ERASMUS+ PROJEKTA "DIVERSITY OF CERAMICS" MOBILITĀTE FRANCIJĀ

02.03.2020.

 

No šī gada 16. līdz 22. februārim Francijā, Lycee Henry Moisand norisinājās programmas Erasmus+ stratēģiskās partnerības projekta "DIversity of CEramics" mobilitāte. Projektā ir iesaistītas 4 profesionālās izglītības iestādes no 4 dažādām Eiropas valstīm – Čehijas, Latvijas, Portugāles un Francijas.

 

Mobilitātes dalībnieki PIKC RDMC izglītojamie - Alīna Ļevčenko (Keramikas izstrādājumu dizains, 4.kurss.),  Elīza Jaunzeme (Keramikas izstrādājumu dizains, 2.kurss pēc vsk.), Nadīna Ozoliņa Mennika (Keramikas izstrādājumu dizains, 2.kurss pēc vsk), Niklāvs Krieviņš (Keramikas izstrādājumu dizains, 4.kurss); Pavla Tokare (Keramikas izstrādājumu dizains, 4.kurss.);Elza Jenzena (Keramikas izstrādājumu dizains, 4.kurss; pedagogi- Esmeralda Purvišķe, Māris Mortukāns, Ainārs Rimicāns un projektu vadītāja - Zane Struberga.

 

Franču mākslas licejs atrodas aptuveni 25km no Dižonas, porcelāna ražotnē. Skolā sagatavo modeļu un formu meistarus, tehnologus un apgleznotājus. Keramikas licejs Longšampā ir vidējās profesionālās izglītības iestāde, kas specializējas keramikā. Liceja vēsture ir saistīta ar fabriku, kas tika izveidota Longšampā 1832. gadā. Skola sagatavo studentus šādās programmās:

1) vidējā profesionālā izglītība, 2 gadi dekorācijā un keramikas ražošanā

2) vidējā profesionālā izglītība, 2 gadi keramikā patstāvīgajam darbam

3) Mākslas un keramikas bakalaura grāds, kā arī zinātņu bakalaura grāds

 

 

 

Pirmajā mobilitātes dienā Projekta dalībnieki iepazinās ar Keramikas skolu, tās darbnīcām un pedagogiem. Darbnīcas ir apbrīnas vērtas. Iekārtas, instrumenti, materiāli - viss plaši, daudz un ērti. Plauktos gan paraugi, gan darbi procesā. Īpašās ievērības cienīga ir skolas virpotava. Tik milzīga un plaša, ar ļoti daudz virpām, elektriskām, kājminamām, augstām un zemām. Skolēni strādājot netraucē nevienam. Kā pedagogs A. Rimicāns teica - “šis jau ir sapnis!”. Tumšā masa ir viņu pašu māls, ko dedzina augstajos grādos, pēc biskvīta tas kļūst rozā, bet gala iznākumā gaiši pelecīgs/ smilšu krāsas. Virpojot viņi pārsvarā izmanto šo mālu, vismaz kamēr mācās. Pēc iepazīšanās ar visiem projekta dalībniekiem, ar pašu liceju, pedagogiem, telpām un iekārtām, sekoja ekskurija pa Dižonu. Dižona ir krāšņa un bagātīga, kaut arī tas bija tikai ātrs skrējiens cauri gadsimtiem pa Dižonas slaveno “Pūces ceļu”, kurā iekļauti daudz apskates vērtu objektu. Tūristiem tas ir atvieglotais variants, jo uz zemes ir norādes ar pūci. Mobilitātes dalībnieki viesojās arī mākslas muzejā, kur apskatīja franču majoliku un senu franču porcelānu.

Otrajā mobilitātes dienā dalībniekiem notika franču valodas stunda. Tā bija iespēja iemācīties dažas frāzes franču valodā, gūt priekšstatu par valodu, kultūru un paradumiem Francijā. Pēc franču valodas bija pirmā ilustrācijas nodarbība, ko vadīja mākslinieks Jean Louis Thouard. Tēma - Burgundijas hercogi Philip the Bold (Philippe Kr Hardi), John the Fearless (Jean sans Peur ), Philip the Good (Philippe le Bon) un Charles the Bold (Charles le Téméraire). Tam visam vajadzēja rezultēties vismaz šķīvja skicē un vēlāk apgleznojumā. Katra dalībnieka uzdevums bija interpretēt kādu no Burgundijas hercogiem savā redzējumā.

 

Trešajā dienā mobilitātes dalībniekiem bija cits izaicinājums. Dalībnieki gleznoja uz glazētas, nededzinātas virsmas. Tas bija darbs ar pigmentu. Pareizāk sakot, izglītojamie mācījās franču audzēkņu un skolotāju uzraudzībā. Zīmējums no papīra tika pārnests neierasti - sapunktoja zīmējuma kontūru un ar grafīta pulveri ierīvēja virsmu.

 

 

Ceturtajā diena tika uzsākta šķīvju apgleznošana uz plika biskvīta vai svaigi glazēta šķīvja.
Uzdevums bija arī apgleznot mazu angļu porcelāna trauciņu. Francijas skolā apgleznotais trauks tika dedzināts vienā piegājienā, tika miksētas tehnikas, lietojot gan ūdens bāzes mediju, gan eļļas bāzes. 
Mobilitātes laikā apgleznotos šķīvji plānoja izlikti muzeja kopējā izstādē. Pēc labi padarīta darba visi mobilitātes dalībnieki devās kopīgā ekskursijā uz  sinepju ražotni Burgundijā, Edmond Fallot ģimenes uzņēmumu Baune pilsētiņā. Tas dibināts 1840. gadā. Visiespaidīgākā ekskursijas daļa bija brauciens uz dolomīta karjeru (Saint Brieuc). Tur vasarās  notiek plašs festivāls Art Rock - izgatavoti milzīgi lielformāta grafiti darbi, notiek koncerti. Kā pēdējo projekta dalībnieki apskatīja vīna darītavu Moillard, pilsētiņā Saint George.

 

 

Piektā diena tika aizvadīta aplūkojot nedēļas laikā radīto. Tika noorganizēta maza izstāde, kam sekoja diplomu saņemšana un apmainīšanās ar suvenīriem. Projekta dalībnieki aizvadījušo patiesi jauku, darbīgu un piepildītu nedēļu Francijā.

 

Fotogalerija

Teksts: Inese Pētersone un Zane Struberga