PIKC "RDMV" absolventes Paulas Lorences intervija žurnālā "Dezeen"

18.10.2018.

 

Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC "RDMV") absolvente Paula Lorence ir radījusi priekšmetus bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, kuri palīdz attīstīt sensoro uztveri.

"Taktil" kolekcija sastāv no 12 objektiem, kuri darināti no 8 dažādiem materiāliem un ir paredzēti atšķirīgu taktilo sajūtu radīšanai bērniem, kuri tos aptausta. ""Taktil" priekšmetus savos terapijas seansos izmanto terapeiti, kuri strādā ar autistiskiem bērniem," Lorence stāsta žurnālam "Dezeen". "Taktili sensorā stimulācija iekļauj pieskāriena un tekstūras sajūtu. Šī metode palīdz bērnam koncentrēties, pārvarēt sensoro jūtīgumu un mazina nemieru," viņa skaidro.

 

 

Lorence ir sadalījusi priekšmetus trīs grupās. Pirmā grupa ir piemērota bērniem, kuriem ir īpaši pastiprināts jūtīgums un kuriem ir grūti uztvert pieskārienu. Otrajā grupā ietilpst priekšmeti bērniem jau ar attīstītāku taktilo darbību. Savukārt beidzamo pakāpi veido priekšmeti, kuri ir piemēroti uztraukuma mazināšanai situācijās, kad bērnam sākas stress un panika. Priekšmeti ir veidoti no dažādiem materiāliem, tai skaitā no silikona, koka, caurspīdīgas plastmasas, alumīnija, korķa, sariem, filca un kompozītmateriāla - zīdakmens. Katrs no objektiem ir izstrādāts, lai radītu atšķirīgu taktilo sajūtu.

 

 

Projekta mērķis ir piedāvāt rīkus, kas palīdzētu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem attīstīt augstāku koncentrēšanās spēju un mazināt stresu ikdienā. "Inovatīvam un pārdomātam dizainam ir milzīga nozīme cilvēkiem ar ierobežojumiem. Šiem cilvēkiem taktilā stimulācija ir būtiska, jo tā var ietekmēt smadzeņu attīstību un potenciāli sniegt pozitīvas pārmaiņas viņu dzīvē," stāsta Lorence. "Laba dizaina ieviešana var sekmēt invalīdu iesaistīšanos mūsdienu dzīvē, tādējādi veicinot sabiedrības kopējo bagātināšanos."

 

 

PIKC "RDMV" absolvente balstījusi savu projektu uz izpēti, kas pierāda, ka 1 no katriem 58 cilvēkiem cieš no autisma. Viņa ir runājusi ar autistisku bērnu vecākiem, kuri ir izteikuši nepieciešamību pēc plašāka sortimenta dizaina produktu cilvēkiem ar traucējumiem. "Šāda veida priekšmeti, kurus bez grūtībās var iegādāties, ir ļoti vispārināti un daudzi autistiski bērni tos nevar izmantot. Šie novērojumi iedvesmoja mani pamēģināt izstrādāt priekšmetu kompletu, kas būtu veidots īpaši bērniem ar autismu," viņa stāsta. "Es vēlējos izstrādāt dizainu, kas būtu nevis vienkārši estētiski patīkams un ļoti funkcionāls, bet arī iekļautos sociāli atbildīga dizaina kategorijā."

 

 

 

Raksta autore: Gunseli Yalcinkaya

Avots un attēli: Arhitektūras un dizaina žurnāls "Dezeen"