Skolā viesojās māksliniece Ilze Dilāne

30.01.2014.

 

29. janvārī Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā māksliniece Ilze Dilāne lasīja lekciju „Papīra liešana – senais amats, tā izmantošana mūsdienu mākslā. Uzzinājām interesantus faktus par papīra vēsturi, vārda „papīrs” izcelsmi, kā arī par papīra liešanas tehnoloģiju pirmssākumiem senajā Ķīnā un papīra tālo ceļu caur Arābu zemēm uz Eiropu.

 

Mūsdienās papīra liešana un papīra masas izgatavošana kļuvusi par modernās mākslas izteiksmes veidu. Ilze Dilāne dalījās ar papīra liešanas tehnoloģiju smalkumiem, ko apguvusi pieredzes apmaiņā ASV Teksasas štata San Antonio pilsētas „Southwest School of Art”.

 

Lekcijas gaitā uzzinājām par ūdenszīmju veidošanu papīra liešanas procesā un dažādu interesantu un neparastu šķiedru izmantošanu papīra masas izgatavošanā. Aplūkojām un aptaustījām skaistus oriģināla papīra paraugus. Aizraujošs bija stāsts par iespējām gleznot ar papīra masu. Ilze bagātināja lekciju ar interesantu videomateriālu, kurā vērojām papīra masas izgatavošanas procesu un gleznošanu ar papīra masu.

 

Paldies cienījamai māksliniecei Ilzei Dilānei un aktīvajiem audzēkņiem-lekcijas apmeklētājiem!

 

Nepalaidiet garām nākamo lekciju skolas bibliotēkā!