Atklājot 11 skatlogus, popularizē skatlogu mākslu Rīgā

19.03.2014. 

 

19. martā „Berga bazārā”, klātesot kultūras ministre Dacei Melbārdei, tika atklāti projekta „Berga bazāra skatlogi – Rīgas acis!” laikā veidotie 11 skatlogi. Projekta mērķis ir akcentēt ideju par atjaunotu skatlogu mākslu Rīgas pilsētvidē.

 

Projekta „Berga bazāra skatlogi – Rīgas acis!” laikā Rīgas Dizaina mākslas vidusskolas interjera dizaina 3.kursa studenti pētīja Rīgas simbolus un meklēja atbildes uz jautājumu – kas ir Rīgu raksturojošie pilsētvides objekti? Vienlaikus projektā tika analizētas Rīgas pamanāmākās celtnes. Pēc šīs izpētes studenti izvēlējās katrs sev vienu objektu, ar ko strādāt skatloga maketa idejas radīšanai.

 

Kā Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" norādīja Berga bazāra biedrības direktore un idejas iniciatore Kristiāna Skābarde, pirms desmit gadiem Rīgas pilsētvidē bija skatāmi lieliski skatlogu māksls paraugi, taču līdz mūsdienās šī kultūras vides sastāvdaļa vairs nav aktuāla.

 

"Vēlamies atjaunot Rīgas kultūras vidē skatlogu mākslu, tādēļ sadarbojāmies ar Rīgas Dizaina mākslas vidusskolas studentiem, jo viņi ir nākotnes pilsētbūvnieki,” savu ideju skaidro tās iniciatore.

 

“Rīgā skatlogi ir viena no tām pilsētvides daļām, kas netiek pietiekami izmantotas. Tie pilda praktiskas funkcijas, un nav daudz tādu skatlogu, kas būtu vizuāli baudāmi. Projekts „Berga bazāra skatlogi – Rīgas acis!” ir ļoti labs piemērs tam, kā būtu jārisina šī problēma," projekta nepieciešamību Latvijas Radio raidījumam pamatoja nodibinājuma “Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle.

 

Savukārt Rīgas Dizaina Mākslas vidusskolas direktora vietnieks radošajā darbā Jānis Brants intervijā Latvijas Televīzijā pauž uzskatu, ka Rīgā skatlogu kultūra šobrīd nav īpaši labā līmenī.

 

“Rīga 2014” programmas ietvaros pilsētvidei ir īpaša vieta. Papildus “Berga Bazāra” skatlogiem, kas būs skatāmi līdz 19. jūnijam, 28. aprīlī tiks atklāta ekspozīcija “Skatlogi uz Brīvības ielu”. Tajā desmit skatlogos varēs aplūkot Brīvības ielas vēsturi dažādos laika posmos.

 

Autors: Anete Lesīte

LTV Kultūras ziņu redaktore

 

 

Avots: Latvijas Sabiedriskie mediji