Etīžu teātra nerten izrāde RDMV izstāžu zālē

03.03.2015.

 

 

Aicinām apmeklēt etīžu teātra NERTEN izrādi, kas notiks 2015.gada 11.martā plkst. 12:00 skolas izstāžu zālē.

 

Nerten ir neatkarīgs teātra projekts, kuru veido autori un izpildītāji Toms Treibergs un Svens Kuzmins. Nerten ir radies 2004. gadā un pozicionē sevi kā “etīžu teātri” – tā izrādes ir balstītas uz īsiem, sižetiski pabeigtiem, tematiski un stilistiski atšķirīgiem sižetiem. Taču atšķirībā no samērā populārā improvizācijas teātra žanra, etīžu teātris Nerten savus darbus iestudē un strādā ar dramaturģisko materiālu. Savās izrādēs Nerten tiecas pēc tematiskas daudzveidības. Un lai gan daļu sižetu varētu raksturot kā smieklīgus un asprātīgus, Nerten etīžu dziļākajos slāņos bieži tiek risinātas ne tikai sadzīviskas un personīgas, bet arī filozofiskas un metafiziskas problēmas. Šo apgalvojumu gan nevajadzētu pārprast – runa ir nevis par augstām intelektuālām virāžām, bet gan par visu to elementu kopumu, kuru mums (cilvēkiem) reizēm piespēlē dzīve.

 

Atbrīvošanās no visa liekā ir viens no svarīgākajiem Nerten mākslinieciskajiem atradumiem, jo tas sekmē gan skatītāju, gan izpildītāju iztēli. Pateicoties šādai pieejai, Nerten izrādes ir redzamas ne tikai uz teātru skatuvēm, bet arī dažādās radošajās telpās, muzejos, galerijās un brīvdabas festivālos, kur tradicionālas izrādes nebūtu iespējamas.


Nerten iedvesmas avoti ir tik pat daudzveidīgi kā etīžu sižeti. Kā galvenie jāuzskaita britu skečšovi, tādi kā Montī Paitona lidojošais cirks vai The Fast Show, kā arī pasaules literatūra un filozofija, tostarp Jerofejevs, Kirkegors, Keinss un citi. Protams, svarīga ir arī mūzika un kino, kā arī vienkārši dzīve ar tās nesaprotamajiem samezglojumiem, kurus ērtības labad var saukt arī par absurdu.

 

Vairāk informācijas par teātri NERTEN.