Latvijas Banka laiž apgrozībā Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītu kolekcijas monētu

04.03.2014.

 

Latvijas Banka trešdien, 5. martā, laiž apgrozībā Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītu 5 eiro sudraba kolekcijas monētu.

 

Monētas mākslinieks ir Ivars Drulle, tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Uz monētas redzami četri burukuģi, kā arī kompass ar sarkani iekrāsotu norādi uz Ziemeļiem.

 

Monēta veltīta Ainažu jūrskolas dibināšanas jubilejai. Ainažu jūrskolai bija būtiska loma gan jūrniecības attīstībā, gan kopumā nācijas pašapziņas veidošanā. Kopš Ainažu jūrskolas dibināšanas pagājis 150 gadu, un nu brīvas Latvijas pilsoņi izbraukuši visas jūras, izgājuši pasaulē, iestājušies Eiropas Savienībā, piepulcējušies eiro zonai.

 

Šī ir pirmā Latvijas eiro kolekcijas monēta (lata dārgmetāla monētas, kas pēc būtības ir mākslas darbs, saucām par jubilejas un piemiņas monētām). Šādi tiek turpināta kolekcijas monētu izlaišana ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Arī plānotais kolekcijas monētu skaits saglabājas iepriekšējais – 5–6 monētas gadā, ņemot vērā Latvijas sabiedrības un ārvalstu kolekcionāru interesi.

 

Monēta "Ainažu jūrskola" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas tirāža – 5,000 eksemplāru.

 

Monētu varēs iegādāties Latvijas Bankā (kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Liepājas filiāles un Daugavpils filiāles kasē) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 35.99 eiro.

 

 

Avots: Latvijas Banka