmetri, un tajos ir ietverti 90 dažādi krāsu toņi.

 

Skolu konkursā ar pašas radīto virtuves trauku komplektu “Kopā” piedalās arī Agate Klieka. Beramo produktu glabājamie trauki ir veidoti, iedvesmojoties no malkas pagales formas, kas kompakti ieguļas grēdā, – trauku pamatā ir izmantots trijstūris ar noapaļotiem galiem. Māla trauku platums ir ergonomisks, lai tos ērti varētu paņemt ar vienu roku. Darbs izgatavots sadarbībā ar “Vaidava Ceramics”, turklāt tas veidots kā prototips ražošanai un sērijas “Zeme” papildināšanai.

 

Ceļotāji, makšķernieki un dabas draugi noteikti novērtēs Jāņa Briška veidoto “Rupuci”, kas ir pavisam neliela stiklplasta laiviņa maziem ūdeņiem, bet ar šo laiviņu var laist arī pa Gauju. Ideja aizgūta no Britu salās sastopamajiem vēsturiskajiem “coracle”, ko tradicionāli būvē, uz koka karkasa uzstiepjot darvotu audeklu vai vērša ādu. “Rupucis” ir konstruēts, ņemot vērā stiklplasta īpašības un iespējas, kā arī mūsdienu laivu drošības un komforta prasības.

 

Kuri no pieteiktajiem darbiem iegūs uzvarētāja titulu? To varēs uzzināt 30. septembrī plkst. 11.30 konkursa “LDS balva dizainā 2016” laureātu apbalvošanas ceremonijā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā!

 

 

Avots: Latvijas Avīze