Berga Bazāra skatlogus rotās Rīgas simboli

19.03.2014.

 

Vienota koncepta skatlogi ar koncepciju Rīgas raksturīgākie simboli Berga Bazāra (BB) radošajā kvartālā šodien tika svinīgi atklāti, klātesot LR kultūras ministrei Dacei Melbārdei un nodibinājuma “Rīga 2014″ vadītājai Diānai Čivlei.

 

Kultūras ministre uzrunā norādīja – ir svarīgi, lai Rīgas simboli iedvesmotu jaunos profesionāļus, kas veidos Rīgas tēlu nākotnē, jo tieši viņi turpinās celt Rīgu 21. gadsimtā, iekļaujot pilsētas zīmīgo siluetu un nenovērtējamās vēsturiskās detaļas mūsdienīgā, dzīvā vidē. “Skatlogu dizains ir ne tikai skaista, nedaudz piemirsta tradīcija ar bagātu vēsturi, bet arī lieliska iespēja dāvāt Rīgai jaunus vaibstus. Šis projekts ir arī oriģināls veids, kā aicināt rīdziniekus un pilsētas viesus citādi paskatīties uz it kā tik labi zināmajiem Rīgas simboliem un populārākajiem tūrisma objektiem, raisīt jaunas asociācijas un ļaut saskatīt vēl neredzēto, rosināt un iedvesmot jaunām idejām un tālākiem sasniegumiem,” uzsvēra Dace Melbārde.

 

Izcilā pilsētbūvnieka Kristapa Berga 19. gadsimta beigās radītajā Eiropas arhitektūrā unikālajā pasāžas ansamblī Berga Bazārs tirdzniecībai jau vēsturiski bija īpaša vieta, savukārt tā pirmā stāva arkādēs īpaša loma bija 130 tirdzniecības vietām ar vaļējām galerijām skatlogiem.

 

Rīgas Dizaina Mākslas vidusskolas direktora vietnieks radošajā darbā Jānis Brants: “Skatlogu projekts ir izcils studentu un uzņēmēju “labās prakses” piemērs, īpaši laikā, kad skatlogu dizains vairums tiek veidots pašu spēkiem, bez profesionālas piesaistes. Radošo ideju izpaušanās reāla uzņēmējdarbības vidē veicina un vienlaikus liek novērtēt skatlogu dizaina profesijas nozīmību kā uzņēmējiem, tā studentiem.”

 

BB biedrības valdes priekšsēdētājs Aleksis Karlsons pauda cerību, ka šajā projektā īstenotais “labās prakses” piemērs starp uzņēmējiem un studentiem atjaunos arī pieprasījumu un prestižu skatloga dizainera amatam.

 

Nodibinājuma “Rīga 2014″ vadītāja D. Čivle pauda gandarījumu, ka BB uzņēmēju un studentu privātā iniciatīva un ideja atjaunot skatlogu mākslu Rīgā ir būtisks papildinājums kultūras gada programmai vides un vizualizācijas mākslas jomā: “Ceru, ka Berga Bazāra radošā kvartāla piemērs būs labs pamudinājums arī citiem pilsētas uzņēmējiem, lai sadarbībā ar māksliniekiem rastu tikpat radošus risinājumus arī citos Rīgas kvartālos.”

 

Arī “Rīga 2014″ programmas ietvaros īpaša vieta ir veltīta pilsētvidei. Kamēr BB skatlogi būs skatāmi līdz 19. jūnijam, bet jau pēc mēneša, proti, 28. aprīlī tiks atklāta ekspozīcija “Skatlogi uz Brīvības ielu”. Tajā desmit skatlogos Brīvības ielas vēsture atklāsies dažādos laika posmos, atspoguļojot konkrētā laika modes, kultūras vai politiskās tendences.

 

 

Avots: Latvijas Avīze