Keramikas nodaļas izstāde "Savējie. Sākums", seminārs, radošās darbnīcas un diskusija

31.08.2014.

 

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas nodaļa sadarbībā ar Dizaina informācijas centru septembrī organizē Keramikas nodaļas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas vēsturisko fondu izstādi “Savējie. Sākums”, semināru, radošās darbnīcas un diskusiju.

 

2014. gads paliekoši iezīmēsies Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas vēsturē – Keramikas nodaļa atzīmē savu 80 gadu jubileju, un septembrī atsāksies mācības skolas vēsturiskajā ēkā - Lāčplēša ielā 55. Reizē ar pārējiem šoruden mājās atgriezusies arī Keramikas nodaļa.  Senais nams iegūst otro elpu – pēc pilnas ēkas restaurācijas ir atjaunots 1980. gadā nodegušais otrais stāvs, radīta telpa izstādēm un semināriem; arhitektūras piemineklis, Europa Nostra atbalstīts, Zaigas Gailes arhitektu biroja projektēts, 2014. gadā ieguvis arī Arhitektūras gada balvu. Restaurētā nama atklāšana bija liels un priecīgs notikums gan nodaļas tagadējiem audzēkņiem un pedagogiem, gan tiem, kuri te mācījušies gan sen, gan nesen.

 

Atzīmējot šo vēsturisko brīdi, Keramikas nodaļa sadarbībā ar Dizaina informācijas centru organizē pasākumu kopumu ar vienotu nosaukumu “Savējie”. Jau 2014. gada pavasarī Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē notikusī Keramikas nodaļas absolventu darbu izstāde radīja plašu rezonansi sabiedrībā un mediju telpā, kā arī pulcēja rekordlielu apmeklētāju skaitu. Septembrī Lāčplēša ielas namā līdz ar jauno mācību gadu tiks atklāta nodaļas audzēkņu vēsturisko darbu skate no „skolas zelta fondiem” un nodaļas diplomdarbu izstāde. Ar starptautiski pazīstamu lektoru dalību (Matilde Grau, Spānija un Māra Skujeniece, Latvija/Nīderlande) 17. un 18. septembrī notiks radošās darbnīcas audzēkņiem, kā arī 19. septembra rītā radošo darbnīcu rezultātu prezentācija un seminārs pedagogiem, bet dienas otrajā pusē par keramikas jomas attīstības perspektīvām diskusijā savus viedokļus paudīs  gan uzņēmēji, gan dizaineri, gan valsts pārvaldes pārstāvji.

 

Izstādē “Savējie. Sākums” (02.09.2014.-02.10.2014.) skatāmi līdz šim plašākai publikai nerādītu Keramikas nodaļas audzēkņu darbi – skices, projekti, diplomdarbi. Izstādē apkopoti nodaļas un skolas vēsturiskajos fondos saglabājušies darbi, kas pārdzīvojuši gan daudzās pārmaiņas, gan ugunsgrēku, kas 1982. gadā praktiski iznīcināja nodaļas bagātīgo metodisko fondu. Vecākie darbi datēti ar 1960. gadu, jaunākais – 2003. gada diplomdarbs. Izstādē iekļauti gan kompozīcijas uzdevumi, gan diplomdarbu projekti, darbi, kas veidoti mālā, porcelānā un akmens masā, porcelāna apgleznojumi. Izstāde veidota kā ieskats būtiskākajā Keramikas nodaļas pēdējo 50 gadu darbā. Izstāde simboliski veido saikni starp vēsturi un šodienu – tajā iekļaujas gan restaurētā senā ēka, kurā dizainu mācās talantīgi, jauni dizaineri, gan tās vērtības, kas redzamas izstādē un, kuras apgūstot, izaugušas daudzas keramiķu paaudzes. Izvēlētie eksponāti parāda gan tās vērtības, kas skolā tradicionāli augsti vērtētas – mūsu nacionālās profesionālās mākslas mantojuma un tautas mākslas studijas, Bauhaus dizaina izglītības koncepcija, skandināvu dizaina tradīcijas. Vienlaikus tas ir arī keramikas plašo iespēju demonstrējums – darbi dažādos keramikas materiālos un tehnikās.

 

17. un 18. septembrī  Keramikas nodaļas telpās notiks starptautiskas radošās darbnīcas Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļu studentiem, ko vadīs Barselonas Massanas dizaina augstskolas Keramikas nodaļas pasniedzēja, māksliniece Matilde Grau un Eindhovenas Dizaina augstskolas pasniedzēja, dizainere Māra Skujeniece. Darbnīcas notiks ar ražotnes “Vaidavas keramika” līdzdalību un atbalstu.

 

19. septembrī no plkst. 10.00 notiks seminārs keramikas pedagogiem un studentiem par līdzīgo un atšķirīgo keramikas nodaļās Barselonā, Eindhovenā un Rīgā. Seminārā tiks analizēti arī radošo darbnīcu rezultāti.

 

19. septembrī no plkst. 14.00 Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā notiks diskusija keramikas profesionāļiem – dizaineriem, keramikas ražotājiem, LIAA pārstāvjiem, individuāli strādājošiem keramiķiem, izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem, studentiem, KM, EM, LIAA pārstāvjiem par Latvijai tik būtiskās – keramikas nozares šodienu un nākotnes iespējām.

 

Keramikas nodaļā vienmēr ir mācījušies un arī mācās talantīgi, aizrautīgi jauni cilvēki, kuri veiksmīgi īsteno savas radošās ieceres. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas nodaļai ir sena un tradīcijām bagāta vēsture, interesanta, piepildīta šodiena un ambiciozi plāni nākotnē. Šo gadu laikā to absolvējuši ap 500 jauno keramiķu. Nodaļas absolventu sarakstā ir tādi keramikas pasaulē zināmi vārdi kā Juta Rindina, Inese Brants, Valda Podkalne, Imants Klīdzējs, Ilze Emse-Grīnberga, Skuja Braden u.c. Jaunie un talantīgie – Elīna Titāne, Gundega Hagendorfa, Diāna Boitmane. Arī tie, kuri šodien dzīvo ārpus Latvijas – Dina Mīliga, Laura Sarkane.

 

Izstāde skatāma no 3. līdz 19. septembrim darba dienās no plkst. 10.00 līdz 17.00, sestdien, svētdien – slēgts. Ieeja izstādē – bez maksas. Izstādi piedāvā: 10. starptautiskais festivāls DizainsNākotne 2014, Rīgā no 01.09.2014. līdz 15.12.2014. Festivāla programmu veido mūsdienu Latvijas un ārvalstu dizaina izstādes, lekcijas, radošās darbnīcas. Izstādi organizē: Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programma sadarbībā ar Dizaina informācijas centru. Izstādes iekārtojums: Ruta Linīte, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola. 

 

 

Teksts: Inese Pētersone, izglītības programmas "Keramikas izstrādājumu dizains" vadītāja, Dizaina informācijas centra izstāžu kuratore.